Καθυστερήσεις και διαμαρτυρίες για την Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

Κατά την κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου, με θέμα στην ημερήσια διάταξη «Συζήτηση για την πορεία του έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και λήψη απόφασης για περαιτέρω ενέργειες» , τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023, στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Μοσχάτου, εγκρίθηκε ομόφωνο Ψήφισμα.

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, για το ομόφωνο ψήφισμα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«To μέτωπο της παραλίας είναι ένας χώρος χρήσιμος και με τεράστια σημασία για την Καλλιθέα και το Μοσχάτο.

Είναι επιτακτική λοιπόν, η ταχύτατη ολοκλήρωση του έργου καθώς εδώ και 15 χρόνια, έχουμε χάσει την επαφή μας με τη θάλασσα.

Δεν υπάρχει καμία πρόσβαση στην παραλία, αλλά αντίθετα έχουν υψωθεί βουνά από μπάζα.

Χάνουμε καθημερινά ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Χαιρετίζουμε λοιπόν την ένταξη του έργου ως ένα καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση του.

Όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, μένουν τώρα τα επόμενα πολύ κρίσιμα βήματα, επιμένουμε στη συνεχή παρακολούθηση του, για την γρήγορη εκτέλεση του έργου.

Πρώτον ο διαγωνισμός, ο οποίος πρέπει να τρέξει γρήγορα και ελπίζω αυτή τη φορά να επαληθευτούν τα χρονοδιαγράμματα της Περιφέρειας για προκήρυξη το καλοκαίρι.

Επίσης πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει φορέας λειτουργίας με συμμετοχή των Δήμων.

Για εμάς είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και αναμένουμε απαντήσεις από την Περιφέρεια.

Επίσης το θέμα του Γηπέδου Ποδοσφαίρου, για εμάς είναι προαπαιτούμενο για το νέο έργο, είναι απολύτως αναγκαίο για την Καλλιθέα και την ευρύτερη περιοχή»

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, στην τοποθέτηση του επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής :

«Έχουμε αγωνιστεί πολλά χρόνια για την υλοποίηση αυτού του έργου. Ήμασταν η Δημοτική αρχή, που υποστήριξε να πάρει το έργο η Περιφέρεια.

Διεκδικήσαμε με σθένος το δικαίωμα να στηρίξει η ελληνική πολιτεία τη δημιουργία ένας υπερτοπικού πόλου αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού για τους δημότες του Μοσχάτου-Ταύρου, αλλά και για τους πολίτες της Αττικής.

Διεκδικούμε να αποκατασταθούν τα «κακώς κείμενα» που έλαβαν χώρα κατά την υλοποίηση του έργου, όπως η εναπόθεση στο χώρο των υλικών εκσκαφής. Απαιτούμε να γίνει άμεσα η απομάκρυνση τους!

Ζητάμε να δημοπρατηθεί άμεσα η Β΄ Φάση του έργου. Την ίδια στιγμή απαιτούμε συμμετοχή των Δήμων Μοσχάτου-Ταύρου, Καλλιθέας, στο Φορέα διαχείρισης του πάρκου.

Ζητάμε ουσιαστική και έγκαιρη ενημέρωση από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας για το χρονοδιάγραμμα και την πορεία των εργασιών, καθώς και άμεση δημοπράτηση του Αντιπλημμυρικού έργου του Ιλισού.

Εδώ και τώρα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα, να γίνει το συντομότερο δυνατό η δημοπράτηση του έργου, γιατί σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί, θα γίνει εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για κινητοποιήσεις, θα ξεσηκωθεί ο λαός του Μοσχάτου και του Ταύρου»

Στη Συνεδρίαση παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών Χρήστος Θεοδωρόπουλος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Αττικής Αλέξανδρος Καλογερόπουλος, ενώ διαδικτυακά συμμετείχε από τις Βρυξέλλες ο Βύρωνας Καμπαράκης, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής. Παρέστησαν, επίσης, ο Νικόλαος Μαμαλούγκας, προϊστάμενος της Διεύθυνσης του Τομέα Περιβάλλοντος της ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ και η Αρχιτέκτων Ήβη Νανοπούλου από το γραφείο Παπαγιάννη. Παραβρέθηκαν, επίσης, οι Βουλευτές Νότιου Τομέα Διονύσης Χατζηδάκης, Χάρης Θεοχάρης, Άννα Καραμανλή, Βασίλης Σπανάκης από τη «Νέα Δημοκρατία», Γιάννης Μουζάλας, Γιάννης Μπαλάφας από το «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» , Τόνια Αντωνίου από το «ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής» και ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.

