Debate στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων στα Τρίκαλα

Τα ζητήματα που απασχολούν τον άγνωστο «Χ» των επερχόμενων εκλογών, τους νέους και τις νέες, εκφράστηκαν μέσω ενός πρωτότυπου debate που διοργάνωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Τρικκαίων. Στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου Τσιτσάνη, την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023, δόθηκε η δυνατότητα on line παρακολούθησης (μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Τρικκαίων) των απαντήσεων που έδωσαν εκπρόσωποι 6 κοινοβουλευτικών κομμάτων (της προηγούμενης Βουλή) στις ερωτήσεις των μελών του Συμβουλίου Νέων.
Οι κ.κ. Χρίστος Λιάπης (ΝΔ), Λευτέρης Τσικρικάς (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Τριγώνης (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ), Γεωργία Καπέτη (ΚΚΕ), Λεωνίδας Τσούμας (Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος), Δημήτρης Παπαθανασίου (ΜΕΡΑ 25) απάντησαν ισόχρονα σε 12 ερωτήσεις, με ευρύ πεδίο θεματολογίας: ανεργία νέων, ψυχική υγεία στα σχολεία, πανελλαδικές εξετάσεις, πτυχία στον καλλιτεχνικό χώρο, κλιματική αλλαγή, ελλείψεις φαρμάκων, άτομα με αναπηρία και προσβασιμότητα, γυναικοκτονία, λειτουργία αστυνομίας, δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Η αμεσότητα των ερωτήσεων είχαν αντίκτυπο και στην αμεσότητα των απαντήσεων, καθώς οι εκπρόσωποι των εξέφρασαν τις θέσεις των κομμάτων τους σε λιγότερο «επίσημο» ύφος.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο γραμματέας του ΔΣ νέων κ. Γ. Κουτής, ενώ οι ερωτήσεις είχαν κατανεμηθεί ανά ηλικιακή ομάδα. Ο πρόεδρος κ. Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος απηύθυνε τις ερωτήσεις που αντιπροσώπευαν την ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών, η κ. Μυρτώ Μελισσίδη την ομάδα 20-25 ετών και η κ. Ραφαηλίνα Μπεγλερίδου την ομάδα 26-28 ετών. Τον συντονισμό ανέλαβαν τα μέλη του Σώματος κ.κ. Στέργια Κόκκα και Γιώργος Βασίλογλου.
Η ομάδα νέων ανθρώπων 16-28 ετών που συγκρότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων (γνωμοδοτικό όργανο), με σταθερά βήματα αυτο-οργανώνεται και προχωρά σε δράσεις. Μετά τις εκδηλώσεις για τη βία στις γυναίκες και το αλκοόλ στη νεολαία, η τηλεμαχία που οργανώθηκε, αποτέλεσε μια ακόμη προσπάθεια να εκφραστεί συλλογικότερα η τρικαλινή νεολαία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Τρικκαίων ξεκίνησε να οργανώνεται το φθινόπωρο του 2022, μετά από πρόσκληση που είχε γίνει δημοσίως, την άνοιξη και το καλοκαίρι του ίδιου έτους.
Η τηλεμαχία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=XMEM0IlXayQ