Κίνδυνος για την ζωή εκατοντάδων ζώων, από τα έργα στον Άγιο Κοσμά

11 φιλοζωικές οργανώσεις διαμαρτύρονται με επιστολή διαμαρτυρίας και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη των ζώων που κατοικούν στο Ελληνικό.

“Μην τις ταΐζετε για να φύγουν” ή αλλιώς …. Άγιος Κοσμάς στο ίδιο έργο θεατές δύο χρόνια μετά…

Η Νομικός Επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΝΕΜΕΣΙΣ για το Περιβάλλον-τα Ζώα-το Κυνήγι κα Nατάσα Μπομπολάκη σημειώνει:

Ποια άλλη χώρα στην Ευρώπη θα διανοείτο να βάλει τις μπουλντόζες σε ένα χώρο, όπου ζουν πολλές εκατοντάδες ζώα της ήμερης και άγριας ζωής;

Απλά καμία. Δυστυχώς η Ελλάδα, πρώτη στις κακοποιήσεις ζώων, όχι μόνο από πολίτες αλλά φευ και από την ίδια τη Πολιτεία, διανοήθηκε το αδιανόητο.

Τα μηχανήματα κατεδάφισης στον Άγιο Κοσμά, όπου πρόκειται μαζί με το παλιό Ελληνικό να κατασκευαστεί ένα “τσιμεντένιο μητροπολιτικό πάρκο” έχουν ήδη ξεκινήσει τις εργασίες τους, ενώ ήδη έχουν βρεθεί σκοτωμένα ζώα είτε μέσα στο χώρο του Αγίου Κοσμά είτε εκτός, όπως στις ράγες του τραμ στη προσπάθειά τους και το πανικό τους για να σωθούν, όπως μας ενημερώνουν εθελοντές της περιοχής .

Χαρακτηριστική της πρωτοφανούς αδιαφορίας για τις ζωές τόσων ζώων που χρόνια ζουν εκεί, σιτίζονται εκεί, ποτίζονται εκεί, ήταν η απάντηση ενός αρμοδιοανεύθυνου σε ερώτηση εθελοντών, πώς θα ταΐζουν και θα παρέχουν νερό στις πάνω από 150 γάτες, που ζουν στην αχανή έκταση του Αγίου Κοσμά, που πλέον είναι περίκλειστος και δεν τους επιτρέπεται η είσοδος ήταν:

“Μη τις ταΐζετε για να φύγουν” χωρίς καν να συναισθάνονται τι σημαίνει αυτό για ένα ζώο

Σε διαδικτυακή σύσκεψη στελεχών της Ομοσπονδίας με εθελοντές που φροντίζουν τα ζώα αυτά αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

1. Να σταλεί επιστολή και να γίνει συνάντηση, όσο το δυνατόν συντομότερα, με την Εισαγγελέα Ζώων Αθήνας και Πειραιά.

2. Να σταλεί επιστολή και να γίνει συνάντηση, όσο το δυνατόν συντομότερα, με την αρμόδια Αντεισαγγελέα Α.Π.

3. Να σταλεί επιστολή και να γίνει συνάντηση όσο το δυνατόν συντομότερα με την αρμόδια της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ζώων του ΥΠΕΣ.

4. Να εκδοθεί το παρόν Δελτίο Τύπου και να ενημερωθούν τα ΜΜΕ.

5. Να γίνει έκκληση προς τους φιλόζωους πολίτες της Αττικής να φιλοξενήσουν ή υιοθετήσουν από μία γάτα.

6. Και φυσικά να επικοινωνήσουμε προφορικά και γραπτά με τους αρμόδιους της Εταιρίας Lamda Development, τους οποίους γνωρίζουμε από τη πρώτη φάση των εργασιών στο Ελληνικό το 2020.

Βεβαίως δε γίνεται να μην στηλιτεύσουμε με ιδιαίτερα οξύ τόνο, εκτός από την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς, και τους Δήμους Ελληνικού κ Αλίμου, που αδιαφόρησαν προκλητικά στις εκκλήσεις των εθελοντών τα τελευταία χρόνια για πρόνοια ασφαλούς απομάκρυνσης και υιοθεσίας των γατών σε βάθος χρόνου, για να μη συμβεί αυτό που συνέβη το 2020 στη κατεδάφιση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και ήδη εκτυλίσσεται τώρα και στον Άγιο Κοσμά.

Να αναφέρουμε επίσης, ότι η απομάκρυνση συγκεκριμένων ζώων της άγριας ζωής, που ζουν στη περιοχή αυτή, έχει ξεκινήσει, έχει μεν τις δυσκολίες της αλλά ευτυχώς αυτές απομάκρυνσής είναι εξαιρετικά λιγότερες από αυτή των γατών .