Στην κοινή Συνεδρίαση παραβρέθηκαν, επίσης, οι εκπρόσωποι των περιφερειακών παρατάξεων Χρήστος Καραμάνος και η Βάσω Βερελή, εκ μέρους της κας Δούρου, ο Γιάννης Σγουρός, πρ. Περιφερειάρχης, ο Δημήτρης Κατσικάρης και ο Νίκος Ανδρουλακάκης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Ακόμα παραβρέθηκαν η Παταπία Καπράλου, υπ. Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, ο Παύλος Χρηστίδης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του «ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής» και υποψήφιος Βουλευτής και η Μαρία Τσέλιου, υπ. Βουλευτής με το «ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και Αντιδήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου».

Ακολουθεί το ψήφισμα:

Κοινό ομόφωνο ψήφισμα των Δημοτικών Συμβουλίων

Μοσχάτου – Ταύρου, Καλλιθέας

Τα Δημοτικά Συμβούλια Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση για τρίτη φορά τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου για να συζητήσουν την πορεία του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και να καθορίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Στη συνεδρίαση υπήρξε ενημέρωση για τις εξελίξεις από τον Περιφερειάρχη Αττικής και τον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα, ενώ τη θέση τους εξέφρασαν βουλευτές των κομμάτων και εκπρόσωποι περιφερειακών παρατάξεων.

Από τις εισηγήσεις των Δημάρχων και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Δημοτικών Παρατάξεων και Δημοτικών Συμβούλων αναδείχθηκε η μεγάλη καθυστέρηση στη δημοπράτηση της Β΄ φάσης του έργου, καθώς και της ολοκλήρωσης των εργασιών Α΄ φάσης με ευθύνη της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

Μετά τα παραπάνω τα Δημοτικά Συμβούλια Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ τα εξής:

Ζητάμε την άμεση αποπεράτωση των ανεκτέλεστων εργασιών της Α΄ φάσης του έργου οι οποίες έπρεπε ήδη να είχαν ολοκληρωθεί.
Ζητάμε την άμεση απομάκρυνση των προϊόντων εκσκαφής (μπάζα) από τον χώρο του έργου και όλων όσων παρανόμως μεταφέρθηκαν από άλλα εργοτάξια της Αττικής και ρυπαίνουν την περιοχή. Καλούμε την Περιφέρεια Αττικής να μεριμνήσει άμεσα για την απομάκρυνσή τους.
Επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας για τη σύσταση φορέα διαχείρισης με τη συμμετοχή των Δήμων μας. Η σύσταση του φορέα να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα για να μπορούν οι Δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου να συμμετέχουν, να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν στην πορεία υλοποίησης του σχεδιασμού του έργου και στη μετέπειτα διαχείρισή του.
Να δημοπρατηθεί άμεσα το αντιπλημμυρικό έργο του Ιλισού ποταμού.
Να παραμείνει και να αναβαθμιστεί το υπάρχον γήπεδο ποδοσφαίρου στις Τζιτζιφιές όπου αθλούνται πολλά νέα παιδιά και πολλοί αθλητικοί σύλλογοι της περιοχής.
Με βάση της ανακοινώσεις της Περιφέρειας Αττικής και προκειμένου να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος για την πορεία του έργου ζητάμε να υπάρξει μέχρι τις 31/5/2023 ανακοίνωση της δημοπράτησης της Β΄ φάσης. Οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση θα επιβεβαιώσει για μια φορά ακόμα τις μέχρι σήμερα ανησυχίες μας για την καθυστέρηση υλοποίησης της Β΄ φάσης. Σε αυτή την περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μαζικές κινητοποιήσεις των πολιτών και φορέων των δύο Δήμων.
Τα Δημοτικά Συμβούλιά μας αταλάντευτα διεκδικούμε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου, ανοιχτό για τους πολίτες.
Το παρόν ψήφισμα να σταλεί στους Γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων της Βουλής, στους Βουλευτές του Νοτίου Τομέα, στον Περιφερειάρχη Αττικής, στον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα, στους Επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων, στα Μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Για τα Δημοτικά Συμβούλια

Οι Πρόεδροι

Καλλιθέας Μοσχάτου – Ταύρου

Απάντηση με τίτλο “11 + 7 Αλήθειες για την Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και το ψήφισμα των Δήμων Μοσχάτου – Ταύρου και Καλλιθέας” εξεδωσε η Περιφέρεια Αττικής.

