Με αφορμή προφορικά και γραπτά ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αναφορικά με τη θεώρηση του ειδικού βιβλίου( εσόδων – εξόδων), καθώς και των εισιτηρίων των εκδηλώσεων που διατίθενται από τους συνδυασμούς στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 9 και της παραγράφου 5 του άρθρου 1 του ν.3870/2010 (Α ́138), όπως ισχύει, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γεώργιος Πιτσιλής ενημέρωσε για τα ακόλουθα:
- Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν. 3870/2010 (Α ́138) ορίζεται ότι οι συνδυασμοί τηρούν ειδικό βιβλίο στο οποίο καταχωρούνται υποχρεωτικά όλα τα έσοδα και οι δαπάνες των συνδυασμών, κατά την προεκλογική περίοδο. Το βιβλίο εσόδων -εξόδων θεωρείται, κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, από την αρμόδια Α ́ Δ.Ο.Υ. της έδρας της περιφέρειας, προκειμένου για τις περιφερειακές εκλογές και από την Α ́ Δ.Ο.Υ. της έδρας του οικείου δήμου, για τις δημοτικές εκλογές.
- Περαιτέρω, με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 5 του άρθρου 1 του ν.3870/2010 (Α ́138) ορίζεται ότι οι συνδυασμοί μπορεί να διαθέτουν διπλότυπα εισιτήρια εκδηλώσεων. Κάθε διπλότυπο εισιτήριο αριθμείται και θεωρείται από τη Δ.Ο.Υ. της έδρας της περιφέρειας ή του οικείου δήμου, στο στέλεχος δε αυτού αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και ο
Αριθμός Δελτίου Ταυτότητος (Α.Δ.Τ.) ή ο αριθμός διαβατηρίου του προσώπου στο οποίο διατίθεται. - Επισημαίνεται, ότι το ειδικό βιβλίο, καθώς και τα διπλότυπα εισιτήρια εκδηλώσεων των υπόψη περιπτώσεων δεν προβλέπονται από φορολογικές διατάξεις.
- Περαιτέρω, από 1-1-2014 καταργήθηκε η υποχρέωση θεώρησης οποιουδήποτε φορολογικού βιβλίου και στοιχείου που προβλεπόταν από τις διατάξεις του ν.4093/2012 (Κ.Φ.Α.Σ.) και των αποφάσεων που είχαν εκδοθεί κατ ́ εξουσιοδότηση αυτού ή του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/1992), καθώς και του ν.1809/1988, περί φορολογικών μηχανισμών.
Επίσης, από τις ισχύουσες διατάξεις του ν.4308/2014 (Ε.Λ.Π.), δεν προβλέπεται θεώρηση των λογιστικών αρχείων (βιβλίων και στοιχείων) από τη φορολογική αρχή. - Ενόψει των προαναφερομένων, οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. θεωρούν τα διπλότυπα εισιτήρια για τις υπόψη εκδηλώσεις καθώς και το ειδικό βιβλίο (εσόδων – εξόδων) που προσκομίζουν οι περιφερειακοί και δημοτικοί συνδυασμοί δεδομένου ότι η θεώρησή αυτών προβλέπεται για μη φορολογικούς σκοπούς από ειδικές διατάξεις (ν.3870/2010), είτε με τη χρήση διατρητικών μηχανών, είτε με τη θέση της σφραγίδας της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.