Συνεχίζεται ο πόλεμος των δέντρων στις πόλεις

Την αντίθεσή της στην εκτεταμένη κοπή των δένδρων του δήμου Θεσσαλονίκης εξέφρασε με ανακοίνωση της η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μάλιστα ομόφωνα.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δημοσιεύσεων τεχνοκρατών γεωπόνων και δασολόγων η οποία ισχυροποιεί σε μεγάλο βαθμό τα κινήματα και τις αντιδράσεις σε όλες τις αστικές περιοχές. 

Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την ανακοίνωσή της, καλεί τις δημοτικές αρχές να σταματήσουν αμέσως όλες τις σχετικές εργασίες μέχρι την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης από ειδικούς δασολόγους επιστήμονες, οι οποίοι, όπως αναφέρει, λόγω γνωστικού αντικειμένου, είναι και οι μόνοι αρμόδιοι να αποφανθούν περί της φυτοϋγείας, της επικινδυνότητας, του τρόπου κλάδευσης και της ανάγκης αντικατάστασης των αστικών δένδρων.

Δυστυχώς οι δημοτικές υπηρεσίας πιάνονται συνεχώς αδιάβαστες. Πρώτον σε επίπεδο επιστημονικής συνολικής διαχείρισης του πρασίνου και δεύτερων σε επίπεδων πράξεων και διοικητικών διαδικασιών. Τα επιστημονικά άρθρα όμως που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από αξιόπιστους και εξειδικευμένους επιστήμονες συνεχώς τους διαψεύδουν ανεβάζοντας την κοινωνική αγανάκτηση. 

Οι δημοτικές αρχές βγάζουν συνεχώς ανακοινώσεις επικαλούμενες την επιστημονική αρτιότητα των υπηρεσιών τους και την προβλεπόμενη μεθοδολογία προσπαθώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. 

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα μετά την σύλληψη Τρεμόπουλου «Για τα ζητήματα αυτά έχουν προηγηθεί αναλυτικές επιστημονικές εισηγήσεις των υπηρεσιών Πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης» που τελικά δέχτηκε και την ανακοίνωση του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που τον διαψεύδει.

Το τμήμα Δασολογίας αναφέρει:

«Οι σχεδιαζόμενες επεμβάσεις αντιστοιχούν σε μέγεθος σε μια πόλη με τριπλάσιο πληθυσμό και έκταση, ανάλογη του πολεοδομικού συγκροτήματος του Αττικού λεκανοπεδίου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την σπουδή εφαρμογής του, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα του έργου αυτού σε μια περίοδο που η συγκέντρωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα αυξημένη», αναφέρεται στη σχετική απόφαση. Χαρακτηρίζεται δε, άνευ προηγουμένου, η διενεργούμενη εκτεταμένη κοπή των δένδρων που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με μελέτη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (2020) για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων στη Θεσσαλονίκη.

«Τα φύλλα των δένδρων αποτελούν σημαντικότατους δεσμευτές των πάσης φύσεως ατμοσφαιρικών ρύπων. Επιπρόσθετα, οι προβλεπόμενες επεμβάσεις σε τέτοια κλίμακα, θα επιφέρουν δραστική μείωση του αστικού πράσινου και των ωφελειών που αυτό συνεπάγεται για την πόλη της Θεσσαλονίκης, που ήδη έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά αστικού πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη».