Διαβούλευση για την προώθηση της παραγωγής βιομεθανίου στην Ελλάδα

Συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της αγοράς βιομεθανίου στην Ελλάδα παρουσίασε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου σε ανοιχτή συζήτηση που διοργανώθηκε στο ΥΠΕΝ την Πέμπτη 14/12. Η συζήτηση οργανώθηκε στο πλαίσιο της κλειστής διαβούλευσης στην οποία έχει προχωρήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό τη διαμόρφωση των πολιτικών για την προώθηση της παραγωγής βιομεθανίου. 

Ο Πρόεδρος του ΕΣΠΑΒ, Dr.-Ing Αλέξανδρος Υφαντής, παρουσίασε την σημαντική ανάπτυξη που σημειώνει ο τομέας του βιομεθανίου στην Ευρώπη, η παραγωγή του οποίου αυξήθηκε από 3,5 bcm το 2021 σε 4,2 bcm το 2022, σημειώνοντας αύξηση 18%. Αναλύοντας την ελληνική πραγματικότητα, επεσήμανε ότι εάν όλες οι μονάδες βιοαέριου σήμερα μετέτρεπαν την παραγωγή τους σε βιομεθάνιο, η συνολική παραγωγή θα ήταν μόλις 1,3 ΤWh. Συνεπώς για να επιτύχει η Ελλάδα τον στόχο που έχει τεθεί στο ΕΣΕΚ για την παραγωγή βιομεθανίου 2,1 TWh/ έτος το 2030, θα πρέπει να δοθούν σημαντικά κίνητρα. 

Παρουσιάζοντας τις αναλυτικές θέσεις του Συνδέσμου, ο κ. Υφαντής υπογράμμισε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να έχει μεταβατικές διατάξεις ώστε να μην δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό στις υφιστάμενες μονάδες βιοαερίου με δεδομένη την μεγαλύτερη επιδότηση του βιομεθανίου σε σχέση με την ηλεκτροπαραγωγή. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη στήριξης του κλάδου μέσω ενός απλού συστήματος επιδότησης και ανέδειξε την δυνατότητα των μονάδων βιοαερίου/βιομεθανίου για έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας βάσει αναγκών αγοράς (ιδιαίτερα τις ώρες που δεν λειτουργούν οι υπόλοιπες ΑΠΕ). Επεσήμανε επίσης την ανάγκη διασφάλισης πρώτης ύλης μέσω άμεσων λύσεων όπως είναι η παροχή κινήτρων για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις που παραδίδουν απόβλητα σε σταθμούς βιοαερίου, η σύνδεση πάσης φύσης επιδοτήσεων στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα με έγγραφα που αποδεικνύουν την σωστή διαχείριση των οργανικών υπολειμμάτων και η ανάπτυξη δεύτερης σοδειάς σε καλλιέργειες με ενεργειακό περιεχόμενο. Παράλληλα, εξέφρασε το αίτημα του ΕΣΠΑΒ για απλή διαδικασία αδειοδότησης των μονάδων βιοαερίου που θα μετατραπούν σε υβριδικές/βιομεθάνιο και να δοθεί η δυνατότητα διατήρησης της ηλεκτοπαραγωγής τους. Σαφές θα πρέπει να είναι και το πλαίσιο για την παραγωγή βιομεθανίου από ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ και μονάδες βιολογικού καθαρισμού. Τέλος υπογράμμισε την σημασία ενός ξεκάθαρου νομοθετικού πλαισίου για την χρήση του υγρού χωνεμένου υπολείμματος ανεπεξέργαστο ως εδαφοβελτιωτικό ή επεξεργασμένο ως λίπασμα.

Οι αναλυτικές προτάσεις του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου θα υποβληθούν στο ΥΠΕΝ με τη μορφή υπομνήματος.