Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου (video) είδαμε το πως εντοπίζουμε και κατηγοριοποιούμε το κοινό στο οποίο πρέπει να μιλήσουμε για να μας ψηφίσει. Δώσαμε και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε και τα κριτήρια. Είναι το νούμερο ένα βήμα που πρέπει να κάνουμε. Να οργανώσουμε το κοινό μας.
Σ΄αυτό το μέρος θα δούμε τι πρέπει να πούμε και πώς να το πούμε όταν εντοπίσουμε το κοινό μας.
Όπως είπαμε το νούμερο ένα της επιτυχίας είναι ο καλός σχεδιασμός. Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Και θα πρέπει πάντα να απαντάμε στο ερώτημα:
«Γιατί να ψηφίσω εσένα;». Με σαφήνεια και με επιχειρήματα. Και όπως είπαμε με την μεγαλύτερη εξειδίκευση του κοινού μας και με την μεγαλύτερη δυνατή εξειδίκευση των επιχειρημάτων όπως εξηγήσαμε στο πρώτο κεφάλαιο (video).
Αυτό πρέπει να γίνει μέσα σε 8 λέξεις.
Είτε το γράψουμε, είτε το πούμε το μήνυμα, πρέπει αρχικά να συνοψίζεται σε 8 λέξεις.
Πάντα ξεκινάμε με το συμπέρασμα – επιχείρημα του μηνύματος.
Μπορούμε να φτιάξουμε πολλά μηνύματα για διαφορετικά κοινά αλλά το καθένα σε 8 λέξεις. Στην συνέχεια σε κάποιο άλλο χώρο (με link) ή χρόνο ή παρακάτω, μπορούμε να το αναλύσουμε όσο θέλουμε.
«Ξέρω πως να δώσω λύση στο πρόβλημά σας»
«Εχω πρόταση για την Στάθμευση»
Το επιχείρημα πρέπει να είναι το όφελος που θα έχει ο ψηφοφόρος αν εκλεγούμε. Ο ψηφοφόρος δεν μας ψηφίζει για τις δικές μας ανάγκες, αλλά για τις δικές του.
Τα πάντα όλα, πρέπει να ξεκινούν και να καταλήγουν στο όφελος του ψηφοφόρου αν εκλεγούμε.
Το: «έχω προσφέρει πολλά στον τόπο» δεν είναι δυνατό επιχείρημα. Το «έχω αποδείξει ότι ήμουνα πάντα δίπλα σου και θα συνεχίσω να είμαι» είναι πολύ δυνατότερο.
Πρέπει για κάθε κοινό και για κάθε συνομιλητή να εντοπίζεις σε ποια κατηγορία και τυπολογία κοινού ανήκει. Πρέπει να μιλάς στην γλώσσα τους και να ταυτίζεσαι μαζί τους.
Τονίζεις τα κοινά στοιχεία. «Στην γειτονιάς ΜΑΣ αντιμετωπίζουμε κλπ»
«ΕΧΟΥΜΕ συγκεκριμένο πρόβλημα και κοινό.
Αναβαθμίζουμε τον ρόλο μας στην παράταξη. «Εισηγήθηκα ή θα εισηγηθώ να υιοθετηθεί από την παράταξη»… κλπ. «Υποστήριξα στο πρόγραμμά μας…»
Διαβάζουμε πολύ καλά το πρόγραμμα και τις θέσεις μας. Είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα να εντάσσεται σε ένα γενικότερο κλίμα που δημιουργεί η παράταξη καθώς έτσι φαίνεται οικείο και πιο κατανοητό στον συνομιλητή μας.
Κλέβουμε και χρησιμοποιούμε εκφράσεις.
Είναι πολύ τολμηρό και επικίνδυνο να χρησιμοποιούμε δικές μας εκφράσεις για να περιγράψουμε το τι θα κάνουμε ως παράταξη.
Καθημερινά κάνουμε αναρτήσεις (ίσως και δύο την ημέρα ανάλογα με την πορεία των likes) από το πρόγραμμα της παράταξης με σχόλιο δικό μας. Βάζουμε το link του site της παράταξης από το συγκεκριμένο σημείο του προγράμματος.
