16 Σεπτεμβρίου ξεκινάει το EUROPEANMOBILITYWEEK

Στις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, ξεκινάει όπως κάθε χρόνο, η εμβληματική εκστρατεία ευαισθητοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα που προσκαλεί τους Δήμους και τις Περιφέρειες από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, να συμμετάσχουν στην EUROPEANMOBILITYWEEK.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, σχεδόν 3.000 πόλεις και πόλεις ενθαρρύνουν την αλλαγή συμπεριφοράς προς όφελος της ενεργητικής κινητικότητας, των δημόσιων μεταφορών και άλλων καθαρών, έξυπνων λύσεων μεταφορών, οργανώνοντας δραστηριότητες και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης με τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Το ετήσιο θέμα για το 2023 είναι «Εξοικονόμηση ενέργειας».

Η κύρια εκδήλωση πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, με αποκορύφωμα τη δημοφιλή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο. Οι τοπικές αρχές ενθαρρύνονται να χρησιμοποιήσουν την κύρια εβδομάδα για να δοκιμάσουν καινοτόμα μέτρα σχεδιασμού, να προωθήσουν νέες υποδομές και τεχνολογίες, να μετρήσουν την ποιότητα του αέρα και να λάβουν σχόλια από το κοινό.

Με περισσότερους δήμους να συμμετέχουν κάθε χρόνο και με την τεράστια απήχηση στα μέσα ενημέρωσης, η εκστρατεία αναγνωρίζεται ευρέως ως κινητήριος δύναμη προς τη βιώσιμη αστική κινητικότητα στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Δείτε τι κάνουν οι πόλεις

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχουσες πόλεις χρησιμοποίησαν την καμπάνια για να βελτιώσουν τις πολιτικές βιώσιμων μεταφορών, επισκεφτείτε τη σελίδα Εγγραφή καμπάνιας.

Οι δήμοι μπορούν να καταχωρήσουν όλες τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν για να γιορτάσουν την εκστρατεία, όπως: οργάνωση δραστηριοτήτων που επικεντρώνονται στη βιώσιμη κινητικότητα κατά τη διάρκεια της κύριας εβδομάδας εκδηλώσεων, εφαρμογή ενός ή περισσότερων μόνιμων μέτρων μεταφοράς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και διοργάνωση της « Ημέρα χωρίς αυτοκίνητα’. Οι δήμοι που συμμετέχουν ενθαρρύνονται να υλοποιήσουν και τις τρεις δραστηριότητες!

Το θέμα της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2023 είναι Εξοικονόμηση ενέργειας. Γιατί είναι σημαντική η εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της βιώσιμης αστικής κινητικότητας; Επειδή η ενεργειακή φτώχεια και η κινητικότητα αυξάνονται λόγω του υψηλότερου κόστους για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, η λειτουργία των δημόσιων μεταφορών εξακολουθεί να αποτελεί ένα υψηλό κόστος για τους προϋπολογισμούς των πόλεων – η μείωση αυτής της δαπάνης μέσω ενεργειακά αποδοτικών μεταφορών θα στηρίξει προσιτές και βιώσιμες υποδομές μεταφορών.

Μετά την αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι επίσης κρίσιμο να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και να στραφούν σε βιώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες θα οδηγήσουν ταυτόχρονα την Ευρώπη προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον έως το 2050.

Η συλλογική δράση για τη μείωση της χρήσης ενέργειας έχει ήδη θετικό αντίκτυπο στα αποθέματα καυσίμων και τις τιμές, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα! Φέτος, ας διερευνήσουμε τρόπους για να βεβαιωθούμε ότι οι συνήθειές μας στην κινητικότητα συμβάλλουν σε αυτές τις συλλογικές προσπάθειες.

Δείτε εδώ ποιοι δήμοι συμμετέχουν ήδη από την Ελλάδα

Δείτε εδώ και τον θεματολογικό οδηγό

Δείτε και το video της καμπάνιας.