15 Σεπτεμβρίου η Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας

Η Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας γιορτάζεται εδώ και 10 χρόνια από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).στις 15 Σεπτεμβρίου και πραγματοποιείται την ίδια ημερομηνία κάθε χρόνο.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι θεμελιώδης θεσμός της Δημοκρατίας και γίνεται φέτος ακόμη πιο επίκαιρη ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Μια ευκαιρία να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για να προσέλθει στις κάλπες και να συμμετάσχει στην διαμόρφωση της γειτονιάς τους και της πόλης του.

Η Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας είναι μια ετήσια ημέρα που ισχύει εδώ και 10 χρόνια. Είναι ημέρα παρατήρησης των Ηνωμένων Εθνών, (ΟΗΕ), σκοπός της ημέρας είναι να αναθεωρήσει την κατάσταση της δημοκρατίας στον κόσμο και να υποστηρίξει και να προωθήσει τη δημοκρατία και τις αρχές της. Η ημέρα ιδρύθηκε στην 20ή επέτειο της Πρώτης Διεθνούς Διάσκεψης των Νέων ή Αποκατασταμένων Δημοκρατιών, η οποία προώθησε την παγκόσμια δημοκρατία.

Την ημέρα αυτή, άτομα και οργανώσεις κάθε είδους συνεργάζονται για τη δημοκρατία και διοργανώνουν εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση της δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων συνεδρίων, συζητήσεων και συζητήσεων, καθώς και συνεντεύξεις τύπου και εκστρατείες δημοσιότητας μέσω διανομής φυλλαδίων, αφισών και φυλλαδίων, συχνά με το λογότυπο του ΟΗΕ πάνω τους. Σημαντικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας πραγματοποιούνται στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ.

Η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι στενά συνδεδεμένα και οι συμφωνίες του ΟΗΕ για αυτά τα θέματα είναι στο προσκήνιο αυτήν την ημέρα εορτασμού. Η δημοκρατία είναι ένα κράτος όπου οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα, ειδικά να ψηφίζουν και να εκλέγουν την κυβέρνησή τους και τον κανονισμό τους μεταξύ τους, αντί να ελέγχονται από μια κυβέρνηση επί της οποίας δεν έχουν δικαίωμα διαφωνίας, εκλογής ή διαμαρτυρίας. Η έλλειψη δημοκρατίας μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη δικαιωμάτων ή φωνής, και αυτό έχει αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα όπως ορίζονται από τον ΟΗΕ.

Αυτήν την εποχή η υπόθεση της Δημοκρατίας γίνεται πολύ πιο επίκαιρη κα στην Ευρώπη καθώς παρατηρείται με πολύ προβληματισμό η απομάκρυνση των πολιτών από τους θεσμούς της Δημοκρατίας, η αποχή στις εκλογές και η αδιαφορία για την διαχείριση των κοινών πόρων.

Ετσι η Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας γιορτάζεται με ιδιαίτερη ένταση και στις Βρυξέλλες με ακτινοβολία σε όλη την Ευρώπη. Τα τελευταία επτά χρόνια, αυτή η εκδήλωση διοργανώθηκε από μια σύμπραξη δημοκρατικών οργανώσεων και δεξαμενών σκέψης, και συγκεκριμένα: Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικών Ιδρυμάτων (ENoP), European Endowment for Democracy (EED), European Partnership for Democracy (EPD), International IDEA, και από το 2020, το Carnegie Europe. Κάθε χρόνο, η εκδήλωση διευθύνεται από έναν από τους συνδιοργανωτές.

Οι διοργανωτές συμφωνούν για ένα θέμα κάθε χρόνο και κατά τη διάρκεια της Ημέρας της Δημοκρατίας ή της Εβδομάδας, όπως έγινε κατά την περίοδο της πανδημίας, διοργανώνονται μια σειρά εκδηλώσεων με ομιλητές για αυτό το θέμα. Κάθε οργανισμός εστιάζει στο δικό του ενδιαφέρον δράσης, προβάλοντας την αποστολή και τις δραστηριότητές του. Η εκδήλωση ανοίγει συνήθως από μια συνεδρία υψηλού επιπέδου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας των Βρυξελλών απευθύνεται σε ενδιαφερόμενα μέρη της κοινότητας των Βρυξελλών και οι συνεδριάσεις παρακολουθούνται από μέλη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, εκπροσώπους από τα κράτη μέλη και την ευρύτερη δημοκρατική κοινότητα. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχει γίνει προσάρτημα στο ημερολόγιο των Βρυξελλών.

Δείτε εδώ την φετινή διοργάνωση