Κατάσταση συναγερμού στο ΔΙΚΕΠΑΖ για την προστασία των νοσηλευόμενων ζώων

Σε κατάσταση συναγερμού εξακολουθούν να βρίσκονται και σήμερα οι κτηνίατροι και όλο το υπόλοιπο προσωπικό του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) στο Σχιστό, προκειμένου κανένας από τους νοσηλευόμενους σκύλους να μην απειληθεί από θερμοπληξία, λόγω των ακραίων θερμοκρασιών.

Η σημερινή ημέρα εκτιμάται ότι θα είναι η χειρότερη από τότε που ενέσκηψε το κύμα καύσωνα στη χώρα μας, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο, καθώς οι σκύλοι είναι από τη φύση τους ιδιαίτερα ευάλωτοι στη θερμοπληξία.

Ύστερα από εντολή του προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, όλες τις τελευταίες ημέρες έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα έκτακτο σχέδιο ασφαλείας που δεν έχει επιτρέψει ούτε μία απώλεια, ανάμεσα στα εκατοντάδες νοσηλευόμενα ζώα.

Συγκεκριμένα:

  • Στις κεραμοσκεπές των εγκαταστάσεων τοποθετήθηκαν συστήματα τεχνητής βροχής που λειτουργούν συνεχώς από τις 10.00 το πρωί έως 6.00 το απόγευμα, ώστε με την εξάτμιση να μειωθεί η θερμοκρασία της οροφής.
  • Οι χώροι του αναρρωτηρίου όπου βρίσκονται τα πιο βαριά περιστατικά, λειτουργούν σε 24ωρη βάση με φουλ κλιματισμό και αερισμό, που εξασφαλίζεται από μεγάλους εξαεριστήρες.
  • Σε όλους τους χώρους διαμονής ζώων έχουν τοποθετηθεί θερμόμετρα, προκειμένου να παρακολουθείται η θερμοκρασία.
  • Το προσωπικό ελέγχει πολλές φορές την ημέρα το κάθε ζώο ξεχωριστά, φροντίζοντας για την διαβροχή εκείνων που λόγω της φύσης ή της ηλικίας τους δείχνουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον καύσωνα.
  • Φυσικά, τα υδροδοχεία των σκύλων είναι συνεχώς γεμάτα με νερό, που ανανεώνεται τακτικά στη διάρκεια της ημέρας.
  • «Ευχαριστώ το προσωπικό για όσα κάνει. Ελπίζω ότι με τις προσπάθειες όλων μας θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε και την σημερινή ημέρα, χωρίς καμιά απώλεια ανάμεσα στα ζώα που νοσηλεύουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ κ Γουρδομιχάλης.