GEOSYSTEMS HELLAS ( GSH) ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Η συνεχής παρακολούθηση κρίσιμων υποδομών έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς τροφοδοτεί με σημαντική πληροφορία τόσο τα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων, όσο και μεμονωμένα άτομα. Πιο συγκεκριμένα, τεχνικές εταιρείες κατασκευής και συντήρησης έργων υποδομής, δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες (ΟΤΑ), ιδιωτικοί οργανισμοί που κατέχουν και διαχειρίζονται υποδομές (π.χ. φράγματα) μπορούν να εντοπίσουν τυχόν προβλήματα στις κρίσιμες υποδομές και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. 

Η GEOSYSTEMS HELLAS Α.Ε. (GSH) έχει εμπειρία και συμμετέχει σε Έργα Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών & Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης. Ειδικεύεται σε έργα Tηλεανίχνευσης και Παρατήρησης Γης για τη διαχείριση κρίσεων και τη παρακολούθηση υποδομών.

Στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου στα όρια του ελληνικού Supersite με την ονομασία «Enceladus», καταγράφεται η υψηλότερη σεισμικότητα στην Ευρώπη και μια πολύ υψηλή συχνότητα εκδήλωσης κατολισθήσεων. Η περιοχή αυτή έχει προταθεί στο Group of Earth Observation (G.E.O.) από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.). 

Εικόνα 1: Hellenic Enceladus Supersite

 Η GEOSYSTEMS HELLAS A.E. συμμετέχει στο έργο «Πλατφόρμα πολυπαΡαμετρικής παρακΟλούθησης με μικροαΙσθητήρες Του eNceladus hellenIc supersite» (συντομογραφία: ΠΡΟΙΟΝ), το οποίο ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα και έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός σύγχρονου εργαλείου λήψης & υποστήριξης αποφάσεων για τη παρακολούθηση κρίσιμων υποδομών στα όρια του σεισμογενούς τόξου. Η GSH προσφέρει τη τεχνογνωσία της που σχετίζεται με τα Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα & την υλοποίηση του WebGIS «ΠΡΟΙΟΝ». Το WebGIS αποτελεί έναν δια δραστικό, δυναμικό χάρτη ο οποίος οπτικοποιεί τα αποτελέσματα του έργου και χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την διάχυσή τους στο ευρύ κοινό. Επιπλέον, είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του ανακλαστήρα  και την εμπορική αξιοποίησή του.

Πιο συγκεκριμένα, η μεθοδολογία του έργου περιλαμβάνει ενόργανες μετρήσεις και εξ αποστάσεως παρατηρήσεις στη περιοχή ενδιαφέροντος. Στις παρακάτω περιοχές έχουν τοποθετηθεί σύγχρονα συστήματα για την επιτυχή παρακολούθηση των μετακινήσεων του εδάφους: 

  1. Στην Κρήνη Αιγιαλείας
  2. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Τμήμα Γεωλογίας) και
  3. Στο Φράγμα Αστερίου

Σε καθεμιά από τις θέσεις παρατήρησης, εγκαταστάθηκαν μετεωρολογικοί σταθμοί για τη λήψη δεδομένων που επιδρούν στη μικρο-μετακίνηση του εδάφους (π.χ. έντονη βροχόπτωση),  low-cost GPS/GNSS συστήματα τα οποία δέχονται δεδομένα που προωθούνται σε ημερήσια βάση μέσω 4G δικτύου, τριγωνικοί ανακλαστήρες που δέχονται InSAR δεδομένα (δορυφορικών αποστολών SAR όπως ο Sentinel-1, TerraSAR-X & COSMO-SkyMed) και τέλος MEMSεπιταχυνσιόμετρα τα οποία μετρούν την επιτάχυνση σε περίπτωση οποιασδήποτε μορφής κίνησης φυσικής (π.χ. που προκλήθηκε από φυσικά αίτια-σεισμός) ή ανθρωπογενούς προέλευσης. 

Low-cost GPS/GNSS σύστημα
Low-cost GPS/GNSS σύστημα & επιταχυνσιογράφος
Τριγωνικός Ανακλαστήρας
Τριγωνικός ανακλαστήρας με ενσωματωμένο θερμικό αισθητήρα

Με την ολοκλήρωση του έργου, αναμένεται τα αποτελέσματα των μετρήσεων να ελέγχονται, να βαθμονομούνται και στο τέλος να συγχωνεύονται με στόχο την αποτύπωσή τους σε χάρτες πιθανών μετατοπίσεων. Τα αποτελέσματα επεξεργάζονται με τη χρήση ευφυών μεθόδων στοχεύοντας στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την παρούσα κατάσταση της υπάρχουσας υποδομής και πρόβλεψη της μελλοντικής της κατάστασης. Με τον τρόπο αυτό το έργο ΠΡΟΙΟΝστοχεύει στην εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων για την αειφόρο ανάπτυξη και την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Η GEOSYSTEMS HELLAS A.E. παραμένει στη διάθεση σας για όλα τα θέματα Γεωπληροφορικής