Δεν ξεχνάμε να σημειώσουμε το όφελος. Τι θα κερδίσει ο συνομιλητής μας.
Γι αυτό συγκροτούμε τα λεγόμενα τσιτάτα όπως έλεγαν και οι παλαιοκομματικοί. Φτιάχνουμε μικρές παραγράφους των 50 λέξεων που τις μαθαίνουμε απ΄έξω για κάθε θέμα ξεκινώντας με τις φράσεις των 8 λέξεων. Τις επαναλαμβάνουμε συνεχώς και στα γραπτά μας.
Σχεδιάζουμε, προετοιμαζόμαστε. Δεν γράφουμε ούτε μιλάμε τυχαία και αυθόρμητα. Δεν ψάχνουμε να βρούμε εκείνη την ώρα επιχειρήματα και θέσεις. Τα έχουμε ήδη προετοιμασμένα, τα ξέρουμε από πριν. Ακόμη και τις κατάλληλες λέξεις.
Πολλές διαφορετικές παραγράφους διότι όπως σημειώσαμε και στο προηγούμενο video μιλάμε στον καθένα ξεχωριστά ανάλογα με την ομάδα κοινού που τον έχουμε εντάξει. Ένα δύο δυνατά επιχειρήματα για κάθε ξεχωριστό κοινό.
Όταν μιλάμε στο παλιό συμμαθητή, στον μπακάλη μας και στο γιατρό μας μιλάμε για την προσωπική μας σχέση και την πρόσβαση που θα έχει από εμάς αν εκλεγούμε.
Τον μπακάλη μπορούμε να τον εντάξουμε και στην ομάδα Τοπική Αγορά και να του αναφέρουμε το ευνοιϊκό ή βελτιωτικό πρόγραμμα για εκείνον.
Απαιτήστε από τον επικεφαλής της παράταξης να γράψει 15 – 20 προβλήματα του Δήμου ή έργα που έχει κάνει και αντίστοιχα το τι θα κάνετε αν εκλεγείτε. Το καλύτερο είναι να υπάρχει σε μια σελίδα της παράταξης έτσι ώστε να μπορείτε να ανατρέχετε ανά πάσα στιγμή.
Σημαντική η έρευνα αναγκών. Αφήνουμε τον άλλον να μιλήσει. Του κάνουμε ερωτήσεις που θα τον οδηγήσουν στις απαντήσεις.
Κατανοείστε τις δικές του ανάγκες και τα δικά του ενδιαφέροντα και προπαθήστε να διαμορφώσετε μια συμφωνία ή ένα όραμα με 8 λέξεις.
Με σαφήνεια. Χωρίς να αφήνετε απορίες.
Όχι μαζικά. Δεν είναι όλοι το ίδιο. Δεν έχουν όλοι τα ίδια ενδιαφέροντα. Δεν έχουν όλοι την ίδια κουλτούρα. Προσπαθήστε να διαχωρίζετε συνεχώς τα κοινά. Να μιλάτε με λίγους. Εστιασμένα.
Γι αυτούς που θα μας γνωρίσουν:
Στα 4 πρώτα λεπτά διαμορφώνουμε το 90% της εικόνας για μας. Και αυτό θέλει σχεδιασμό. Δεν πάμε σε ένα ραντεβού ή έναν καφέ χύμα. Εχουμε προσχεδιασμένη την εμφάνιση που θα κάνουμε και το τι θα πούμε στο ξεκίνημα. Φανταζόμαστε το σκηνοθετικό μέρος. Π.χ. που θα κάτσουμε για να μην του τραβάνε την προσοχή οι γνωστοί που θα περνάνε την ώρα που του μιλάμε.
Η επιτυχία του 85% των μηνυμάτων είναι εξωτερική εικόνα, ντύσιμο, συμπεριφορά, στάση σώματος. Όχι τόσο τι λέμε, αλλά πως το λέμε.
Κάνουμε μια καλή χειραψία με τεντωμένα δάκτυλα, ασκώντας τόση πίεση όση ασκεί ο συνομιλητής μας.