Με αφορμή την έκδοση κοινού ψηφίσματος από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Μοσχάτου – Ταύρου και Καλλιθέας, σχετικά με το ζήτημα του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα παρακάτω, παραθέτοντας 11 αληθινά γεγονότα:

 1. Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ήταν αυτή που διεκδίκησε και διασφάλισε κατά 100%, την απαραίτητη για την εκτέλεση του έργου ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ύψους 365 εκ. ευρώ. Είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει δοθεί ποτέ σε Περιφέρεια της χώρας από την Ε.Ε., για υλοποίηση ενός και μόνον έργου. Αν σήμερα η υλοποίηση της Ανάπλασης του Φαληρικού και η δημιουργία του μεγαλύτερου Μητροπολιτικού Πάρκου της Ευρώπης με βάση τις αρχές Bauhaus εξασφαλίζεται, αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στη συστηματική προσπάθεια της Διοίκησης και των υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Αττικής να βρουν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία, χωρίς ταυτόχρονα να στερήσουν πολύτιμους πόρους για την εκτέλεση έργων και σε άλλους Δήμους του Λεκανοπεδίου.
 2. Τονίζουμε πως ο αρχικός προγραμματισμός, όταν ξεκίνησε το έργο από την προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, προέβλεπε τη χρηματοδότηση του έργου αποκλειστικά με πόρους της Περιφέρειας. Πόρους που δεν υπήρχαν ποτέ στα ταμεία μας, γεγονός που σε συνδυασμό με τον ανεπαρκή μελετητικό σχεδιασμό της παρέμβασης, καθιστούσε εξαρχής αβέβαιη την υλοποίησή του. Το έργο ξεκίνησε χωρίς επαρκείς μελέτες για το σύνολο του και χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, κι αυτή την αλήθεια δεν μπορεί να την αγνοήσει κανένας, ιδιαίτερα εκείνοι που ενώ γνωρίζουν την αλήθεια, διαρκώς ισχυρίζονται ανακριβώς πως ευθύνεται η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του.
 3. Πριν πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου 2023 η κοινή συνεδρίαση των δύο δημοτικών συμβουλίων, που κατέληξε στην έκδοση ενός κοινού ψηφίσματος – «παρωδία», όπως θα αποδείξουμε στη συνέχεια, είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, με τους Δημάρχους των δύο Δήμων, τους κ.κ. Κάρναβο και Ευθυμίου. Στη συνάντηση αυτή επίσης μετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Τομέα Χ. Θεοδωρόπουλος, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής Α. Καλογερόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Καλλιθέας Δ. Παπαθανάσης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου Μ. Αντωνάκος και η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλλιθέας Φ. Παπαγιάννη.
 4. Κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής συνάντησης και στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε, οι Δήμαρχοι ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν από την Περιφέρεια Αττικής, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή της απόφασης ένταξης για το έργο της «Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» συνολικού προϋπολογισμού 365,4 εκ.€. Από τον Γ. Πατούλη επισημάνθηκε πως η θετική αυτή έκβαση, σηματοδοτεί την οριστική εξασφάλιση για την υλοποίηση ενός μεγάλου μητροπολιτικού έργου και ταυτόχρονα εξασφαλίζει την επιστροφή 110 εκατ. ευρώ, που έχουν ήδη δοθεί για την Α’ Φάση του έργου, τα οποία θα αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια για αναπτυξιακά έργα και υποδομές και στους 66 δήμους της Αττικής. Οι πολίτες της Αττικής και κυρίως οι κάτοικοι των Δήμων που βρίσκονται γύρω από το χώρο που αναπλάθεται, θα χαίρονται ένα τεράστιας σημασίας Μητροπολιτικό έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους και θα δώσει μεγαλύτερη αξία στις περιουσίες τους».
 5. Τονίστηκε ότι το έργο αποτελεί «σημαία», όχι μόνον για την Αττική, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθόσον θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Bauhaus ( Βιωσιμότητα, Αισθητική, Συμπερίληψη).
