Διαδραστική αποτύπωση έργων από την δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης

Μια έξυπνη πρακτική επιχειρηματικής νοημοσύνης εφάρμοσε απολογιστικά για τα έργα της η Δημοτική Αρχή του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η Διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα παρουσιάζει σε έναν διαδραστικό χάρτη το πανόραμα των έργων που υλοποιήθηκαν ή δρομολογήθηκαν για τη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Ακόμη καλύτερα βέβαια αυτό να γινόταν κατά την διάρκεια όλης της θητείας.

«Έργα σε κάθε γειτονιά! Είχα δεσμευτεί για περισσότερη λογοδοσία. Αυτή η ιστοσελίδα είναι ένας δυναμικός απολογισμός του έργου μας ως δημοτικής ομάδας», επισημαίνει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στο προσωπικό σημείωμα με το οποίο προτρέπει τους πολίτες να περιηγηθούν στον χάρτη, για να έχουν μια σφαιρική εικόνα των έργων που ολοκληρώθηκαν, που βρίσκονται σε εξέλιξη ή που προγραμματίζονται στη γειτονιά τους. Ο ίδιος, εξάλλου, επισημαίνει ότι η παρούσα Διοίκηση του Δήμου διεκδίκησε και εξασφάλισε 160 εκατ. ευρώ για έργα ουσίας και προοπτικής. «Τα περισσότερα που έχει εξασφαλίσει ποτέ η Θεσσαλονίκη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Έργα σε κάθε γειτονιά»
«Σήμερα δεν υπάρχει γειτονιά χωρίς εργοτάξιο, δεν υπάρχει γειτονιά χωρίς φροντίδα. Χωρίς παρεμβάσεις και προγραμματισμό». Το παραπάνω μήνυμα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται στον διαδραστικό χάρτη, στον οποίο έχουν σημανθεί πάνω από 2.500 σημεία απ’ άκρη σ’ άκρη της πόλης, όπου έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί παρεμβάσεις από τη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο διαδραστικός χάρτης, που είναι διαθέσιμος στη διεύθυνση thessaloniki2023.gr, περιλαμβάνει σειρά εμβληματικών παρεμβάσεων μέσα από τις οποίες η Θεσσαλονίκη επανασυστήνεται στον κόσμο. Μεταξύ αυτών είναι η ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους και η επέκταση της παλιάς παραλίας με τη δημιουργία ντεκ, η ανάδειξη των πρώην Στάβλων Παπάφη σε έναν δημιουργικό πολυχώρο με πράσινο, κοινωνικές δομές και δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού, η δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος κι ενός μητροπολιτικού πάρκου πέριξ αυτού, η διαμόρφωση του πρώτου Πάρκου για Όλους στην Τούμπα κ.ά.
Παράλληλα, στον διαδραστικό χάρτη έχουν ενσωματωθεί παρεμβάσεις μεγάλης, μεσαίας ή και μικρότερης κλίμακας, που όμως έχουν μεγάλη σημασία για την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Πρόκειται για ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών, που περιλαμβάνει από τις νέες δενδροφυτεύσεις και τα νέα πάρκα μέχρι τα έργα αναβάθμισης του οδικού δικτύου και από τις καινούριες παιδικές χαρές μέχρι τις αναπλάσεις ολόκληρων γειτονιών.
Στον χάρτη έχει ήδη καταχωρηθεί ένα μεγάλο μέρος των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν ή εξελίσσονται, ενώ τα στοιχεία θα εμπλουτίζονται και θα ανανεώνονται σε τακτική βάση.