Πως να οργανώσετε την Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο (10 Βήματα)

Στις 22 Σεπτεμβρίου, χιλιάδες πόλεις στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν, κλείνουν τους δρόμους τους στην κυκλοφορία οχημάτων με κινητήρα και τους ανοίγουν για τους ανθρώπους. Δεν αποτελεί έκπληξη που οι άνθρωποι θέλουν περισσότερες Ημέρες Χωρίς Αυτοκίνητο όλο το χρόνο!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε έναν σύντομο Οδηγό για να ενθαρρύνει και να διευκολύνει τις δημοτικές αρχές να οργανώσουν την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο στην περιοχή τους με 10 Βήματα:

1) Καθορίστε την περιοχή
Η εκδήλωση μπορεί να καλύψει ολόκληρη την πόλη ή μια συγκεκριμένη περιοχή. Εάν ορίζονται περισσότερες από μία περιοχές, οι πεζόδρομοι μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους. Εξετάστε τον τύπο της περιοχής (κατοικία, εργασία, αγορά). Προσβασιμότητας, περιβάλλον χώρος στάθμευσης, κ.λπ. Παρέχετε σαφείς πληροφορίες στους τακτικούς οδηγούς αυτοκινήτων.

2) Ορίστε μια ώρα
Η επιλογή μιας καθημερινής θα μεγιστοποιήσει τη μείωση των εκπομπών ρύπων, του θορύβου και της κατανάλωσης καυσίμου, ενώ θα δείξει στους ανθρώπους ότι υπάρχουν άλλες διαθέσιμες επιλογές για τις καθημερινές τους μετακινήσεις. Μία ώρα πριν έως μία ώρα μετά τις κανονικές ώρες εργασίας είναι το καλύτερο! Τα Σαββατοκύριακα χωρίς αυτοκίνητο ή τις Κυριακές μία φορά το μήνα είναι επίσης μια καλή ιδέα.

3) Να είστε ξεκάθαροι
Οι δήμοι πρέπει να επικοινωνούν ξεκάθαρα χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα κανάλια. Αποφύγετε να αιφνιδιάζετε τους κατοίκους και τους μετακινούμενους. Η σαφής επικοινωνία θα μειώσει τον αριθμό των καταγγελιών και τις παραβιάσεις κανόνων. Επιμείνετε σε επιχειρήματα υπέρ της βιώσιμης κινητικότητας.

4) Συμμετοχή τοπικών οργανώσεων
Όσοι περισσότεροι, τόσο καλύτερα: ομάδες ποδηλατών, σχολεία, εταιρείες, σύλλογοι κατοίκων, συμβούλια νεολαίας, μεταφορείς κ.λπ. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στους καταστηματάρχες από την αρχή.

5) Επιβολή κανονισμού
Το πρωί, οι καθορισμένες περιοχές πρέπει να είναι κλειστές για μηχανοκίνητη κυκλοφορία με εμπόδια. Η πρόσβαση στις περιοχήες χωρίς αυτοκίνητα πρέπει να επιτηρείται. Είναι απαραίτητη η βοήθεια από την αρχή δημοτική αστυνομία, την τροχαία και άλλες σχετικές τοπικές αρχές.

6) Παρέχετε εναλλακτικές λύσεις για το αυτοκίνητο
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να παρέχουν πιο τακτικές μετακινήσεις, μεγαλύτερη προσβασιμότητα για άτομα με μειωμένη κινητικότητα, ειδικούς ναύλους ή δωρεάν εισιτήρια, συνδυασμένη στάθμευση με εισιτήρια λεωφορείων ή τρένων και εισιτήρια με εκπτώσεις σε κινηματογράφους, πισίνες κ.λπ. Τα ποδήλατα και οι υπηρεσίες μικροκινητικότητας είναι επίσης μια εξαιρετική εναλλακτική. Ενδείκνυται η συμμετοχή τοπικών ομάδων ποδηλασίας, συνεργασία με παρόχους υπηρεσιών μικροκινητικότητας, προώθηση της ασφαλούς χρήσης κοινόχρηστων ποδηλάτων και σκούτερ. Μην ξεχνάτε τη χρήση ποδηλάτων φορτίου.

7) Εξετάστε τις επείγουσες υπηρεσίες
Θα πρέπει να χορηγούνται εξαιρέσεις σε επαγγελματίες υγείας, άτομα με αναπηρίες, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και για επείγουσες εργασίες επισκευής. Οποιεσδήποτε άλλες αιτήσεις για εξαίρεση θα πρέπει να απευθύνονται στο αρμόδιο τμήμα του συμβουλίου. Οι εξαιρέσεις πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο.

8) Σκεφτείτε το παρκάρισμα
Ορισμένοι μετακινούμενοι θα χρειαστούν μια θέση στάθμευσης για να αφήσουν το αυτοκίνητό τους. Ο χώρος στάθμευσης πρέπει να συνδεθεί με μέσα μαζικής μεταφοράς, κοινόχρηστα ποδήλατα/σκούτερ, υποδομές πεζοπορίας και ποδηλασίας κ.λπ. Αξίζει επίσης να εκτελούνται ειδικές υπηρεσίες μεταφοράς. Οι δρόμοι πρέπει να καθαριστούν την προηγούμενη μέρα.

9) Μετρήστε και δείξτε τον αντίκτυπο
Συλλέξτε στοιχεία για την κατανάλωση καυσίμου, εκπομπές ρύπων, επιπτώσεις στην υγεία τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες, επίπεδα θορύβου, κίνηση, κόστος κ.λπ., για να δείξετε τα θετικά οφέλη των Ημερών Χωρίς Αυτοκίνητο.

10) Οραματιστείτε ένα μέλλον χωρίς αυτοκίνητα
Η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο είναι η τέλεια ευκαιρία για να δείξετε στους κατοίκους πώς μπορεί να μοιάζει ένας δρόμος ή μια περιοχή χωρίς αυτοκίνητα. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για δοκιμή και εφαρμογή μόνιμων λύσεων. Πολλές δήμοι έχουν ήδη κάνει αυτό το τελευταίο βήμα!

Δείτε εδώ τις οδηγίες