Ανασκόπηση της Αυτοδιοικητικής εβδομάδας 6-12 Νοεμβρίου

Την εβδομάδα που μας πέρασε βγήκαν από το το Υπουργείο Εσωτερικών δύο εγκύκλιοι για το νέο σύστημα διακυβέρνησης των δήμων και τις διατάξεις του νόμου 5056/2023 (Α΄163)
Η 1237 και η 1242

Βγήκε και ανακοίνωση με διευκρινήσεις για το ποιοι είναι υπόχρεοι Πόθεν Έσχες.

Εγκύκλιο για την προσαρμογή των ΠΕΣΔΑ στις απαιτήσεις της νομοθεσίας, στις συστάσεις της ΕΕ και στο πρόγραμμα ΠΕΚΑ 2021-2027 εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η εγκύκλιος αναφέρει ότι είναι ουσιώδους σημασίας να περιλαμβάνονται στα ΠΕΣΔΑ αναλύσεις ώστε να τεκμηριώνεται η τήρηση της ιεράρχησης των αποβλήτων, δίνοντας έμφαση στη χωριστή συλλογή των αποβλήτων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανάρτησε και τη εγκύκλιο του 2019 για την διαδικασία της ορκωμοσίας.

Ο ΟΑΣΠ ανάρτησε στην ιστοσελίδα του την «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ», όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) θα καταχωρήσουν τα στοιχεία ταυτότητας των κτιρίων αρμοδιότητάς τους εντός δύο μηνών.

Την εβδομάδα που μας πέρασε υπήρξε παρέμβαση Κυρίζογλου με την οποία διευκρινίζει ποιες ακριβώς είναι οι αποδοχές των αιρετών στους Δήμους.

Τη συνεργασία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, για την ολοκλήρωση της καταγραφής όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας, μέσω του υφιστάμενου προγράμματος «Πέλοπας», ώστε να δημιουργηθεί μία πλήρης βάση δεδομένων, που θα αποτελεί οδηγό για τον χωροταξικό σχεδιασμό στον αθλητισμό, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου.

Βγήκε η 11η δόση ΚΑΠ 2023 για τους Δήμους.

Στα 2,084 εκ. ορίστηκαν οι ετήσιοι ΚΑΠ των δήμων για το 2023.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, υπέγραψε Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία τα Στάδια που φιλοξενούν αγώνες στίβου, είτε ανήκουν σε Εθνικά Αθλητικά κέντρα, είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να διαθέτουν ελαστικούς τάπητες (ταρτάν) με πιστοποίηση Class 1 ή Class 2 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου.

Η ΥΠΕΣ κα Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι στα πρότυπα του «Erasmus» θα λειτουργήσει και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής στελεχών «PACE».

Βγήκε και εγκύκλιος για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης 26 Νοεμβρίου.

Το myota.gr πήρε συνέντευξη από τον νεότερο δήμαρχο της Ελλάδας.

Θυμίζουμε ότι καθημερινά μόρείτε να παρακοουθείτε τις καλές πρακτικές και πρωτότυπες πρωτοβουλίες των Δήμων στην σελίδα ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Επίσης όποιος επιθυμεί να λαμβάνει το News Letter του myota για συχνή ενημερώση των κυριότερων ειδήσεων για την τοπική αυτοδοίκησης μπορεί να κάνει εγγραφή εδώ.