Κεραμέως, Λιβάνιος και Παπαστεργίου στην Ημερίδα της ΚΕΔΕ για την Αττική και Πελοπόννησο

«Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών, ΚΕΔΕ και η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση αναζητούν τρόπους και μέσα που θα επιτρέψουν στους δήμους να μετατραπούν σε βιώσιμους, σύγχρονους, πράσινους και ψηφιακούς. Ως εκ τούτου κρίνουμε σκόπιμο να βγούμε μπροστά και να απαιτήσουμε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, θεωρώντας επιτακτική την αλλαγή του μοντέλου οργάνωσης της λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης».
Με το παραπάνω μήνυμα καλωσόρισε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου τους νέους δημάρχους των δήμων Αττικής και Πελοποννήσου στην τέταρτη, από τις έξι, ενημερωτικές διημερίδες που διοργανώνει η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ.
«Διεκδικούμε, συνέχισε ο κ. Κυρίζογλου, πόρους για να ασκήσουμε τις αρμοδιότητές μας και να ανταποκριθούμε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στις σημερινές αλλά και μελλοντικές κρίσεις, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικό δίκτυ κοινωνικής προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας. Είμαστε πρωταγωνιστές στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης.
Οι διεκδικήσεις μας είναι δίκαιες και διαχρονικές και υπηρετούν το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας.
Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ενωμένη, στο επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε μέσα από τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας, τον Πρωθυπουργό, αλλά και τις ηγεσίες όλων των πολιτικών κομμάτων, να προωθήσουμε τις κοινές μας θέσεις».
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης ο κ. Κυρίζογλου περιέγραψε τις εξής:
Αναβάθμιση της καταστατικής θέσης του αιρετού προσωπικού της (οικονομικά και ποινικά), ενίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των Δήμων, ένα νέο αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης του κράτους, με ανακατανομή και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, άμεση ενίσχυση των Δήμων, με νέο προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων, περαιτέρω προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, μέσα από τη προώθηση του μοντέλου λειτουργίας των “έξυπνων πόλεων, αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων στα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση και αξιοποίηση των απορριμμάτων, καθώς και την αναστολή επιβολής του τέλους ταφής, αναβάθμιση του ρόλου των Δήμων στα ζητήματα κοινωνικής μέριμνας, παιδείας, υγείας και πολιτικής προστασίας.
Όσον αφορά την κυβερνησιμότητα των δήμων και τη βελτίωση του μοντέλου λειτουργίας τους, ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε ότι παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει πρέπει να προχωρήσει άμεσα η Μεταρρύθμιση στη Λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης και συμπλήρωσε:
«Και μιας και έκανε λόγο για αξιολόγηση των δήμων η κα υπουργός, θα έλεγα ότι κάτι τέτοιο αν είναι καλό για μας γιατί δεν το εφαρμόζουν στο Κράτος στην αυλή τους».
Όσον αφορά τα Οικονομικά των δήμων ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε ότι μετά από μια δεκαετία κατακόρυφης μείωσης των πόρων, την τριετία 2020-2022 σημείωσαν αύξηση κατά 31% (6,95 δις ευρώ), σε σχέση με την τριετία 2017-2019 (5,3 δις ευρώ), ενώ δίνονται σημαντικές δυνατότητες στους Δήμους για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να εκτελέσουν έργα, αξιοποιώντας και τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Ωστόσο, είπε, παραμένουν σε εκκρεμότητα σειρά οικονομικών ζητημάτων που ζητάμε την άμεση επίλυσή τους όπως:
 Την αύξηση των πόρων που καταβάλλονται μέσω των ΚΑΠ στους Δήμους, στο ύψος που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία,
 Τη σταδιακή απόδοση στους δήμους, των παρακρατηθέντων πόρων από προηγούμενα έτη.
 Την αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που απαλλάσσει σήμερα τους παραχωρησιούχους από την καταβολή ανταποδοτικών τελών.
 Την επαναφορά του ανταποδοτικού τέλους των πετρελαιοειδών καθώς και την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τα τέλη υπεδάφους.
 Την έκδοση ΚΥΑ που θα επιτρέπει σε δήμους χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, να συνάψουν δάνεια με το Τ.Π.&Δ., αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας.
 Την πλήρη κάλυψη του ενεργειακού κόστους των σχολείων από το Κεντρικό Κράτος κι όχι από τους Δήμους, αφού οι ενεργειακές δαπάνες των σχολείων αποτελούν ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού.

