Πολύ σημαντικό υλικό για τις Δημόσιες Συμβάσεις

Ένα πολύ σημαντικό υλικό δημιουργήθηκε σε video στην εκδήλωση που διοργάνωσε το myota.gr για τις πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις στην εκδήλωση που διοργάνωσε το myota.gr στο πλαίσιο της έκθεσης της verde.tec.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε για την ανάγκη που υπάρχει για την πράσινη μετάβαση της Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σημείωσε όμως τις τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει με βάση το υπάρχον νομικό πλαίσιο και τις πολιτικές που ασκούνται από την πολιτεία διαχρονικά. Απαρίθμησε και περιέγραψε τους τομείς όπου

Τις κυβερνητικές πρακτικές που δημιουργούν ένα ασφυκτικό έως απαγορευτικό πλαίσιο για την πρακτική των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων έθιξε και ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννου Ρέντη και πρώην πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων της Αττικής κ. Γιώργος Ιωακειμίδης. Αναφέρθηκε σε πολλά παραδείγματα όπου η επιλογή γίνεται βάση κόστους διότι δεν υπάρχουν οι πόροι να επιλεγούν πράσινες προμήθειες. Ο κ. Ιωακειμίδης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια υποχρεωτικότητα, αλλά πάνω από όλα αυτή η υποχρεωτικότητα να συνοδεύεται από πόρους και εργαλεία.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Γεννικων Γραμμα΄τεων Δήμων Ελλάδος κ. Μιχάλης Χρηστάκης ανέλυσε όλο το πλαίσιο υποχρεώσεων στόχων και χρηματοδοτικών εργαλείων των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων.

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ κ. Νίκος Παπαδάκης πρότεινε να μπει πιστοποιημένη διαδικασία για τις εναλλακτικές περιβαλλοντικές επιλογές.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιων Συμβάσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης κα Ζαχαροπούλου, έδωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία από το νομικό πλαίσιο, τους κανονισμούς, τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τις πρακτικές των Παράσινων Δημόσιων Συμβάσεων για τους Δήμους.
Και τέλος ο κ. Οδυσσέας Κοψιδάς υπεύθυνος Σπουδών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης ανέλυσε τα προγράμματα που υπάρχουν για τις Δημόσιες Συμβάσεις.

Ολο το υλικό θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες.