Από τα πλαστικά των δημοτικών κάδων τα καθίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα διαθέτουν καθίσματα κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο πλαστικό.
Όπως διαπιστώθηκε υπάρχει έλλειψη πρώτων υλών για τη δημιουργία νέων πλαστικών καθισμάτων για ορισμένους από τους χώρους των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι.. Οι διοργανωτές λοιπόν αποφάσισαν να ανακυκλώσουν το πλαστικό που συσσωρεύεται στους δημοτικούς κάδους απορριμμάτων και να το μετατρέψουν σε καθίσματα στο τηρώντας την Κυκλική Οικονομία.

Οι διοργανωτές χρησιμοποιούν την παροιμία «όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάξε λεμονάδα». Και μια από τις εταιρείες πίσω από την πρωτοβουλία ονομάζεται Lemon Tri. Αυτή η ομάδα ανακύκλωσης συνεργάστηκε με την εταιρεία οικολογικών κατασκευών Le Pavé για τη συλλογή πλαστικών απορριμμάτων και τη μετατροπή τους σε τεμαχισμένα πλαστικά τσιπ.

Αυτά στη συνέχεια χρησιμεύουν ως το βασικό υλικό που μπορεί να διαμορφωθεί σε άλλα σχήματα για να παράγει ό,τι χρειάζεται. Τα ρινίσματα αναμειγνύονται, θερμαίνονται και συμπιέζονται για να παραχθούν πλαστικά φύλλα με κηλίδες χρώματος.

Τα καθίσματα θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται το φθινόπωρο και θα είναι έτοιμα να τοποθετηθούν σε ολυμπιακούς χώρους όπως το Arena στο Porte de la Chapelle στο Παρίσι και το Ολυμπιακό κολυμβητικό κέντρο στο Saint-Denis.

Επιπλέον, οι Αγώνες προορίζονται να είναι οι πιο πράσινοι στην ιστορία

Οι διοργανωτές παραδέχονται ότι κατέφυγαν σε αυτήν την κυκλική προσέγγιση στην παραγωγή μόνο επειδή απλά δεν υπήρχαν αρκετές πρώτες ύλες για την παραγωγή των καθισμάτων. Τώρα διαπιστώνουν ότι ίσως έγινε ένα επικοινωνιακό λάθος.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 προβλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό ως οιμοναδικοί στην περιβαλλοντική τους προσέγγιση, η οποία θα επιδιώξει να δώσει προτεραιότητα στη λιτότητα και τη χρησιμότητα και να μειώσει τον αντίκτυπο του άνθρακα.

Η παραγωγή των ανακυκλωμένων πλαστικών καθισμάτων (περίπου 11.000 από αυτά) είναι ένα ιδανικό παράδειγμα αυτής της προσέγγισης, καθώς μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, απομακρύνει τα απόβλητα από τους αποτεφρωτήρες και μειώνει τις εκπομπές άνθρακα.

Για την παραγωγή των καθισμάτων θα χρειαστούν 100 τόνοι πλαστικού και το 80% του θα προέρχεται από τους κίτρινους κάδους στην περιοχή Seine-Saint-Denis. Θα υποβληθεί επίσης σε τοπική επεξεργασία.

«Είναι ένα τεράστιο εργαλείο επικοινωνίας», λέει ο Augustin Jaclin, συνιδρυτής της Lemon Tri, μιλώντας στο Euronews. «Όταν λέμε στα παιδιά να έρθουν και να βάλουν τα μπουκάλια τους στους κάδους, (γιατί) αύριο θα βρίσκονται στα καθίσματα του Ολυμπιακού κολυμβητηρίου, ευαισθητοποιεί την ανακύκλωση».