Αναστολή της επιβολής τέλους ταφής απορριμμάτων στους δήμους

Όσον αφορά τα ζητήματα που αφορούν την ενέργεια και το περιβάλλον, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε την αναστολή της επιβολής του τέλους ταφής.
«Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, αν δεν εισακουστεί η πρότασή μας, θα εφαρμόσουμε την ήδη ειλημμένη απόφαση της ΚΕΔΕ για δικαστική προσβολή του. Ταυτόχρονα όμως στο επόμενο ΔΣ της ΚΕΔΕ 13.12.2023 θα λάβουμε απόφαση-πρόταση προς την Κυβέρνηση για επιστροφή των ποσών που συγκεντρώνονται από τον ΕΟΑν εντός του 2024 με τη μορφή προμηθειών κάδων, απορριμματοφόρων και εν γένει αναγκών των δήμων και όχι να αναμένουμε πότε ο υπουργός θα μας αποδώσει αυτά τα ποσά». Παράλληλα ζήτησε τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων».

Νίκη Κεραμέως: Είναι πολύ σημαντικό να πιεστούμε για τους δείκτες απόδοσης των ΟΤΑ

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ καθώς και στη Δημόσια Διοίκηση.
Η κα Κεραμέως αναφέρθηκε στις νέες αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών το επόμενο διάστημα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους δείκτες απόδοσης, λέγοντας ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό όλοι μας να πιεστούμε προκειμένου να μετρήσουμε μεγέθη για το πως αποδίδουν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία για το πως ανακυκλώνει ένας δήμος, πόσα παιδιά είναι σε παιδικούς σταθμούς, πόσο είναι τα δημοτικά τέλη. Αυτό πλέον αλλάζει. Θα υπάρχουν δείκτες απόδοσης, οι οποίοι γίνονται προς όφελος του πολίτη. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ευρύτερη κατεύθυνση που επιδιώκουμε για μεγαλύτερη λογοδοσία».
Για τις προσλήψεις στους δήμους η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι με βάση τον προγραμματισμό που εγκρίθηκε από του υπουργικό συμβούλιο για το 2024 έχουν προβλεφθεί 1881 μόνιμοι υπάλληλοι για τους δήμους. Για τη Δημοτική Αστυνομία είπε ότι είναι προ των πυλών η έκδοση της προκήρυξης για την πρόσληψη 1200 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι λόγω της αναστολής και παύσης ενεργειών έως την 1η Ιανουαρίου 2024, ο σχεδιασμός είναι η προκήρυξη να βγει αρχές του έτους, προσθέτοντας ότι ήδη έχει γίνει η σχετική προετοιμασία.

Θ. Λιβάνιος: 15 νομικά πρόσωπα εξαιρούνται των συγχωνεύσεων

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος ανακοίνωσε ότι δέκα πέντε (15) νομικά πρόσωπα με συγκεκριμένο αντικείμενο θα εξαιρεθούν από τη συγχώνευση των νομικών προσώπων στους δήμους. Όπως εξήγησε ο κ. Λιβάνιος, πρόκειται για νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο, είτε δωρεές υπό όρους, είτε ασκούν συγκεκριμένη αρμοδιότητα, η οποία πολλές φορές είναι στα όρια της πλήρους εμπορικής δραστηριότητας, οπότε κάποιες κοινωφελείς θα μείνουν γιατί έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο.
Ο υπουργός σημείωσε ότι η μέχρι τώρα εμπειρία σε όσους δήμους έχουν προχωρήσει, έχει δείξει ότι έχει λειτουργήσει πολύ πιο ευεργετικά σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Παράλληλα επανέλαβε ότι προτεραιότητα για το υπουργείο Εσωτερικών το 2024 είναι η σύνταξη του Νέου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Λιβάνιος κάλεσε τους δημάρχους να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.
«Προχωρήστε τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, δεν έχουμε την πολυτέλεια ως χώρος η Αυτοδιοίκηση να χάσει ούτε ένα ευρώ λόγω καθυστερήσεων. Πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα που θα έχετε, όσον αφορά την εκτέλεση των έργων, να είστε κοντά, να τα επιταχύνετε. Όπου υπάρχουν εμπλοκές εδώ είμαστε να βοηθήσουμε. Αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια τα έργα πνοής, ιδίως στην περιφέρεια που λύνουν ζητήματα υποδομών, όπως ύδρευση, αποχέτευση, αγροτική οδοποιία να καθυστερούν και να μένουν στον αέρα», υπογράμμισε ο κ. Λιβάνιος.