Κοιτάμε τους άλλους στα μάτια. Δεν κοιτάμε ούτε δεξιά ούτε αριστερά, ούτε στο κινητό όταν μας μιλάει ο άλλος, ούτε όταν του μιλάμε.
Στα γραπτά μας ξεκινάμε με 8 λέξεις σαν τίτλο. Το 80% των αναγνωστών θα διαβάσουμε μόνο τον τίτλο. Άλλες 8 λέξεις η πρώτη φράση. Το 15% θα διαβάσει μόνο την πρώτη φράση. Αν ξοδέψετε μισή ώρα για να γράψετε ένα άρθρο, να ξοδέψετε άλλη μισή ώρα για να βρείτε τις 8 πρώτες λέξεις ή τον τίτλο.
Κυρίως αυτά τα θέλουμε για το site και το page, το άρθρο στην εφημερίδα ή το φυλλάδιο. Μιλήσαμε λίγο γι αυτά στο προηγούμενο video.
Στα άρθρα μας χρησιμοποιούμε ερωτήσεις: Είναι σε καλή κατάσταση τα πεζοδρόμια; Είμαστε ευχαριστημένοι από την καθαριότητα;
Ευκολοδιάβαστα άρθρα με ερωτήσεις.
Να απαντούν στα ερωτήματα Ποιος, τι, που, πως, πότε, γιατί;
Επιλέγουμε επιχειρηματολογία από τις προνομιακές κατηγορίες
Ανάπτυξη
Εργασία
Απασχόληση
Περιβάλλον
Μέλλον
Οργάνωση
Διοίκηση με τις υπηρεσίες
Οικογένεια
Τεχνολογία
Καθημερινότητα
Διαχείριση κρίσεων
Οικονομικά με νέα λογική στην διαχείριση δημόσιων δαπανών.
Τα θέματα που απασχολούν συνήθως είναι
Καθαριότητα, κυκλοφοριακό, στάθμευση, ανεργία, επιχειρηματικότητα, πεζοδρόμια στις μεγαλύτερες ηλικίες, δέντρα, οικονομική διαχείριση.
Σε όλα αυτά συν ειδικά θέματα αθλητισμός σχολεία, παιδικοί σταθμοί, αναπλάσεις, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας μια παράγραφο με 8 λέξεις στην αρχή.
Χρησιμοποιούμε λέξεις κλειδιά που τις τονίζουμε
Μπροστά
Μέλλον
Αλλαγή
Οργάνωση
Δημιουργία
Αισιοδοξία
Πρόοδος
Ευημερία
Νέο
Καινούργιο
Καταπληκτικό
Πρέπει αν μπορούμε να μιλάμε με εικόνες. «Φαντάσου να δίνει εδώ μια πλατεία με πολλά δέντρα παγκάκια που να κάθεται ο κόσμος!»
«Δεν θα είναι ωραίο να βρούμε μια λύση και να μην χρειάζεται να περιμένουμε στο φανάρι και στην ουρά 15 λεπτά;»
Γι αυτό σχεδιάζουμε και αποστηθίζουμε. Δεν μιλάμε τυχαία και ότι βρούμε εκείνη την ώρα.
15% Αντιπολιτευτικός λόγος
15% Δημιουργία εικόνας
30% Αφήγημα
40% Θέσεις και προτάσεις.
Ο Αντιπολιτευτικός λόγος πρέπει να έχει ερωτήσεις! Μόνο αν συμφωνεί ο άλλος προχωράμε. Μόνο αν έχει εντοπίσει το πρόβλημα κατανοεί τι του λέμε. Ή δίνουμε πρόσθετες πληροφορίες. «Ναι δεν μπορώ να πω ότι η καθαριότητα είναι κακή αλλά γιατί πληρώνουμε διπλάσια δημοτικά τέλη από το Δήμο Μοσχάτου;
Τον αφήνουμε εκείνον να μας πει το πρόβλημα και επαυξάνουμε. Στην συνέχεια αναφέρουμε το πρόγραμμα της παράταξης.
Προσοχή στον Ελκυστικό τίτλο και στις 8 πρώτες λέξεις. Και στον προφορικά μας λόγο.
