Σεπτέμβριος 2023 ο πιο θερμός όλων των εποχών

Η Γη κατέγραψε τον πιο ζεστό Σεπτέμβριο που έχει μετρηθεί ποτέ – και με περιθώριο στο ρεκόρ, σύμφωνα με τα κορυφαία διεθνή σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιούνται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) για την παρακολούθηση της κατάστασης του παγκόσμιου κλίματος.

Είναι η συνέχεια ενός εκτεταμένου σερί εξαιρετικών θερμοκρασιών στην επιφάνεια της γης και της θάλασσας και είναι ένα δυσοίωνο μήνυμα για την ταχύτητα με την οποία τα αέρια του θερμοκηπίου αλλάζουν το κλίμα μας. Το έτος 2023 εξελίσσεται έτσι ώστε να είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, με τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο να σπάνε όλα τα μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής (C3S) της ΕΕ Copernicus που εφαρμόζεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων, ο Σεπτέμβριος είχε μέση θερμοκρασία επιφάνειας 16,38°C. Αυτή βρίσκετα 0,5°C πάνω από τη θερμοκρασία του προηγούμενου θερμότερου Σεπτεμβρίου, το 2020, και περίπου 1,75°C υψηλότερη για τον μήνα Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο αναφοράς 1850-1900.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ δήλωσε ότι υπάρχει μεγαλύτερη από 99% πιθανότητα το 2023 να καταταγεί ως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ. Ο Σεπτέμβριος ήταν ο πιο άτυπα ζεστός μήνας στα 174 χρόνια καταγραφής του κλίματος της NOAA. Ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν θερμότερος από τον μέσο Ιούλιο την περίοδο 2001-2010.

Η NASA επιβεβαίωσε επίσης ότι ήταν μακράν ο θερμότερος Σεπτέμβριος.

Η Βόρεια Αμερική, η Νότια Αμερική, η Ευρώπη και η Αφρική είχαν τον θερμότερο Σεπτέμβριο που έχει καταγραφεί. Η Ασία είχε τον δεύτερο θερμότερο Σεπτέμβριο, ενώ ο Σεπτέμβριος στην Ωκεανία κατατάχθηκε τρίτος θερμότερος, σύμφωνα με τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικών Πληροφοριών της NOAA.

Για έκτο συνεχόμενο μήνα, ο Σεπτέμβριος σημείωσε ρεκόρ μηνιαίας παγκόσμιας θερμοκρασίας στην επιφάνεια των ωκεανών. Ο Σεπτέμβριος του 2023 συνδέθηκε με τον Αύγουστο του 2023 για την υψηλότερη μηνιαία ανωμαλία θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας (+1,85°F ή +1,03°C) που έχει καταγραφεί ποτέ. Η Ανταρκτική είχε τον θερμότερο Σεπτέμβριο της (και η έκταση του θαλάσσιου πάγου παρέμεινε σε εποχιακά χαμηλά ρεκόρ) και η Αρκτική είχε τον δεύτερο θερμότερο Σεπτέμβριο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Τα ρεκόρ βέβαια αυτά εμφανίστηκαν και στην Μεσόγειο συνδέονται άμεσα με τις φωτιές της Νότιας Ευρώπης και τις πλημμύρες της Θεσσαλίας.
Είναι σαφές πιο ότι η Πολιτική Προστασία πρέπει να πάρει άλλες διαστάσεις σε επίπεδο δήμων.