Ημερίδα: Εξοικονόμηση Ενέργειας – Ενεργειακές Κοινότητες,

Σήμερα πραγματοποιείται η ημερίδα για την Εξοικονόμηση Ενέργειας – Ενεργειακές Κοινότητες, που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων –ΣΒΑΠ, η Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης – ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ και η Α Εnergy.

Στους συνεργαζόμενους με την εκδήλωση φορείς, συμμετέχουν σημαντικοί χρηματοδοτικοί-ενεργειακοί φορείς, όπως επίσης η Ένωση Δημάρχων Αττικής.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Κολυμβητήριο Παλαιού Φαλήρου ΤΑΕ ΚWON DO, την Πέμπτη 25 Μαϊου (ώρες 9.15-13.30, αίθουσα Ι. Καποδίστριας).
Στους χώρους του ΤΑΕ ΚWON DO θα διεξάγεται και η περιβαλλοντική έκθεση Attica Green Expo με βασική θεματική την Πράσινη Μετάβαση και την Κυκλική Οικονομία στην Αυτοδιοίκηση.

Πρόκειται, για ένα σύνολο πολιτικών, πράσινης μετάβασης πράσινης κινητικότητας, πράσινου τουρισμού και όλων των εκφάνσεων της κυκλικής οικονομίας που θα συζητηθούν, με θέμα της ημέρας να είναι το ενεργειακό και η αυτοπαραγωγή, στο οποίο και εστιάζεται η συγκεκριμένη εκδήλωση.

Οι ενότητες

Με την ενεργό συμμετοχή σημαντικών φορέων της Αυτοδιοίκησης, χρηματοδοτικών φορέων, μεγάλου αριθμού δήμων αλλά και τεχνοκρατών από την αγορά, η εκδήλωση επιμερίζεται σε δύο ενότητες:

Η πρώτη, εστιάζει στην αποκτηθείσα εμπειρία και νέες ανάγκες της Αυτοδιοίκησης στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, στο πρόγραμμα Electra που ανοίγει σύντομα, όπως επίσης και σε εναλλακτικά προγράμματα χρηματοδότησης.

Η δεύτερη, επικεντρώνεται στην άμεση προοπτική των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, στην εμπειρία που έχει ήδη αποκτηθεί, στις υπάρχουσες προκλήσεις, στην πρακτική και χρήσιμη πληροφόρηση, για όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Ερωτήματα που θα απαντηθούν

 1. Γιατί είναι τόσο σημαντική για την Αυτοδιοίκηση η εξοικονόμηση ενέργειας, ποιές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη αναλάβει και ποιές ακόμα προτίθεται να προωθήσει;
 2. Πως διαμορφώνονται σήμερα οι προτεραιότητες στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας,τι έχει επιτευχθεί στον τομέα του οδοφωτισμού, ποιές οι προσδοκίες στον κτιριακό τομέα στο πλαίσιο του προγράμματος Electra, ποιά τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία;
 3. Ποιες επιλογές αυτοπαραγωγής-ενεργειακού συμψηφισμού θα έχουν εφεξής με το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ενδιαφέρονται για αυτοπαραγωγή;
 4. Πώς ακριβώς θα μπορούν να συσταθούν και να λειτουργήσουν οι Ενεργειακές Κοινότητες στο πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης εφεξής και ποιες προσαρμογές θα πρέπει να κάνουν αυτές που έχουν ήδη συσταθεί.
 5. Ποιες οι εναλλακτικές δυνατότητες χρηματοδότησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για έργα εξοικονόμησης ενέργειας όπως επίσης και για σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων;
 6. Μπορούν και με ποιό τρόπο να χρηματοδοτηθούν οι σχετικές μελέτες;
 7. Ποιος είναι ο ειδικός αναπτυξιακός ρόλος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. στην προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα;
 8. Ποιες Ενεργειακές Κοινότητες έχουν συσταθεί μέχρι σήμερα ή βρίσκονται κοντά στη σύσταση στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ποια τα μέχρι σήμερα συμπεράσματα από την λειτουργία τους;
 9. Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για τα νέα στοιχεία που εισάγονται, όπως ο ταυτοχρονισμένος Εικονικός Ενεργειακός Συμψηφισμός, τα στοιχεία κόστους/απόσβεσης/εγκατάστασης και σχεδιασμού των σχετικών επενδύσεων.
 10. Τι πρέπει επίσης να γνωρίζουν για την χρήση της μπαταρίας, καθώς η τάση είναι να καθίσταται πλέον υποχρεωτική στα φωτοβολταϊκά συστήματα που θα επιδοτούνται;
 11. Πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το γνωστό πρόβλημα του περιορισμένου ηλεκτρικού χώρου;

Κοινό που θα παρακολουθήσει

Την εκδήλωση αναμένεται να παρακολουθήσει μεγάλος αριθμός εκπροσώπων και στελεχών από:
• Αιρετούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού
• Τα αρμόδια υπουργεία/ στελέχη από τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα/Φορείς υποστηρικτικοί στη σύσταση ΕΚοιν με συμμετοχή ΟΤΑ

• Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού
• Τον ενεργειακό και περιβαλλοντικό τομέα
Ομιλητές

Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές:
Οι κκ Σπύρος Σπυρίδων, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΤΑΑ, Γιώργος Κουλτούκης, Διευθυντής Χρηματοδότησης ΟΤΑ Ταμείου Παρακαταθηκών και δανείων, Παύλος Καμάρας, Πρόεδρος Ένωσης Δημάρχων Αττικής και Υπεύθυνος Προγραμμάτων ΣΒΑΠ -Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων, Γιώργος Κουράσης, Πρόεδρος ΣΒΑΠ, Μιχαήλ Χρηστάκης, Πρόεδρος «Κλεισθένης»- Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Χρήστος Παππούς, Δήμαρχος Φυλής, Γιάννης Λυμπέρης, Δήμαρχος Ήλιδας- Μέλος ΔΣ ΚΕΔΕ, Ανδρέας Ευθυμίου, Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ελένη Χούλη, υπεύθυνη προγράμματος απολιγνιτοποίησης Πράσινου Ταμείου, Άρτεμις Βιδάλη, μηχανολόγος – μηχανικός, στέλεχος Πράσινου Ταμείου, Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, Δήμαρχος Αλμυρού,Αλέξης Μαυραγάνης, Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΒΑΠ, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Βριλησσίων, Μανώλης Μαυρικάκης, Γενικός Γραμματέας Δήμου Παπάγου- Χολαργού, Κώστας Βαρλαμίτης, Σύμβουλος Energyprofit, Στέλιος Ψωμάς, Ειδικός Σύμβουλος Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών-ΣΕΦ, Άρης Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος ΖΕΒ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι μεγάλου αριθμού Δήμων.