Κυρίζογλου: Επιβάλλονται αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Πρόβλημα στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων και στην συγκρότηση των συνδυασμών εντώπισε ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Λάχαρος Κυρίζογλου αρχικά για τους Δήμους άνω των 2.000 κατοίκων.
Ο κ. Κυιρίζογλου επεσήμανε ότι σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του εκλογικού νόμου το ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει τον υποψήφιο πρόεδρο προκαθορισμένο και τους υποψήφιους κοινοτικούς συμβούλους. Αυτό σημείωσε θα φέρει τεράστια δυσκολία και άρνηση αφού οι υποψήφιοι κοινοτικοί σύμβουλοι θα ξέρουν εκ των προτέρων ότι δεν θα εκλεγούν στην θέση του προέδρου. Ο κ. Κυρίζογλου υποστήριξε ότι ο νόμος χρειάζεται αλλαγή και θα πρέπει πρόεδρος να εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης.
Ο Α’ Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι εξηγήθηκε η θέση αυτή και στον κ. Βορίδη αλλά τελικά δεν συμπεριελήφθει στο νομοσχέδιο.

Επίσης σημείωσε ότι υπάρχουν ασάφειες και γραμματικά λάθη στον νόμο που δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο νόμος σε κάποιες διατάξεις μιλάει για κοινότητες μέχρι 200 κατοίκους και σε κάποιες άλλες από 301 και πάνω αφήνοντας την εντύπωση ότι δημιουργείται μια κατηγορία από 201 μέχρι 300 κατοίκων.

Τέλος ο κ. Κυρίζογλου επεσήμανε ότι θα υπάρξει πρόβλημα με το θέμα των κοινοτήτων στην Αττική καθώς ορισμένοι δήμοι συνεχίζουν να έχουν κοινότητες και άλλοι όχι. Προέβλεψε ότι αν υπάρξουν προσφυγές στο ΣτΕ θα έχουν την τύψη του νόμου Θεοδωρικάκου καθώς δεν γίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμό και αυτό είναι αντισυνταγματικό.

Τελειώνοντας ο κ. Κυρίζογλου είπε ότι άμεσα μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και διευκρινίσεις.