 6. Αμέσως μετά τη συνάντηση οι Δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης έκαναν δηλώσεις, στις οποίες από όλες τις πλευρές εκφράστηκε ικανοποίηση για την εξέλιξη υλοποίησης του έργου.
 7. Είναι προφανές πως όλα όσα λέχθηκαν κατά τη συνάντηση της 10ης Μαρτίου που έγινε στην Περιφέρεια Αττικής παρουσία του Περιφερειάρχη και των δύο Δημάρχων, δεν μεταφέρθηκαν ποτέ σε γνώση των δημοτικών συμβούλων που μετείχαν στην κοινή συνεδρίαση της 13ης Μαρτίου, αν και μεσολάβησαν τρεις ολόκληρες ημέρες, αν και επρόκειτο για ένα ζήτημα που απασχολεί δικαιολογημένα και τους δύο Δήμους.
 8. Για να είμαστε βέβαιοι πως και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των δύο Δήμων θα ενημερωθούν πλήρως και αναλυτικά για τα νέα δεδομένα του έργου, στην κοινή συνεδρίαση των δύο δημοτικών συμβουλίων παρέστη ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, μαζί με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Χ. Θεοδωρόπουλο, τον εκπρόσωπο της Comision-DG Regio κ. Καμπαράκη Βύρωνα (μέσω διαδικτυακής παρουσίας), τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής κ. Αλ. Καλογερόπουλο, τον προϊστάμενο της ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑ Κ. Μαμαλούγκα Νίκο, την Επικεφαλής της μελετητικής Ομάδας μέλος του Αρχιτεκτονικού γραφείου TPA- Papagianni κα Νανοπούλου Ήβη, μαζί με τη συνεργάτιδά της κα Ανδρίτσου Κατερίνα και τον Δ/ντα Σύμβουλο της εταιρείας Kantor (σύμβουλοι της Περιφ. Αττικής για την ωρίμανση του έργου και την ένταξή του στο ΕΣΠΑ) κ. Καστρινάκη Κων/νο. Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης ενημέρωσε ξανά τους παριστάμενους στη συνεδρίαση για τα νέα δεδομένα, που έχουν προκύψει, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που έγιναν συνεπικουρούμενος από τα υπηρεσιακά στελέχη που ήταν διαρκώς παρόντα στη συνεδρίαση, ενώ προχώρησε και σε ανακοινώσεις για εντάξεις έργων στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, όπως είναι η δημοπράτηση του αντιπλημμυρικού του Ιλισού ποταμού. Τα ίδια τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου, της Περιφέρειας Αττικής, οι μελετητές απάντησαν σε κάθε ερώτηση που τέθηκε από τους παριστάμενους δημοτικούς, Περιφερειακούς συμβούλους, πολίτες και έλυσαν κάθε απορία για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της πορείας του έργου μέχρι σήμερα και από εδώ και στο εξής, το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τι άλλο απομένει να γίνει μέχρι τη δημοπράτηση της επόμενης φάσης.
 9. Πρέπει να επισημάνουμε πως για πρώτη φορά στα χρονικά της Περιφέρειας Αττικής, Διοίκηση συμμετέχει σε συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων κι ενημερώνει έγκριτα για την πορεία υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου. Γεγονός που αναδεικνύει την ειλικρίνεια, τη διαφάνεια και την αυτοπεποίθηση με την οποία λειτουργεί σήμερα σε πολιτικό επίπεδο, η Περιφέρεια Αττικής.
 10. Από το κείμενο του ψηφίσματος που εκδόθηκε στη συνέχεια, αποδείχθηκε στην πράξη ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση υπηρετούσε άλλες σκοπιμότητες, πέραν της εξυπηρέτησης της αλήθειας και των πραγματικών συμφερόντων των πολιτών των δύο Δήμων. Στο κείμενο αυτό συμπεριλήφθηκαν αναφορές που υπηρετούν καθαρά προεκλογικές σκοπιμότητες και σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλουν στην ενημέρωση των δημοτών για τα πραγματικά δεδομένα του έργου.
 11. Από σήμερα κιόλας, η Περιφέρεια Αττικής ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης όλων των κατοίκων του Νότιου Τομέα, για τα πραγματικά δεδομένα και τα χαρακτηριστικά του έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Με αλήθειες κι αδιαμφισβήτητα δεδομένα, οι πολίτες της Καλλιθέας, του Μοσχάτου και του Ταύρου, αλλά και των υπόλοιπων όμορων με την ανάπλαση Δήμων, θα μάθουν με ποιο τρόπο η Περιφέρεια Αττικής αλλάζει τη ζωή τους, κάνει καλύτερη την καθημερινότητά τους, δίνει αξία στις περιουσίες τους. Πως απαντά με έργο ουσίας στη μιζέρια και το μηδενισμό, που κάποιοι σκόπιμα καλλιεργούν, προφανώς για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες.

