∆ιεθνές Συνέδριο με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Νέες Τεχνολογίες»

Ο ∆ήμος Καλαμάτας, σε συνέχεια της ένταξής του στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ε.Ε. έως το 2030, διοργάνωσε το 1ο ∆ιεθνές Συνέδριο με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Νέες Τεχνολογίες».
Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 12 Μαΐου 2023, προσέλκυσε επιστήμονες ειδικούς, ακαδημαϊκούς, μελετητές και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Η εκδήλωση είχε μνημειώδη επιτυχία, παρέχοντας μια ανεκτίμητη πλατφόρμα για την ανταλλαγή γνώσεων, καινοτόμων ιδεών και λύσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το συνέδριο έριξε επίσης φως στη μεταμορφωτική δύναμη των αναδυόμενων τεχνολογιών, τονίζοντας τον ρόλο τους στην προώθηση ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Οι καινοτόμες δράσεις του ∆ήμου Καλαμάτας δε σταμάτησαν εκεί. Την επόμενη ημέρα, η Κεντρική Πλατεία της πόλης (Βασιλέως Γεωργίου) έσφυζε από ενθουσιασμό, καθώς πραγματοποιήθηκε το 2ο Φεστιβάλ Ρομποτικής & Ευφυών Συστημάτων, ένας επιτυχημένος θεσμός που διοργανώνει ο ∆ήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Ρομποτικής και Νέων Τεχνολογιών.
Η συμμετοχή σημείωσε ρεκόρ, καθώς οι 370 περίπου συμμετέχοντες χωρισμένοι σε 42 ομάδες ρομποτικής, από πολλά μέρη της Ελλάδος, εντός των οποίων θα πρέπει να επισημάνουμε πως υπήρχαν και οι ομάδες των Κ∆ΑΠμεΑ του ∆ήμου Καλαμάτας και του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Καλαμάτας και παρουσίασαν τις εκπληκτικές δημιουργίες τους στους τομείς της ρομποτικής και των πειραμάτων φυσικής. Η πλατεία της πόλης μετατράπηκε σε κόμβο καινοτομίας, φαντασίας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Τα νεαρά μυαλά που συμμετείχαν απ’ όλες τις άκρες της Πελοποννήσου, επέδειξαν τις δεξιότητες και τη δημιουργικότητά τους, αφήνοντας το κοινό με δέος για το τεχνολογικό μέλλον που μπορούμε να προσβλέπουμε.

Η επιτυχία, τόσο του 1ου ∆ιεθνούς Συνεδρίου με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Νέες Τεχνολογίες» όσο και του 2ου Φεστιβάλ Ρομποτικής & Ευφυών Συστημάτων, φάνηκε από το πολυπληθές και ενθουσιώδες κοινό, ενώ έθεσε έναν νέο πήχη στην αναζήτηση της γνώσης, της καινοτομίας και της εφαρμογής νέων τεχνολογιών. Ο ∆ήμος Καλαμάτας, υπό την καθοδήγηση του ∆ημάρχου, Θανάση Βασιλόπουλου, έχει αποδειχθεί πρωτοπόρος, δείχνοντας το δρόμο προς μια πιο ενημερωμένη, ανθεκτική και τεχνολογικά προηγμένη κοινωνία.

Τόσο το ∆ιεθνές Συνέδριο με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Νέες Τεχνολογίες» όσο και το 2ο Φεστιβάλ Ρομποτικής & Ευφυών Συστημάτων, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν η κοινωνία, η ακαδημαϊκή κοινότητα και η τοπική αυτοδιοίκηση ενωθούν με ένα κοινό όραμα. Οι εκδηλώσεις αυτού του Σαββατοκύριακου έχουν τοποθετήσει σταθερά τον ∆ήμο Καλαμάτας στον παγκόσμιο χάρτη ως μια πόλη που έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή και να αγκαλιάσει το τεχνολογικό μέλλον.

Το Συνέδριο μπορεί να παρακολουθήσει ξανά το κοινό, μέσω του ακολούθου συνδέσμου:
https://www.youtube.com/watch?v=eN9sXFCHdDA

Το 2ο Φεστιβάλ Ρομποτικής & Ευφυών Συστημάτων μπορεί το ενδια- φερόμενο κοινό να το παρακολουθήσει, μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:
https://www.youtube.com/watch?v=AR9qBSxXkBI

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές τις πρωτοποριακές εκδηλώσεις, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του 1ου ∆ιεθνούς Συνεδρίου με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Νέες Τεχνολογίες»
(https://climatetechkalamata.gr)
του 2ου Φεστιβάλ Ρομποτικής & Ευφυών Συστημάτων
(https://robotics.kalamata.gr/ https://www.kalamata.gr/el/).