Την έκθεση της ερευνητικής δραστηριότητας των ελληνικών φορέων σε χρηματοδοτούμενα έργα, για το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», 2021-2022. Παρουσίασε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου.
Με την έκδοση αυτή το ΕΚΤ εγκαινιάζει τη νέα εθνική στατιστική που παράγει ως Εθνική Στατιστική Αρχή με θέμα την «ερευνητική δραστηριότητα των ελληνικών φορέων σε χρηματοδοτούμενα έργα» και αναλύει τη συμμετοχή των ελληνικών φορέων στον «Ορίζοντα Ευρώπη» με αναφορά στα δύο πρώτα έτη υλοποίησης του Προγράμματος, 2021 και 2022.
Το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» (“Horizon Europe”) είναι το ένατο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά τόσο την Έρευνα όσο και την Καινοτομία, με προϋπολογισμό που αγγίζει σχεδόν τα 100 δισεκατομμύρια Eυρώ για την περίοδο 2021 – 2027. Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στη σύνδεση έρευνας και καινοτομίας και έχει ως βασικές προτεραιότητες την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας, την ευημερία και ασφάλεια των πολιτών, καθώς και την προστασία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.
Η αρχιτεκτονική του «Ορίζοντα Ευρώπη» διαρθρώνεται γύρω από τρεις Πυλώνες.
Ο Πυλώνας Ι «Επιστήμη αριστείας» έχει προϋπολογισμό 25 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει τις δράσεις
«Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας», «Δράσεις Marie Sklodowska-Curie» και «Ερευνητικές υποδομές».
Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη»
o Αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή
o Συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών o Ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ΕΕ
o Διευκολύνειτησυνεργασίακαιενισχύειτοναντίκτυποτηςέρευναςκαιτηςκαινοτομίαςστηνανάπτυξη, στη στήριξη και στην εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις παγκόσμιες προκλήσεις
o Στηρίζει τη δημιουργία και την καλύτερη διάδοση γνώσεων και τεχνολογιών αριστείας
o Δημιουργεί θέσεις εργασίας, αξιοποιεί πλήρως τη δεξαμενή ταλέντων της ΕΕ, τονώνει την οικονομική ανάπτυξη, προάγει τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και βελτιστοποιεί τον αντίκτυπο των επενδύσεων σε έναν ενισχυμένο Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας
Από το σύνολο των 1.716 ελληνικών συμμετοχών τη διετία 2021-2022, οι 1.009 συγκεντρώνονται στην Περιφέρεια της Αττικής, με ποσοστό που ανέρχεται στο 58,8%. Ακολουθούν οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (320 συμμετοχές, ποσοστό 18,6%) και Κρήτης (151 συμμετοχές, ποσοστό 8,8%).
Όπως και για τον αριθμό των συμμετοχών, οι περισσότεροι φορείς (307) εδρεύουν στην Αττική. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 60,8% του συνόλου των ελληνικών φορέων που συμμετέχουν στον «Ορίζοντα Ευρώπη» τη διετία 2021-2022. Ακολουθούν οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας με 83 φορείς και μερίδιο 16,4% καθώς και Κρήτης με 33 φορείς και μερίδιο 6,5%, αντίστοιχα.
Επίσης, στην Περιφέρεια Αττικής κατευθύνεται η μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, (363,06 εκατ. Ευρώ), με μερίδιο που ανέρχεται στο 56,3% του συνόλου της χρηματοδότησης των ελληνικών φορέων. Ακολουθούν οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας με 137,26 εκατ. Ευρώ και μερίδιο 21,3% καθώς και Κρήτης με 60,37 εκατ. Ευρώ και μερίδιο 9,4%.
Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες οι οποίες αξιοποίησαν, με την υποστήριξη των Εθνικών Σημείων Επαφής στα οποία συγκαταλέγεται το ΕΚΤ, τις ευκαιρίες χρηματοδότησης των ΠΠ, από την αρχή της εφαρμογής τους και με αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έκδοσης, η Ελλάδα επιτυγχάνει υψηλές θέσεις σε όρους συμμετοχών και χρηματοδότησης στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του «Ορίζοντα Ευρώπη». Στα εγκεκριμένα έργα της πρώτης διετίας 2021-2022, συμμετέχουν επιχειρήσεις, όλα τα ελληνικά Πανεπιστήμια, τα μεγάλα ερευνητικά κέντρα και άλλοι δημόσιοι φορείς, καθώς και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Οι συμμετοχές προέρχονται από όλες τις ελληνικές Περιφέρειες, ενώ οι θεματικές περιοχές με αυξημένο ενδιαφέρον και μεγάλο αριθμό συμμετοχών αφορούν τις ομάδες «Ψηφιακές τεχνολογίες, βιομηχανία και διάστημα» και «Κλίμα, ενέργεια και κινητικότητα». Εντυπωσιακή είναι επίσης η δικτύωση που επιτυγχάνουν οι ελληνικοί φορείς, δημιουργώντας συνεργατικούς δεσμούς με φορείς από 92 χώρες.