Κίνδυνος για την λαϊκή ετυμηγορία οι εταιρείες στοιχημάτων

Ενας τεράστιος κίνδυνος για την διαμόρφωση της κοινής γνώμης αλλά και της λαϊκής ετυμηγορίας έχει δημιουργηθεί με τις εταιρείες στοιχημάτων που καθημερινά δημοσιεύουν στο διαδίκτυο τις αποδόσεις για τις προβλέψεις των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
Και αυτό διότι οι απλοί πολίτες που τις διαβάζουν δεν γνωρίζουν ότι οι αποδόσεις δεν διαμορφώνονται με βάση κάποια επιστημονική έρευνα κοινής γνώμης αλλά με βάση τα πονταρίσματα που έχουν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία.

Ετσι παρατηρείται και το φαινόμενο οι αποδόσεις και οι σειρές μεταξύ των υποψηφίων να αλλάζουν σε διάστημα ωρών.
Συγκεκριμένος υποψήφιος που την μία μέρα βρισκόταν στην 1η θέση με απόδοση 2 βρέθηκε την επόμενη στην 4η θέση με απόδοση 7.
Ο λόγος είναι ότι οι αποδόσεις διαμορφώνονται σύμφωνα με τα πονταρίσματα και αυτά σύμφωνα με το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι παίκτες. Όταν ένας υποψήφιος έχει απόδοση 1,1 για τους περισσότερους παίκτες δεν αξίζει τον κόπο να ποντάρει κανείς σ΄αυτόν, όχι γιατί δεν πιστεύει ότι θα κερδίσει, αλλά γιατί δεν αξίζει να ρισκάρει τα λεφτά του για το τίποτα.

Αντιθέτως όταν κάποιος έχει απόδοση 3 και όλοι γνωρίζουν ότι στον 2ο γύρο οι υπόλοιποι συνδυασμοί δεν θα υποστηρίξουν τον αντίπαλο του, ρισκάρουν πολύ εύκολα μια τέτοια απόδοση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Περιφέρεια Αττικής όπου ο κ. Χαρδαλιάς έχει απόδοση 1,01 και ο κ. Ιωακειμίδης 7. Κανένας δεν θα πόνταρε στον κ. Χαρδαλιά για να πάρει 1 ευρώ στα 100 που θα βάλει, δεδομένου ότι όπως λένε οι αναλυτές αν ο κ. Χαρδαλιάς δεν πάρει τουλάχιστον 40% στον πρώτο γύρο, το βράδυ των επαναλυπτικών εκλογών θα είναι ντέρμπυ. Και το 40% δεν είναι καθόλου δεδομένο.
Αντιθέτως εύκολα κανείς θα μπορούσε να ποντάρει στον κ. Ιωακειμίδη αφού με 100 ευρώ παίρνεις 700 και οι πιθανότητες είναι 40% – 50%.

Οι εταιρείες στοιχημάτων δεν ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα. Ενδιαφέρονται να κερδίσουν σε κάθε περίπτωση. Αρα και οι αποδόσεις να είναι τέτοιες ώστε σε κάθε αποτέλεσμα το ποσό που θα χαθεί από τους παίκτες να είναι μεγαλύτερο αυτού που θα κερδίσουν. Και οι αποδόσεις στην αρχή διαμορφώνονται με κριτήριο ελκυστικότητας και με συγκεκριμένο αλγόριθμο.

Όμως εδώ παρατηρείται μια στρεβλή πολιτική χρήση. Εκατοντάδες ειδησεογραφικά site αναπαράγουν την είδηση εν’ είδει δημοσκοπήσεων. Επιπλέον αγνοούν ότι το ερώτημα δεν είναι ποιος θα έρθει πρώτος, δεύτερος ή τρίτος, αλλά ποιος θα γίνει δήμαρχος αγνοώντας εντελώς τον δεύτερο γύρο.

Εδώ πρόκειται για ένα φαινόμενο στρεβλού επηρεασμού της κοινής γνώμης αφού ένα εντελώς άσχετο δεδομένο αξιοποιείται κατά το δοκούν για πολιτικούς λόγους.
Η νομοθετική παρέμβαση επιβάλεται.

Στην φωτογραφία βλέπεται την εξέλιξη των στοιχημάτων:
Στις 22 Σεπτεμβρίου για τις εκλογές του Δήμου Αγίας Παρασκευής 1ος ήταν ο κ. Οικονόμου, 2ος ο κ. Σταθόπουλος, 3ος ο κ. Μυλωνάκης και 4ος ο νυν δήμαρχος κ. Ζορμπάς. Στις 23 Σεπτεμβρίου: 1ος πέρασε ο κ. Μυλωνάκης από 3ος. 2ος παρέμεινε ο κ Σταθόπουλος, 3ος ο κ. Μουστόγιανης και 4ος ο κ. Ζορμπάς. Και στις 26 Σεπτεμβρίου 1ος πέρασε ο κ. Ζορμπάς, διότι ήταν πολλοί αυτοί που βρήκαν πολύ καλή την απόδοση 6.00 που του έδιναν στις 22 Σεπτεμβρίου ανεξάρτητα αν πιστεύουν ότι θα κερδίσει και πολύ περισσότερο αν θα τον ψηφίσουν, 2ος ο κ. Μυλωνάκης, τρίτος ο κ. Σταθόπουλος και 4ος ο κ. Μουστόγιαννης. Χωρίς βέβαια να υπάρξει καμία δημοσκόπηση εντωμεταξύ.
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με 4 δημοσκοπήσεις μέχρι τον Ιούλιο, τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές είχε ο κ. Σταθόπουλος με αντίπαλο στον 2ο γύρο τον κ. Ζορμπά και με μεγάλη διαφορά από τον τρίτο και τον τέταρτο.