Ημερίδα για τα 5 Χρόνια CIVINET Greece-Cyprus

Προς μια κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα
Όλα όσα θα δούμε, θα ακούσουμε και θα συζητήσουμε στην ημερίδα.

Session #1: 5 Χρόνια CIVINET Greece-Cyprus
Η πρώτη θεματική συνεδρία θα αναδείξει τη δράση του Δικτύου μέσα στα πρώτα 5 έτη λειτουργίας του.

Ποιοι είναι τα πρωταγωνιστικά μέλη του; Ποια τα οφέλη τους από την συμμετοχή τους στο Δίκτυο; Ποια έργα υλοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα; Τι σχεδιάζεται για το μέλλον;

Ομιλίες και τοποθετήσεις από τον ιδρυτή του Δικτύου και εξέχοντα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του CIVINET και του CIVITAS.


Session #2: CIVINET Mobility Academy 2023 – Παραδειγματικές Αναφορές από τις Πόλεις του Ζάγκρεμπ & της Λιουμπλιάνα
Η δεύτερη θεματική συνεδρία είναι αφιερωμένη σε ένα θεσμό που εγκαινιάστηκε φέτος από το Δίκτυο. Πρόκειται για την «ακαδημία κινητικότητας» του CIVINET που στόχο έχει να εξοπλίσει τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης με πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες.

Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν επιτυχημένα μέτρα και πολιτικές στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας με τα οποία οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή κατά το πρόσφατο εκπαιδευτικό ταξίδι τους στις πόλεις του Ζάγκρεμπ και της Λιουμπλιάνα.

Τέτοια είναι οι ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις, τα ελαφριά μέσα σταθερής τροχιάς, το τελεφερίκ, ο έξυπνος έλεγχος της πρόσβασης και της στάθμευσης στο πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης, η διαχείριση της τροφοδοσίας των καταστημάτων, τα συστήματα κοινόχρηστων οχημάτων, τα μικρά ηλεκτρικά οχήματα για την μεταφορά ατόμων μειωμένης κινητικότητας κ.ά..

Session #3: Καλές Πρακτικές από Πόλεις Μέλη του CIVINET Greece–Cyprus
Στην τρίτη θεματική συνεδρία θα μας απασχολήσουν επιτυχημένα μέτρα και πολιτικές που έχουν εφαρμόσει ελληνικοί Δήμοι στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας και με ποιον τρόπο αυτά έχουν βελτιώσει την αστική κινητικότητα και την καθημερινότητα των πολιτών.

Ποια ήταν τα εμπόδια που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στο δρόμο για πιο βιώσιμες μετακινήσεις; Πως κατάφεραν να τα υπερβούν; Τι άλλο σχεδιάζουν για το μέλλον;

Οι παρουσιάσεις τους θα αφορούν την δημοτική συγκοινωνία, την συμπεριληπτική και συμμετοχική κινητικότητα, την ένταξη του πολιτισμού στον δημόσιο χώρο, τον έξυπνο έλεγχο της πρόσβασης και της στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, τα δίκτυα πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, την ηλεκτροκίνηση κ.ά..

Session #4: Ευρωπαϊκά Έργα & Νέες Συνεργασίες
Ο δρόμος προς την επιτυχία είναι χτισμένος με συνεργασίες!

Στην τελευταία θεματική συνεδρία της ημερίδας τον λόγο θα έχουν συνεργάτες του Δικτύου από διεθνείς φορείς και οργανισμούς οι οποίοι θα κληθούν να παρουσιάσουν επιτυχημένα μέτρα και πολιτικές στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας που επιθυμούν να προτείνουν στις ελληνικές πόλεις, με βάση τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους από επιτυχημένα έργα και εφαρμογές σε πόλεις του κόσμου.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις καινοτόμες λύσεις που θα εφαρμοστούν πιλοτικά στις πόλεις του Ηρακλείου και της Λάρισας μέσα από το έργο ΕΙΤ Challenge My City και το SPINE του Horizon Europe (CIVITAS & Mission Project). Επιπλέον, η εξειδικευμένη εταιρεία λύσεων έξυπνης κινητικότητας FACTUAL της Ισπανίας θα παρουσιάσει κάποιες από τις προτάσεις της για την έξυπνη τροφοδοσία και την ευέλικτη συγκοινωνία. Τέλος, θα παρουσιαστεί η Στρατηγική Κυκλικού Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής που εκπονήθηκε από το CIVINET στο πλαίσιο του INCIRCLE / Interreg MED.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΘΕΣΗ ΕΔΩ