Και 7 αλήθειες στις ανακρίβειες του ψηφίσματος

Μέσα στο ψήφισμα που εκδόθηκε, υπάρχουν 7 σημαντικές ανακρίβειες, στις οποίες επίσης θέλουμε να τοποθετηθούμε.

Ανακρίβεια πρώτη: ζητούν την άμεση αποπεράτωση των ανεκτέλεστων έργων της Α’ Φάσης, που θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Ποια είναι η αλήθεια: Σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 97% του έργου. Αυτό που απομένει να ολοκληρωθεί είναι η ολοκλήρωση της εγκατάστασης για την ανανέωση των νερών του Κηφισού (μια περιβαλλοντικής φύσης παρέμβαση δηλαδή για τα στάσιμα θαλασσινά νερά), και η ολοκλήρωση της εγκατάστασης της compact μονάδας καθαρισμού και επαναχρησιμοποίησης των νερών του ΚΑΝΕ για την τροφοδότηση της υπόγειας δεξαμενής που θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση του πάρκου (επίσης περιβαλλοντικό έργο) κι αυτό δεν έχει γίνει για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το ανεκτέλεστο κομμάτι του έργου ως γέφυρα με την επόμενη φάση, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του συνόλου της ανάπλασης και να μας επιστραφούν τα 110 εκ. ευρώ που έχουμε ήδη δαπανήσει από ίδιους πόρους για την α’ φάση. Εμείς με τα χρήματα των πολιτών δεν παίζουμε, θα κάνουμε ότι χρειαστεί ώστε τα χρήματα αυτά να επιστραφούν και να μετατραπούν σε έργα για όλη την Αττική.

Ανακρίβεια δεύτερη: Ζητούν την άμεση απομάκρυνση των προϊόντων εκσκαφής από το χώρο του έργου.

Ποια είναι η αλήθεια: Ο τελευταίος που θέλει να υπάρχει η προσωρινή όχληση (έστω και οπτική), είναι η Διοίκηση της Περιφέρειας. Όμως η παραμονή τους εκεί είναι υποχρεωτική, αφού αφενός χρησιμοποιούνται, όπως απαιτείται από τη μελέτη για την προφόρτιση των εδαφών, αφετέρου τα προϊόντα εκσκαφής θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση της εκτέλεσης της Β’ Φάσης του έργου και συγκεκριμένα για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου που θα δημιουργηθεί. Μπορεί να ακούγεται λογικό ως επιχείρημα η απομάκρυνση των χωματισμών και η αποκατάσταση του χώρου, αλλά δεν συνάδει στην παρούσα χρονική στιγμή με το έργο. Τα υλικά εκσκαφής είναι απαραίτητα αν θέλουμε να μην εκτοξευτεί το συνολικό κόστος της ανάπλασης.

Ανακρίβεια τρίτη: Ζητείται η σύσταση φορέα διαχείρισης με τη συμμετοχή των δήμων, ώστε να μπορούν οι δήμοι να παρεμβαίνουν στην πορεία υλοποίησης του σχεδιασμού του έργου.

Ποια είναι η αλήθεια: Αυτό το αίτημα γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί, όχι γιατί δεν το επιθυμεί η Διοίκηση της Περιφέρειας, αλλά γιατί με βάση της Υπουργικής Απόφασης Αριθμ. ΔΔΠ/Β 0016000 /1186 ΕΞ 2016 (2) Καθορισμός όρων και λεπτομερειών της παραχώρησης κατά χρήση, χωρίς αντάλλαγμα, στην Περιφέρεια Αττικής εκτάσεων, μετά των υφιστάμενων κτισμάτων και εγκαταστάσεων, στη θέση του Φαληρικού Όρμου κατ’ εφαρμογή του άρθρου 78 του Ν. 4413/2016 (148 Α΄) (προσθήκη παρ. 3Α στο άρθρο 16 του Ν. 4146/2013), Φορέας Διαχείρισης του έργου έχει ήδη οριστεί η Περιφέρεια Αττικής. Η Περιφέρεια Αττικής δεν νομοθετεί όπως όλοι γνωρίζουμε, νομοθετεί η Βουλή μετά από πρόταση της Κυβέρνησης . Με τα σημερινά δεδομένα, μοναδικός φορέας διαχείρισης του έργου μπορεί να είναι μόνον η Περιφέρεια Αττικής . Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν πως η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 365 εκ. ευρώ δίδεται με δεδομένο ότι φορέας διαχείρισης είναι η Περιφέρεια. Αν κάποιοι θέλουν να διακινδυνέψουμε να χάσουμε τη χρηματοδότηση και να ματαιωθεί το έργο , ας αναλάβουν τις ευθύνες απέναντι στους πολίτες της Αττικής. Σε κάθε περίπτωση, η Περιφέρεια και η σημερινή της Διοίκηση έχει αποδείξει πως για όλα τα έργα που σχεδιάζει και υλοποιεί, λαμβάνει πάντα υπόψη της τις απόψεις των δήμων. Το ίδιο θα ισχύσει και με τη διαχείριση του Φαλήρου.

