Μεγάλη συγκέντρωση αγιοβασίληδων ποδηλατών στο Σύνταγμα

Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα οι ποδηλάτες της Αττικής έχουν καθιερώσει να συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα οι περισσότεροι ντυμένοι Αη Βασίληδες με τα ποδήλατά τους και να ανταλλάσσουν ευχές και κεράσματα.
Φέτος όμως η συγκέντρωση ήταν αρκετά μαζική και ενδεικτική ενός κινήματος και ενός αιτήματος που μπορεί να αποτελέσει την κρίσιμη μάζα που όλοι περιμένουν για να ασκηθεί έντονη πίεση στην αυτοδιοικητική και την κεντρική ηγεσία για περισσότερες υποδομές ποδηλάτου.
Οι διάφορες τοπικές ομάδες από όλους σχεδόν τους δήμους της Αττικής αφού έκαναν την ποδηλατοβόλτα τους στους δρόμους της Αθήνας στην συνέχεια συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος.
Μετά από δεκαπέντε σχεδόν χρόνια του άτυπου θεσμού της ποδηλατοβόλτας από τις διάφορες γειτονιές της Αττικής, όχι μόνο δεν βλέπουμε να φθίνουν οι αυθόρμητες διοργανώσεις, αλλά αντιθέτως τις βλέπουμε να δυναμώνουν σε συμμετοχή.
Πάνω από 50 τοπικές ομάδες έχουν δημιουργήσει group στα Social Media με 1000 έως 1500 μέλη που επικοινωνούν σχεδόν καθημερνά μεταξύ τους και διοργανώνουν βόλτες 2 ή 3 φορές το μήνα. Όλες αναδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ποδηλατοδρόμων, υποδομών και ασφάλειας.

Κεντρικό σημείο η ΠοδηλΑττική Κοινότητα με 4.000 φίλους που απηύθυνε και φέτος την πρόσκληση που με την σειρά της διαδόθηκε σε όλες τις ποδηλατικές τοπικές ομάδες.

Αυτήν την εποχή υπάρχει και διαβούλευση να αναβιώσει και η παλιά διοργάνωση Critical Mass που διοργανώθηκε μετά από πολλά χρόνια στις 24 Νοεμβρίου για μια μεγάλη βόλτα μέσα στην Αττική. Το Critical Mass διοργανωνόταν επί πολλά χρόνια κάθε Παρασκευή στις 19:00 το απόγευμα. Υπάρχει και group στο facebook.

Η χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα ήταν πέραν των προσδοκιών μαζική αλλά και άνοιξε ορέξεις λόγω των συζητήσεων που έγιναν και της μαζικής επιθυμίας που εκφράστηκε να ξαναξεκινήσει το Critical Mass.

Ο όγκος όμως της χθεσινής συγκέντρωσης έδειξε και την αύξηση του κινήματος και των διεκδικήσεων των ποδηλατών που αρχίζουν και πιέζουν όλο και ποιο δυναμικά να λάβει και η Αττική τους προσανατολισμούς των υπολοίπων Ευρωπαϊκών πόλεων προς την Βιώσιμη Κινητικότητα.