Δ. Παπαστεργίου: Τα ψηφιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση

Στα ψηφιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση και σ΄ αυτά που αναπτύσσονται, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Πρόκειται για τα εξής:
 Πρόγραμμα Smart Cities: Εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξουν 30-40 νέες εντάξεις. Πρόσθεσε ότι, μετά την υπογραφή του Συμβούλου Τεχνικής Βοήθειας, θα είναι εφικτό μέχρι το Πάσχα να γίνουν οι εντάξεις που χρειάζονται.
 Πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα: Από την 1η Μαΐου θα ειδοποιούνται ψηφιακά οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων προκειμένου να τα καθαρίσουν. Για όσους δεν συμμορφώνονται θα γίνεται ηλεκτρονικά η διαδικασία για την επιβολή προστίμου.
 Σχεδιασμός εργαλείου σε back office υποδομές: Με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, ψηφιοποίηση σειράς διεργασιών που έχουν ανάγκη οι δήμοι, οι οποίες θα «κουμπώσουν» οριζόντια με τα συστήματα τους.
 Έργο των ΔΕΥΑ: Νέα αναζήτηση πόρων χρηματοδότησης, πιθανώς μέσω ΕΣΠΑ
Support.gov.gr: Οι Δήμοι μπορούν να αντλούν υπηρεσίες, αλλά και να ανεβάζουν τις υπηρεσίες τους
 Πλατφόρμα Δεικτών Αξιολόγησης Δήμων: Θα δημιουργηθεί με τη συνεργασία των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΥΠΕΣ, για να είναι μετρήσιμο το έργο των Δήμων.

Τέλος αναφέρθηκε στο όφελος που θα έχουν οι Δήμοι από το Πρόγραμμα «Απόλλων», σε ότι αφορά τον συμψηφισμό της ενέργειας που θα καταναλώνουν σε σχέση με αυτή που θα παράγουν.

Στη διημερίδα μίλησαν επίσης οι εξής:

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αποδοθεί στους δήμους η προγραμματισμένη έκτακτη επιχορήγηση, αλλά θα αφαιρεθεί το ποσό του τέλους ταφής απορριμμάτων για το α΄ εξάμηνο του 2023, ενώ κάλεσε τους δήμους να «τρέξουν» άμεσα έργα για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ειδική γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μαριάνθη Δημοπούλου παρουσίασε τα προγράμματα και τις δράσεις του υπουργείου που αφορούν στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Γιώργος Μαρκόπουλος καλωσόρισε τους νέους δημάρχους και τους ευχήθηκε «καλό κουράγιο» γιατί η πορεία που ξεκινάει θα είναι ανηφορική και μοναχική, με καθημερινές «μάχες» και συνεχείς διεκδικήσεις. Ταυτόχρονα υπογράμμισε τη σπάνια ευκαιρία που θα έχουν με τις πράξεις τους και τις ενέργειές τους να αλλάξουν τις πόλεις, να τις κάνουν βιώσιμες, ασφαλής και πράσινες για όλους τους πολίτες, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της συνεργασίας με τους συναδέλφους τους.
Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Θανάσης Βασιλόπουλος τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση με τη σημερινή κυβέρνηση έχει πάρει πολλά, ωστόσο χρειάζονται περισσότερα. Σημείωσε η νέα πενταετής δημοτική περίοδος είναι κρίσιμη, αλλά και με πολλές δυνατότητες για την Αυτοδιοίκηση για αυτό χρειάζεται συνεννόηση, κοινός βηματισμός και συνεχής συνεργασία τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τις περιφέρειες για να πάμε μπροστά και η ΚΕΔΕ να ενώνει και να διεκδικεί.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας απευθυνόμενος στους νέους δημάρχους υπογράμμισε ότι ο δήμαρχος δεν πρέπει να είναι μόνο παραγωγός έργων, αλλά να είναι το φωτεινό παράδειγμα για την κοινωνία. Κύριο μέλημά του να είναι η προσφορά προς τους αδύναμους και όχι η εξυπηρέτηση συμφερόντων, ή η επανεκλογή του. Μάλιστα εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι οι αιρετοί «σερνόμαστε στις πόρτες υπουργείων για να ζητάμε κάτι παραπάνω», ενώ χαρακτήρισε «μεγάλη προσβολή και ντροπή» το «κατόπιν ενεργειών μου».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Σπύρος Σπυρίδων δήλωσε ότι η ΕΕΤΑΑ είναι στο πλευρό των δήμων με οριζόντιες δράσεις και πληροφόρηση. Επίσης παρέχει επιστημονική τεχνική υποστήριξη σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, ενώ μπορεί να συνδράμει με τεχνική βοήθεια για Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, τα στερεά και υγρά απόβλητα και τα ύδατα.