Ο Δήμος Πεντέλης σε Διαδικτυακό Workshop Twin Cities του «Climate Neutral and Smart Cities until 2030»

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύνδεση του Δήμου Πεντέλης με το Bristol στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αποστολής «Twin Cities».
Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο διαδικτυακό workshop με τη βρετανική πόλη, μια συνάντηση που σηματοδοτεί και την επίσημη ένταξη του Δήμου Πεντέλης στην ευρωπαϊκή αποστολή «Climate Neutral and Smart Cities until 2030», υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πόλη του Bristol, η οποία είναι μία από τις 100 επιλεγμένες «Mission Cities» με στόχο την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030, έχει συνδεθεί ως «Twin City» με τις πόλεις Waterford (Ιρλανδία) και Πεντέλη (Ελλάδα). Η συνεργασία αυτή έχει ως στόχο την ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και καλών πρακτικών, μέσω εργαστηρίων (workshops), συναντήσεων και κοινών πρωτοβουλιών.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης, οι τρεις δήμοι παρουσίασαν τις ήδη υλοποιημένες δράσεις για την κλιματική ουδετερότητα, ενώ εξέτασαν και χαρτογράφησαν κοινά χαρακτηριστικά, προκλήσεις και υφιστάμενα projects. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δύο άλλων πόλεων εντυπωσιάστηκαν από τις πρωτοβουλίε του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τη στήριξη των ελληνικών πόλεων για την κλιματική ουδετερότητα και ζήτησαν υποστήριξη για αντίστοιχες πρωτοβουλίες στις χώρες τους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, εκτός από τις διαδικτυακές συναντήσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα, τον Μάρτιο του 2024 θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη επίσκεψη στην «Pilot City» Bristol, όπου θα πραγματοποιηθούν διά ζώσης επαφές με φορείς και οργανισμούς που υποστηρίζουν την κλιματική ουδετερότητα.

«Το να κάνουμε την πόλη μας κλιματικά ουδέτερη δεν είναι ένας αόριστος στόχος. Απεναντίας, διασφαλίζει τη βιωσιμότητά μας και ένα ποιοτικότερο περιβάλλον για να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας. Η δημοτική μας αρχή εργάστηκε σκληρά για να ενταχθεί η Πεντέλη στις πρώτες 140 ευρωπαϊκές πόλεις που επιδιώκουν την κλιματική ουδετερότητα και θα εργαστεί ακόμη σκληρότερα για να πετύχουμε τον στόχο μας» σχολίασε η Δήμαρχος Πεντέλης Δ. Κεχαγιά.