Ανακρίβεια τέταρτη: Ζητούν να δημοπρατηθεί άμεσα το αντιπλημμυρικό έργο του Ιλισού ποταμού

Ποια είναι η αλήθεια: Ο Γ. Πατούλης, στη συνεδρίαση της 13ης Μαρτίου, δεσμεύθηκε για την άμεση ένταξη και δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου, στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας και την εκτέλεση του με ίδιους πόρους. Το έργο θα γίνει.

Ανακρίβεια Πέμπτη: Ζητούν την παραμονή και αναβάθμιση του υπάρχοντος γηπέδου ποδοσφαίρου στις Τζιτζιφιές.

Ποια είναι η αλήθεια: Η Περιφέρεια Αττικής έχει υποβάλλει υπόψη των Τεχνικών Κλιμακίων της ΕΕ την πρόταση για αλλαγή του υπάρχοντος σχεδιασμού της ανάπλασης του Φαλήρου, με την παραμονή και την αναβάθμιση του γηπέδου, κάτι βέβαια που θα χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις και στο ισχύον master plan το οποίο είναι εγκεκριμένο και περιλαμβάνεται στο ισχύον ΠΔ του πάρκου (ΦΕΚ 443/ΑΑΠ/2013), με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο χρόνου. Το ζήτημα όμως είναι ότι πρέπει να συμφωνήσουν με την αλλαγή του σχεδιασμού και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρηματοδοτεί το σύνολο της ανάπλασης. Εμείς έχουμε συναινέσει στην παραμονή του γηπέδου, αλλά δεν εξαρτάται αυτό από μας. Στον αντίποδα ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης πρότεινε στο δήμαρχο Καλλιθέας κ. Κάρναβο να του προτείνει εκείνος χώρο εντός ή εκτός των διοικητικών ορίων του δήμου του προκειμένου να αναλάβει η Περιφέρεια το όλο κόστος για την υλοποίηση ενός σύγχρονου, νέου γηπέδου σε αντικατάσταση αυτού. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια πρόταση από το κ. Δήμαρχο.

Ανακρίβεια έκτη: Ζητούν ως τις 31/5/2023 την ανακοίνωση δημοπράτησης της Β’ Φάσης του έργου, αλλιώς θα προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις.

Ποια είναι η αλήθεια: Πρόθεση της Διοίκησης της Περιφέρειας είναι η δημοπράτηση της Β’ Φάσης του έργου να είχε γίνει χτες. Όμως δεν εξαρτάται από μας , αλλά από τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε από δω και πέρα. Αν κάποιοι θέλουν να κάνουν για προεκλογικούς λόγους επαναστατική γυμναστική , παρασέρνοντας τους δημότες τους σε αχρείαστες κινητοποιήσεις, για να μαζέψουν ψήφους, ας το κάνουν. Εμείς με το έργο δεν παίζουμε, ούτε με τους πολίτες. Δώσαμε επί πολλούς μήνες αγώνα για να εξασφαλίσουμε τα χρήματα και το πετύχαμε. Τώρα που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, δεν θα τινάξουμε στον αέρα την προσπάθεια μας για να ικανοποιήσουμε αυτούς που μέχρι σήμερα δεν έριξαν καμία ευθύνη στις διοικήσεις του χθες, που είχαν αφήσει στη μοίρα του και την εγκατάλειψη το παραλιακό μέτωπο του Φαληρικού όρμου. Η ανάπλαση θα γίνει και θα έχει τη σφραγίδα της Διοίκησης Πατούλη.

Ανακρίβεια έβδομη: Ζητούν τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της έκτασης , ανοικτού για τους πολίτες.

Ποια είναι η αλήθεια: Ο δημόσιος χαρακτήρας του χώρου και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών είναι εγγυημένη από την Περιφέρεια Αττικής.