Οι εθελοντές και η Ομοσπονδία απευθύνουν έκκληση στους πολίτες, που ασχολούνται με τη προστασία και τα δικαιώματα των ζώων, να ανοίξουν τα σπίτια τους φιλοξενώντας ή υιοθετώντας από μία γάτα, στη δε περίπτωση αυτή μπορούν να απευθύνονται γραπτά στο μέιλ της Ομοσπονδίας [email protected] , αφήνοντας στοιχεία επικοινωνίας είτε στο τηλ .694 636 7136 κα Σακελλαράκη .

Επιστολή 11 Φιλοζωϊκών Οργανώσεων

Θέμα : Κίνδυνος για την ζωή εκατοντάδων ζώων, ήμερης και άγριας ζωής, λόγω των έργων στον Άγιο Κοσμά

Αξιότιμοι κύριοι,

Είναι γνωστό, ότι την ευθύνη για την επιβίωση και την ευζωία των αδέσποτων ζώων την έχουν οι Δήμοι και η Πολιτεία .

Επισημαίνουμε, ότι στις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες και κοινωνίες, όταν πρόκειται να γίνουν έργα σε χώρους, όπου διαβιώνουν ζώα, ενώ τα έργα ξεκινούν, η πρώτη μέριμνα είναι η προστασία και η διάσωση της ζωής, όταν έχουν με ασφάλεια και με γνώμονα την ευζωία τους απομακρυνθούν τα ζώα .

Για όλες τις παραπάνω ενέργειες αποκλειστικά αρμόδιο και υπεύθυνο είναι το κράτος και όχι οι πολίτες, όπως συμβαίνει στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα δυστυχώς, πρώτα ξεκινούν τα έργα, χωρίς να έχει ληφθεί καμία απολύτως μέριμνα για τα ζώα και αν δεν διαμαρτυρηθούν οι πολίτες, τα περιμένει ο θάνατος έτσι κι αλλιώς.

Οι φορείς, που υπογράφουμε την επιστολή αυτή, σας καλούμε να μεριμνήσετε, ώστε να απομακρυνθούν όλα τα ζώα που ζουν στην επίμαχη περιοχή στον Αγ. Κοσμά.

Οι εθελοντές κάνουν ότι μπορούν, αλλά δεν είναι κράτος.

Ζητάμε να λάβετε κάθε μέτρο για την διάσωση των ζώων αυτών και την ασφαλή μετα- φορά τους σε χώρους κατάλληλους , όπου τα ζώα θα επιβιώσουν με αξιοπρέπεια.

Όπως πιθανόν γνωρίζετε, η κατασκευαστική του έργου εταιρία, η Lamda Development, με τον εκπρόσωπο της οποίας ο φορέας μας έχει επικοινωνία, είναι διατεθειμένη να στηρίξει οικονομικά τους Δήμους σε ότι χρειαστούν για στειρώσεις, περίθαλψη, σίτιση κλπ των αδέσποτων αυτών ζώων.

Μην ζητάτε όμως από τους πολίτες εθελοντές να λύσουν το ζήτημα.

Αυτό είναι απόλυτα ευθύνη της Πολιτείας και των Δήμων.

Την 01-03-23 αποστείλαμε στους Δήμους Ελληνικού και Αλίμου επιστολή χωρίς να λάβουμε ποτέ απάντηση.

Η Ζωή, όταν αφαιρεθεί, δε μπορεί να γυρίσει πίσω. Τα έργα και οι κατασκευές μπορούν να περιμένουν.

Σε όλο το πολιτισμένο κόσμο προηγείται η Ζωή και μετά έπεται οτιδήποτε άλλο .

Γιατί η ζωή είναι Μία, Πολύτιμη και Μοναδική για κάθε ζώο , είτε είναι άνθρωπος είτε άλλο ζώο.

Οι Δήμοι και κάθε άλλη αρμόδια κρατική δομή έχουν χρέος ηθικό, να εκπονή- σουν άμεσα σχέδιο συγκεκριμένο και σαφές για την τύχη των ζώων στον Αγ. Κοσμά. Μέχρι τότε ας περιμένουν για λίγο τα πάρκα και οι βίλες .

Αυτό είναι το αυτονόητο για κάθε πολιτισμένη χώρα.

Ζητάμε από την Εισαγγελία Προστασίας Ζώων να τα προστατέψει, ως οφείλει από το νόμο αλλά και από την ηθική και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες .

Η αγνόηση της ζωής είναι σημείο παρακμής ενός κράτους και έλλειψης κάθε ίχνους πολιτισμού.

Εν αναμονή των ενεργειών για τη σωτηρία των διαβιούντων στον χώρο του Αγίου Κο- σμά .

Σας ευχαριστούμε ,

Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις, Για το Περιβάλλον, τα Ζώα και κατά του Κυνηγιού .

Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας

Vegan Life NGO

Φιλοζωική Ομοσπονδία Ελλάδας

LiberAnimal Greece

Πανελλήνια Ένωση Κατά της Κακοποίησης των Ζώων

Vegan22 Greece

Dream Dancers Θεσσαλονίκη

Υπογράφουν επίσης οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι

Pawsome pets Holland

Dogs paws aid UK

Broken Halo Rescue UK and Outreach, UK