Ψήφισμα για την άρνηση στον Δήμο Κιλκίς να μισθώσει μαθητικά δρομολόγια

metafor_amathiton

Με την εξουσιοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς για το ανακύψαν θέμα στην τελευταία του τακτική συνεδρίαση τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου σχετικά με την δυνατότητα οικονομικής κάλυψης δρομολογίων από πλευράς Δήμου Κιλκίς προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά των μαθητών σε σχολεία υποδοχής, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Γιάννης Χατζηαποστόλου είχε χθες συνάντηση με την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Κατά τη συνάντηση η Επίτροπος κατέστησε σαφές ότι δεν υφίσταται το νομικό πλαίσιο και ως εκ τούτου ούτε ο Δήμος Κιλκίς, ούτε η Σχολική Επιτροπή του Δήμου νομιμοποιούνται να μισθώσουν μεταφορικό μέσο, έστω και προσωρινά, για την μετακίνηση των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες. Από την εκπρόσωπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου διευκρινίστηκε κατηγορηματικά ότι η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών ανήκει αποκλειστικά στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.
Στη συνάντηση ήταν παρούσα και η δημοτική σύμβουλος Ελένη Αναστασιάδου.
Η σχετική πρωτοβουλία της νομικής τεκμηρίωσης ανελήφθη μετά από πρόταση που έγινε στο σώμα στη βάση ότι θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις ο Δήμος Κιλκίς να αναλάβει το κόστος για την κάλυψη δρομολογίων που κηρύχθηκαν άγονα στην προκήρυξη της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς, στην ίδια συνεδρίαση, παρουσία της Ένωσης Γονέων του Δήμου Κιλκίς, εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο εκφράζει την υποστήριξή του στο δίκαιο αίτημα της σχολικής κοινότητας και των γονέων για την απρόσκοπτη και ασφαλή μεταφορά των μαθητών στα Σχολεία.
Στο ψήφισμα αναφέρονται ειδικότερα τα εξής:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς στηρίζει τον αγώνα των γονιών και των μαθητών του Κιλκίς, οι οποίοι διεκδικούν να λυθεί άμεσα το ζήτημα με τη διακοπή των σχολικών μεταφορών, ώστε οι μαθητές να πηγαίνουν απρόσκοπτα και με ασφάλεια στο σχολείο και να μην χαθεί ούτε μια ώρα μαθήματος.
Θεωρούμε αδιανόητο το 2023 να μην μπορεί να εξασφαλιστεί η μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο. Το ζήτημα δεν είναι μόνο τεχνικό – οικονομικό αλλά αφορά συνολικά την εκπαιδευτική διαδικασία.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μαθητές που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο και χάνουν μαθήματα. Μαθητές που βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο (νήπια, Α’ Δημοτικού, Α’ Γυμνασίου) και σταμάτησε απότομα και απροειδοποίητα η περίοδος προσαρμογής τους στο νέο σχολικό περιβάλλον. Μαθητές Λυκείου που προετοιμάζονται για εξετάσεις και ‘’μένουν πίσω’’. Όλα αυτά προκαλούν μαθησιακές και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις. Ανάλογες είναι οι επιπτώσεις και στον επαγγελματικό και οικογενειακό προγραμματισμό των γονιών, όπου – όσοι τα καταφέρνουν – αναγκάζονται να λείψουν από την εργασία τους για να μεταφέρουν τα παιδιά τους ενώ επιβαρύνονται οι ίδιοι το κόστος.
Αν περιμένουμε να τηρηθούν οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα με βάση το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, υπάρχει κίνδυνος ‘’να χαθούν’’ ακόμα 3 εβδομάδες,
αν όχι παραπάνω.
Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε:

  • Να δοθεί σήμερα λύση από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια και να εξασφαλιστεί
    η μεταφορά για όλα τα παιδιά του Κιλκίς, ακόμα και των πιο απομακρυσμένων χωριών, ακόμα και ενός παιδιού που επιθυμεί να παρακολουθήσει το ολοήμερο πρόγραμμα και σήμερα δεν του δίνεται η δυνατότητα.
  • Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά των μαθητών ανεξάρτητα από το μέσο που θα χρησιμοποιούν, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.
  • Να μην προσμετρηθεί καμία απουσία μαθητή η οποία οφείλεται στην έλλειψη σχολικών λεωφορείων.
    Για να υπάρξει οριστική λύση στο ζήτημα των σχολικών μεταφορών ζητάμε από την Κυβέρνηση να ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κρατικός φορέας για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, με μόνιμους εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδηγούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση για όλα τα παιδιά.