Μπλοκάρισμα Ελεγκτικού Συνεδρίου στα «σπιτάκια» ανακύκλωσης!

Η Οικολογία-Αλληλεγγύη καταγγέλλει βιασύνη και ιδιοτέλεια του Δήμου Θεσσαλονίκης
Η βιασύνη, η προχειρότητα και η ιδιοτέλεια που χαρακτηρίζουν τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, τινάζουν στον αέρα τα πολυδιαφημισμένα “σπιτάκια” ανακύκλωσης, σύμφωνα με την παράταξη “Οικολογία- Αλληλεγγύη”.
Οπως αποκαλύπτει η πράσινη παράταξη, με την υπ’ αρ. 288/2023 πράξη του ΣΤ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κρίθηκε ότι κωλύεται η υπογραφή της 1ης εκτελεστικής σύμβασης για την «Προμήθεια και εγκατάσταση πολυκέντρων ανακύκλωσης», που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.
Ήδη από τις 5-5-2023 ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο συνολικού ποσού 17.766.720€ με την εταιρεία ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ (μοναδικός συμμετέχων στο διαγωνισμό που προσέφερε έκπτωση 0,5%) για την τμηματική προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία 48 πολυκέντρων ανακύκλωσης όταν και εφόσον κρίνεται σκόπιμο μέσω της ανάθεσης εκτελεστικών συμβάσεων σε χρονικό διάστημα 18 μηνών.
Όμως την Την 1-6-2023 ο Δήμαρχος απηύθυνε στην εταιρεία ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ πρόσκληση-παραγγελία για την υπογραφή εκτελεστικής σύμβασης για το σύνολο της προμήθειας (48 πολυκέντρα). Μετά από την θετική ανταπόκριση της εταιρείας, αποφασίστηκε με την υπ’ αρ. 433/14-6-2023 ΑΟΕ η ανάθεση της σύμβασης στην προμηθεύτρια εταιρεία στο ποσό των 17.766.720 € (ίση με την προσφορά με την οποία συμμετέχει στη συμφωνία-πλαίσιο).
Το σχέδιο της εκτελεστικής σύμβασης υποβλήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο αλλά με την 288/2023 πράξη, το ΣΤ Κλιμάκιο αποφάνθηκε ότι κωλύεται η υπογραφή της 1ης εκτελεστικής σύμβασης. Συνοπτικά οι λόγοι που προβάλλονται είναι:

  • Ο Δήμος δεσμεύεται με την εκτελεστική σύμβαση να προμηθευτεί το σύνολο των πολυκέντρων ανακύκλωσης (κατόπιν τμηματικών παραγγελιών) χωρίς να έχει εκτιμήσει τις πραγματικές ανάγκες του, με αποτέλεσμα να εκτίθεται στον κίνδυνο να παραλάβει είδη που τελικώς δεν θα χρειαστεί ή δεν θα δύναται για άλλους λόγους να χρησιμοποιήσει.
  • Ο ανάδοχος κλήθηκε να υπογράψει την εκτελεστική σύμβαση χωρίς να προηγηθεί χωροθέτηση των σημείων τοποθέτησης των πολυκέντρων ανακύκλωσης, χωρίς να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των παραδόσεων και χωρίς ο ανάδοχος να συμμετάσχει στον εν λόγω προγραμματισμό.
  • Το σχέδιο της υπό έλεγχο εκτελεστικής σύμβασης εμφανίζεται αόριστο ως προς τη χωροθέτηση και το ειδικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης που αφορά τον χρόνο παράδοσης έκαστου από τα 48 πολυκέντρα ανακύκλωσης.
  • Στο σχέδιο της εκτελεστικής σύμβασης παρατείνεται ανεπίτρεπτα η προβλεπόμενη διάρκεια και προβλέπεται ανεπίτρεπτα η δυνατότητα σύναψης νέων εκτελεστικών συμβάσεων.
    «Η διοίκηση του Δήμου βιάζεται να εγκαταστήσει τα μη βιώσιμα 48 πολυκέντρα ανακύκλωσης χωρίς να έχουν εκτιμηθεί καν οι πραγματικές ανάγκες. Η παράταξή μας ήδη από τον Απρίλιο του 2023 προειδοποίησε ότι η ανταποδοτική ανακύκλωση μέσω των πολυκέντρων οδηγεί στην αποτυχία και στην καύση. Είναι σαφές ότι δεν τους ενδιαφέρει η ανακύκλωση αλλά η αρπα-κόλλα απορρόφηση των 18 εκατομμυρίων και η εξασφάλιση ευνοϊκής προβολής του απερχόμενου δημάρχου Ζέρβα, με τη διασπάθιση 680.000 ευρώ σε ΜΜΕ και διαδικτυακά μέσα», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος.
    Η παράταξη ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ με Δελτίο Τύπου, στις 7.4.2023, έθεσε μια σειρά ζητήματα που προκύπτουν από την επιλογή της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στην εγκατάσταση πολυκέντρων ανακύκλωσης («σπιτάκια») και αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα, τη σκοπιμότητα και την οικονομική τους βιωσιμότητα. Η θέση αυτή της παράταξης ενισχύθηκε από το γεγονός ότι δυο ημέρες μετά δημοσιοποιήθηκε επιστολή της επιτρόπου για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα, προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, ότι αποσύρεται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τα σχετικά έργα («recycling houses»). Σε επόμενο Δελτίο Τύπου στις 18.4.2023 η παράταξη ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, κάλεσε τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης να μην προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής συμφωνίας πλαίσιο για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία των 48 πολυκέντρων ανακύκλωσης, που το κάθε ένα κοστίζει 370.000 με το ΦΠΑ. Παράλληλα, είναι σε διαδικασία ανάθεσης η παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης και η υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης, δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης για τα πολυκέντρα ανακύκλωσης, συνολικού προϋπολογισμού 682.000 εΕυρώ, εκ των οποίων πάνω από το 80% θα διατεθούν σε τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές και έντυπες διαφημίσεις σε μέσα εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας καθώς και σε κοινωνικά δίκτυα.

Πληροφορίες: 6976 448442