Ανασκόπηση των κυριότερων Αυτοδιοικητικών ειδήσεων 23-29 Οκτωβρίου

Την εβδομάδα που μας πέρασε το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε υπενθυμιστική εγκύκλιο για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και καλεί τους φορείς για την ολοκλήρωση της καταγραφής των αρμοδιοτήτων τους.

Πολύ σημαντική έκδοση από την ΕΕΤΑΑ με οδηγό για τις χρηματοδοτήσεις δήμων από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Επίσης βγήκε εγκύκλιος για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τις αποσπάσεις υπαλλήλων ΟΤΑ λόγω ασυμβίβαστου κατόπιν εκλογής τους στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές προκειμένου να μην χάσουν το αξίωμά τους.

Με διάταξη σε συμμόρφωση Ευρωπαϊκής οδηγίας γίνονται διευκρινήσεις για το πώς οι δήμοι μπορούν να μισθώνουν τα οχήματά τους για την μείωση του κόστους των έργων.

Επίσης την εβδομάδα που μας πέρασε, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων φορέων Δημοσίου.

Δημοσιεύθηκε, και ΦΕΚ με την Απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών, για την Σύσταση της Επιτροπής Εποπτείας Αξιολόγησης.

Η Ε.Ε. της ΠΟΕ ΟΤΑ με ανακοίνωση της προανήγγειλε κινητοποιήσεις για την έλλειψη προσωπικού στους Δήμους.

Δημοσιεύθηκαν και αποφάσεις για ιδρύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων.

Το Myoata.gr διεξήγαγε έρευνα όπου διαπίστωσε ότι υπερεκτιμήθηκε το facebook στις δημοτικές εκλογές. Για πολλούς τελικά ήταν παγίδα, ενώ για κάποιους άλλους δεν ήταν χρήσιμο στην επιτυχία τους.

Στην 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστηρίξει επίσημα την αυξημένη συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεων στην εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών για το κλίμα.

Εκδόθηκε Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για το ποδήλατο, που ανακοίνωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Adina Vălean σε εκδήλωση στη Σεβίλλη.

Ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν ο πιο θερμός όλων των εποχών. Καμπανάκι για την Πολιτική Προστασία.

Τέλος δημιουργήθηκε διεθνές Αποθετήριο Γνώσης για την Αυτοδιοίκηση.