Συνεργασία της DOTSOFT με τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη για την προβολή της πολιτιστικής του κληρονομιάς

Νέα σύμβαση υπέγραψε η εταιρεία DOTSOFT Α.Ε. με τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη για την υλοποίηση του έργου «Στιγμές, σύμβολα και πρόσωπα με αφετηρία το 1821 μέσα από τη διαχρονική, καλλιτεχνική ματιά του Κώστα Λούστα».

Στο πλαίσιο αυτού του έργου, η DOTSOFT Α.Ε., με εξειδίκευση στην παροχή καινοτόμων και σύνθετων έργων πληροφορικής, θα αναλάβει την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση έργων τέχνης, προσωπογραφιών επιφανών Θεσσαλονικέων, και κειμένων και ποιημάτων για το 1821 από τη συλλογή του ζωγράφου Κώστα Λούστα.

Στο έργο συνοπτικά περιλαμβάνονται η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση:

  • Έργων τέχνης από την συλλογή του ζωγράφου κ. Κώστα Λούστα που φιλοτεχνήθηκαν την περίοδο 1988-1989 και απεικονίζουν την Ελληνική Σημαία, αέναο σύμβολο της επανάστασης του 1821, σε στιγμές δόξας αλλά και πτώσης.
  • Ογδόντα μίας (81) προσωπογραφιών επιφανών Θεσσαλονικέων (όπως ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης κ.α.). 
  • Κειμένων και ποιημάτων για το ’21 αλλά και τα σύμβολά του 

Για την φιλοξενία των προαναφερθέντων, θα αναπτυχθεί ψηφιακό εικονικό εκθετήριο, μαζί με διαδικτυακό αποθετήριο συνδεδεμένο με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Παράλληλα, θα σχεδιαστεί και αναπτυχθεί ψηφιακό παιχνίδι για χρήση από κινητές συσκευές με θέμα την ιστορία της ελληνικής σημαίας.

Τα αναμενόμενα οφέλη του έργου είναι πολλαπλά και συμπεριλαμβάνουν την εικαστική παρουσίαση, την απεικόνιση κορυφαίων ανθρώπων του πνεύματος, των τεχνών και των επιστημών, τη διάσωση της μνήμης, και την αποκατάσταση αξιών και προσώπων, που το καθένα με την ξεχωριστή του δράση συνέβαλε στη σύνθεση της πνευματικής φυσιογνωμίας της χώρας μας.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ». Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται στα μέσα του 2024.