Ιωακειμίδης: Με ξεχωριστή χρηματοδότηση να γίνουν υποχρεωτικές οι Πράσινες Συμβάσεις

Την υποχρεωτικότητα ως προϋπόθεση για τις Πράσινες Πολιτικές και τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις έβαλε στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννου του Ρέντη κ. Ιωακειμίδης στην εκδήλωση που διοργάνωσε το myota.gr στην έκθεση της Verdetec.
Ο κ. Ιωακειμίδης τόνισε ότι δεν μπορεί να επαφίονται στην καλή πρόθεση δημάρχων και περιφερειαρχών οι πράσινες πολιτικές, οι φιλικές προς το περιβάλλον, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η πολιτεία όχι μόνο δεν υποστηρίζει αυτές τις πολιτικές, αλλά φέρνει και προσκόμματα.

Ο κ. Ιωακειμίδης έφερε το παράδειγμα της γραφειοκρατίας στην δανειοδότηση για τον οδοφωτισμό και την εγκατάσταση των λαμπτήρων led. Για ένα δήμο είπε, με στόχο την μείωση στο 30% μέχρι το 2023 αρκεί η μείωση από τον οδοφωτισμό που αντιστοιχεί στο 50 με 60%. Όμως η πολιτεία βάζει τελικά τα προσκόμματα και δείχνει έλλειψη βούλησης. Παρά το γεγονός ότι όλοι συμφωνούν ,όπως διαπίστωσε ο επικεφαλής της παράταξης «ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» της ΚΕΔΕ, πέντε χρόνια συζητείται το θέμα με τα Υπουργεία, καθώς ο νόμος απαγορεύει τον εκ νέου δανεισμό για τους υπερχρεωμένους δήμους. Ένα αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό μέτρο όπως σημείωσε, αυτοεξυπηρετούμενο σε επίπεδο δανεισμού, που όμως παραμένει κολλημένο.
Όταν λοιπόν δεν έχει την πρόθεση η πολιτεία να αλλάξει τα πράγματα, μην περιμένουμε σημείωσε ο κ. Ιωακειμίδης από τους αιρετούς να προχωρήσουν στις μεγάλες αλλαγές.

Ο Δήμαρχος έφερε κι άλλα παραδείγματα όπως των κάδων όπου οι πλαστικοί είναι φτηνότεροι αλλά μακροχρόνια οι μεταλλικοί έχουν αναλογικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωή όπως και ο νέος εξοπλισμός των παιδικών χαρών που είναι συμπαγής και όταν χαλάει ένα εξάρτημα πρέπει να τον πετάξεις όλο. Είναι περιβαλλοντικά επιζήμιο, αλλά είναι πιο φτηνό και ο κάθε δήμαρχος όπως είπε ο κ. Ιωακειμίδης, θα κοιτάξει να λύσει άμεσα το πρόβλημα του σήμερα και όχι τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Ετσι κατέληξε στο ότι η Πολιτεία πρέπει να εισάγει την υποχρεωτικότητα στις Πράσινες Πολιτικές και όχι να το αφήνει δυνητικά.

Τέλος ο Δήμαρχος επικεφαλής της παράταξης ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ της ΚΕΔΕ κ. Ιωακειμίδης αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης που όπως είπε, είναι κάποια έξτρα χρήματα και ευκαιρία να ασκηθούν πράσινες πολιτικές. Όμως δυστυχώς διαπίστωσε ότι και αυτά τα χρήματα, τα καταναλώνουμε όπως και τα υπόλοιπα ενώ θα μπορούσε με ένα ποσοστό να επιβάλλεται στους δημάρχους η περιβαλλοντική διάσταση.


Δείτε το video