Απογοήτευση για την Ελληνική Αυτοδιοίκηση το Cop 28

Πιο πολύ απογοήτευση παρά ελπίδα έφερε και η 2η ημέρα του Cop28 της 28ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα στο Ντουμπάι όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 150 παγκόσμιοι ηγέτες.
Ανακοίνωσαν μέτριες δεσμεύσεις χρηματοδότησης και προσφορές και αυτές δυστυχώς αφορούσαν μελλοντικές αποκαταστάσεις και όχι νέους στόχους μείωσης εκπομπών.

Η ημέρα ξεκίνησε με μια Σύνοδο Κορυφής για τις Φιλοδοξίες για το Κλίμα. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανέβηκε στο βήμα για να παροτρύνει τους ηγέτες να συμφωνήσουν σε μια σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. «Όχι μείωση. Όχι υποχώρηση. Σταδιακή κατάργηση – με σαφές χρονοδιάγραμμα ευθυγραμμισμένο στον περιορισμό 1,5 βαθμούς κελσίου».

Η έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ δεν βρήκε ανταπόκριση όπως φάνηκε από τις ομιλίες των 150 ηγετών που ακολούθησαν. Αν και ο τριπλασιασμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν ένα κοινό μήνυμα στις ομιλίες των ηγετών, η διατύπωση ήταν λιγότερο σαφής σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, δήλωσε ο αναλυτής του E3G Tom Evans.
Οι κυβερνήσεις ανακοίνωσαν συνεισφορές στο νέο ταμείο ζημιών, μεταξύ των οποίων η Ιταλία (108 εκατομμύρια δολάρια) και ο Καναδάς (8 εκατομμύρια δολάρια). Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ajay Banga, ο οποίος θα ενεργήσει ως προσωρινός θεματοφύλακας του ταμείου, είπε ότι το σύνολο των δεσμεύσεων “δεν πρόκειται να μας πάει πολύ μακριά” και τα χρήματα θα αρχίσουν να φτάνουν στους οφελούμενους τον επόμενο χρόνο.

Όλοι επικεντρώθηκαν στις οικονομικές προσφορές που αφορούν μελλοντικές αποκαταστάσεις από φυσικές καταστροφές.
Και αυτό είναι το κρίσιμο σημείο για την Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση που διεκδικεί σημαντικό μερίδιο στην Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση και εκπροσώπηση στο COP 28.

Η Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση προσδοκούσε χρηματοδότηση με βασικό άξονα την ενεργειακή μεταρρύθμιση όπου οι επενδύσεις αποκέντρωσης θα οδηγούσαν στην ενίσχυση των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Αυτή η εξέλιξη έχει σαφείς επιπτώσεις και στην πρόοδο των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ελληνική επικράτεια καθώς δεν φαίνεται να αποτελέσει μέσω των δήμων την ραχοκοκαλιά της μετάβασης.

Τα πράγματα είναι δυσοίωνα καθώς οι ηγέτες (και οι ευρωπαίοι) δεν δείχνουν διατεθειμένοι να επενδύσουν στη πρόληψη, αλλά πολύ περισσότερο στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Κρίσης που σημαίνει τεράστιο κόστος και για τους Ελληνικούς Δήμους.
Θυμίζουμε ότι αυτήν την περίoδο βρίσκεται σε συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή και ο νέος νόμος για την πολιτική προστασία