Σήμερα ξεκινάει στο Ντουμπάι η 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή

Σήμερα ξεκινάει στο Ντουμπάι η 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή ως COP28, που θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου.

Η φετινή Διάσκεψη αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία για τους ηγέτες 195 χωρών, να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για τον περιορισμό της αύξησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Όπως τις βιώνουμε πλέον και στη χώρα μας, οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τις ζωές μας, με ακραίες καιρικές συνθήκες και φυσικές καταστροφές, στοιχίζοντας ανθρώπινες ζωές και προκαλώντας καταστροφικές ζημιές σε περιουσίες και οικοσυστήματα.

Με βάση τη δημοσίευση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την κλιματική αλλαγή Copernicus, το 2023 αναμένεται να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, με την παγκόσμια μέση θερμοκρασία να σημειώνει ρεκόρ αύξησης κατά 1,4°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ταυτόχρονα, η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία από τις πιο ευάλωτες περιοχές στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με διεθνείς οργανισμούς να την χαρακτηρίζουν “κλιματικό hotspot”. Είναι πλέον φανερό ότι η κλιματική αλλαγή κινείται με ταχύτερους ρυθμούς από ότι εμείς, και θα πρέπει να υπάρξει δραστική αλλαγή πορείας αν θέλουμε να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από το ασφαλές όριο του 1,5°C.

Δεδομένης της πρόκλησης που καλείται να ανταπεξέλθει η COP28, οι προσδοκίες μας από τη φετινή Διάσκεψη είναι υψηλές. Κατά της διάρκειά της θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί ο πρώτος παγκόσμιος απολογισμός, όπου ευελπιστούμε να συντελέσει σε ισχυρότερα εθνικά πλάνα για το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, απαιτείται μια απόφαση για την σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων το αργότερο έως το 2050, αλλά και ο τερματισμός των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων, με ταυτόχρονη προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας. Η COP28 θα κληθεί επίσης να εξασφαλίσει την ετήσια χρηματοδότηση ύψους 100 δισ. δολαρίων, από τα κράτη με τις περισσότερες εκπομπές προς τα κράτη με τις λιγότερες.

Σίγουρα τα παραπάνω δεν είναι εύκολα, είναι όμως αναγκαία και ωφέλιμα για την κοινωνία και κατ’ επέκταση κάθε αρχηγός κράτους που συμμετέχει στη Διάσκεψη θα πρέπει να ανταπεξέλθει των περιστάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, στείλαμε επιστολή στον Πρωθυπουργό να αναλάβει καταλυτικό ρόλο για το τέλος των ορυκτών καυσίμων στην περιοχή της Μεσογείου και ευρύτερα, και να υποστηρίξει ξεκάθαρα τις παγκόσμιες δεσμεύσεις για ταχύτερη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Η COP28 αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για κλιματική δράση! Όλοι οι ηγέτες κρατών και ο επιχειρηματικός κόσμος οφείλουν να δουλέψουν μαζί, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο του 1,5°C και να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον για όλους. Για τις επόμενες 12 ημέρες, θα έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στο Ντουμπάι και ελπίζουμε η φετινή Διάσκεψη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μας.

Θα σας κρατήσουμε ενήμερους για τις εξελίξεις!

Αλέξανδρος Μουλόπουλος
Υπεύθυνος τομέα κλίματος και ενέργειας WWF