Οσο κι αν μας φαίνεται αστείο στην προεκλογική μας εκστρατεία επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα κλισέ. Και στα άρθρα μας. Ωραίες εκφράσεις, σωστές λέξεις, και ωραίες εικόνες. Με ερωτήσεις. Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως.
Μικρά άρθρα και πολλά. Ειδικά στα Socail Media και αυτήν την εποχή πρέπει να έχουμε πλούσια και διαφορετική θεματολογία. Τα Social Media κάνουν μόνα τους τον διαχωρισμό. Και πάντα κοινοποιούμε με κάθε τρόπο προσωπικά.
«Διάβασε ένα άρθρο μου και στείλτο και σε 5-6 φίλους» Με sms με viber με messenger.
Εστιασμός στο κοινό μας όπως είπαμε στο προηγούμενο video. Αντίστοιχη θεματολογία.
Βάζουμε νούμερα. 15.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως στην Ελλάδα από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
40 παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα στην οδό τάδε.
24 προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για τους παιδικούς σταθμούς.
Με εικόνες και infographics ακόμη καλύτερα. Χρησιμοποιούμε συνεχώς εικόνες. Είτε με φωτογραφίες, είτε και φραστικά.
Διαβάζουμε πολύ καλά τις θέσεις της παράταξης.
Μαζεύουμε γνώση και τεκμηρίωση.
Συζητάμε με τον επικεφαλής όλα τα ζητήματα.
Όπως εξηγήσαμε στο προηγούμενο video, οι πολίτες θέλουν γνώστες. Αυτοί τους δίνουν την στιβαρή εικόνα για να τους εμπιστευθούν την διοίκηση των αναγκών τους.
Ξεκάθαρα μηνύματα. Κατηγορηματικά.
Δεν ξεχνάμε το βασικό ερώτημα των εκλογών όπως το περιγράψαμε στο πρώτο κεφάλαιο. «Γιατί να ψηφίσω εσένα;»
Αρα όλα τα κείμενα, οι αναρτήσεις, οι επιστολές, τα άρθρα μας πρέπει να αποσκοπούν στην απάντηση αυτού του ερωτήματος.
Με πολύ λίγα λόγια, αποσκοπώ σ΄αυτό το συμπέρασμα.
Δείτε μια εισαγωγή. «Επειδή το έχω ερευνήσει πολύ το θέμα, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι τα δέντρα είναι βασικό χαρακτηριστικό μιας βιώσιμης πόλης. Και εξηγούμαι…» Εδώ απευθυνόμαστε στους λάτρεις και ευαισθητοποιημένους του πρασίνου εξειδικευμένα όπως εξηγήσαμε στο πρώτο κεφάλαιο και πλασάρουμε και έναν λόγο που πρέπει να ψηφίσουν εμάς.
Δεν προσπαθούμε να πείσουμε για την αναγκαιότητα του πρασίνου. Δεν είναι τώρα ο χρόνος. Στο συγκεκριμένο κοινό την διαπίστωση του προβλήματος την θεωρούμε δεδομένη.
Η παράθεση στοιχείων και πηγών. Αναφορά σε νόμους, σε μελέτες, σε αριθμούς και με links. Δείχνει εξειδίκευση και ενασχόληση.
Πρώτα γράφουμε το άρθρο των 350 λέξεων μετά βάζουμε την εισαγωγή που δίνει το συνολικό συμπέρασμα και μετά βάζουμε τον τίτλο.
Πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι το 10% θα διαβάσει το άρθρο. Το 30% θα διαβάσει και την εισαγωγή. Και το 70% μόνο τον τίτλο.
Γράφουμε συνέχεια. Από 8 λέξεις μέχρι 350 ανάλογα με τις δεξιότητές μας. Κάποιοι θα διαβάσουν το ένα άρθρο (ανάρτηση), κάποιοι το άλλο για να μπορέσουμε να πιάσουμε ευρύ κοινό.
Μιλάμε πάντα ευγενικά και ήρεμα. Όταν μας επιτεθούν τους κόβουμε την συζήτηση με αυστηρό τόνο αλλά πάντα ευγενικό. Δεν κατεβάζουμε ποτέ σχόλια, αλλά απαντάμε πάντα.