Άμεση οικονομική στήριξη στους πληγέντες δήμους με σκοπό τον καθαρισμό των πόλεων αποφάσισε το ΔΣ της ΚΕΔΕ

Λ. Κυρίζογλου: Η Αυτοδιοίκηση θα βρεθεί άμεσα και με όλα τα μέσα που διαθέτει στο πλευρό των Δήμων που επλήγησαν, για να επανέλθει όσο το δυνατόν συντομότερα, η κανονικότητα στους κατοίκους και επαγγελματίες των περιοχών αυτών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, που συνήλθε χθες Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη σε κοινή συνεδρίαση με την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Αυτοδιοίκησης στους Δήμους και τους πολίτες, που επλήγησαν από την φονική κακοκαιρία. Εκφράζει επίσης τα θερμά συλλυπητήρια της στα μέλη των οικογενειών που έχασαν δικούς τους ανθρώπους.

Επίσης αποφασίστηκε η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας να παράσχουν άμεση οικονομική στήριξη στους πληγέντες δήμους με σκοπό τον καθαρισμό των πόλεων, την αποκατάσταση του αστικού οδικού και αγροτικού δικτύου, την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων και φερτών υλικών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου στην εισήγηση του τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση θα βρεθεί άμεσα και με όλα τα μέσα που διαθέτει, στο πλευρό των Δήμων που επλήγησαν, για να επανέλθει όσο το δυνατόν συντομότερα, η κανονικότητα στους κατοίκους κι επαγγελματίες των περιοχών αυτών.

Ειδικότερα ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε ότι μετά από επικοινωνία που είχε ο ίδιος από την πρώτη στιγμή με όλους τους δημάρχους των πληγεισών περιοχών σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Σκιάθο και Σκόπελο και μετά από το καθολικό τους αίτημα για συμβολή στην αποκατάσταση της κανονικότητας στη λειτουργία των πόλεων, η ΚΕΔΕ θα συνδράμει με συγκεκριμένο τρόπο το αίτημά τους και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συναφθούν προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της ΚΕΔΕ και των οικείων πληγέντων δήμων, με σκοπό την κάλυψη των δαπανών για τα παραπάνω έργα και με βάση τις ανάγκες που οι ίδιοι οι δήμοι θα κρίνουν.
Για το σκοπό αυτό η ΚΕΔΕ θα διαθέσει το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ.
Επίσης ο κ. Κυρίζογλου κάλεσε τους συναδέλφους του δημάρχους στο βαθμό που έχουν τη δυνατότητα, να στείλουν στους πληγέντες δήμους εργαλειομηχανήματα για τον καθαρισμό των πόλεων. Επισήμανε ωστόσο ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να μεριμνήσει άμεσα ώστε οι δήμοι να έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν με νόμιμο τρόπο τέτοιου είδους δαπάνες.

Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ απηύθυνε έκκληση προς όλους τους δήμους που συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες συνανθρώπους μας, η αποστολή να γίνει μετά από συνεννόηση με τους οικείους δήμους, δηλαδή μόνο όταν και όπου οι ίδιοι δήμοι υποδείξουν, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν οργανωμένα σημεία συγκέντρωσης και διανομής της υλικής βοήθειας.

Ο κ. Κυρίζογλου ανακοίνωσε ακόμη ότι η ΚΕΔΕ μετά από αίτημα της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου θα ενισχύσει τον Δήμο Ρόδου με τεχνικό εξοπλισμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών και ειδικότερα με την προμήθεια δύο οχημάτων πυρόσβεσης.
Επίσης σε συνεννόηση με την ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης θα αποφασιστεί ο τρόπος συνδρομής της ΚΕΔΕ στη στήριξη των πληγέντων δήμων από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Έβρου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση στους ανθρώπους που δοκιμάζονται και τόνισε την ανάγκη να γίνει καλύτερος συντονισμός για την αποστολή βοήθειας στους πλημμυροπαθείς.
Επίσης ανακοίνωσε ότι η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας θα συνδράμει τους πληγέντες από την κακοκαιρία Δήμους με τον ίδιο τρόπο με την ΚΕΔΕ και θα διαθέσει το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ για τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τους οικείους πληγέντες δήμους για δαπάνες καθαρισμού των πόλεων και οικισμών.
Ο κ. Καϊτεζίδης υπογράμμισε επίσης ότι το επόμενο διάστημα την Αυτοδιοίκηση πρέπει να την απασχολήσει το θέμα της επανεξέτασης και επανασχεδιασμού των υποδομών των πόλεων, αλλά και το θέμα των αρμοδιοτήτων.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος στον χαιρετισμό τόνισε ότι χρειάζεται ένα restart για τα ζητήματα πολιτικής προστασίας που θα βασίζεται στον ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, κανόνων και διασφάλιση πόρων. Τόνισε δε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι στη διάθεση των τόπων που επλήγησαν, με όποιο εφικτό μέσο.