Ανασκόπηση των Αυτοδιοικητικών ειδήσεων της εβδομάδα 30/10 – 5/11

Την εβδομάδα που μας πέρασε αναλύθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, τα νέα δεδομένα που εισάγει το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024 όπου διαπιστώθηκε ότι τα αιτήματα της ΚΕΔΕ για την οικονομική επιβίωση των δήμων παραμένουν επίκαιρα και ισχυρά.

Ενημερωτικό σημείωμα εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Καινοτομία στο Δημόσιο Τομέα (Ε.Σ.Δ.Κ.) και στους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και τα Ν.Π.Δ.Δ. τους.

Με το σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση από το Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο “Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις” δίνονται χρηματοδοτικά και άλλα κίνητρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε εγκαταστάσεις οδοφωτισμού σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

H εταιρεία συμβούλων ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ εξέδωσε πολύ χρήσιμο και πρακτικό Οδηγό για την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών.

Μπαίνει σε εφαρμογή το σύστημα παρακολούθησης επιδόσεων των δήμων με οικονομικά κίνητρα και ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ότι θα αξιολογηθούν οι δήμοι και οι πόροι θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση.

Εντός των ημερών αναμένεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την εκλογή των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης που θα αντικαταστήσει το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 75 ΦΕΚ Α’ 182/22.8.2011 όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 94/2019.

Σε συνέχεια προηγούμενης εγκυκλίου το Υπ. Εσωτερικών υπενθυμίζει την υποχρέωση των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης να συστήσουν ή να ορίσουν Όργανα διαχείρισης κινδύνων άμεσα.

Εκδόθηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης- Ταμείου Συνοχής, πρόσκληση με τίτλο «Κατασκευή νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας»

Τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις».

Με την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των δήμων μετά τις εκλογές οι δημοτικές αρχές υποχρεούνται να καθορίσουν τα δημοτικά τέλη για το έτος 2024 και να στείλουν τις ανάλογες αποφάσεις στην ΔΕΗ.

Η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, σε συνεργασία με την Forum Training & Consulting, πραγματοποίησαν επίκαιρη Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα:
Αναμόρφωση Συστήματος Διακυβέρνησης των ΟΤΑ α’ βαθμού και δημοσίευσαν το σχετικό video.

Tέλος το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσίευσε 7 ερωτήσεις – απαντήσεις για το πρόγραμμα «Απόλλων» για τους Δήμους.

Υπενθυμίζουμε ότι στην σελίδα ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ μπορείτε να παρακολουθείτε καθημερινά καλές πρακτικές και πρωτότυπες δράσεις των δήμων.

Οπως και ότι στην σελίδα ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ μπορείτε να γραφτείτε έτσι ώστε να λαμβάνετε τις τακτικές ενημερώσεις του myota.gr