Θα αργήσουν οι δημοτικοί αστυνόμοι

Έντονη δημοσιότητα έχει πάρει τις τελευταίες ημέρες το θέμα των 1.213 προσλήψεων Δημοτικών Αστυνόμων στους Δήμους καθώς το πρόβλημα αστυνόμευσης είναι πολύ μεγάλο, και από μέρα σε μέρα αναμένεται η αποστολή της προκήρυξης στο Εθνικό Τυπογραφείο για να βγει σε ΦΕΚ. Ομως δημιουργείται μια στρεβλή αίσθηση καθώς η έλευση και οριστική εγκατάσταση των δημοτικών αστυνόμων θα αργήσει πολύ και δεν θα αντιστοιχεί και στο πλήθος των αιτήσεων.

Από την ημέρα που θα βγει η προκήρυξη στον αέρα στην καλύτερη περίπτωση και αν όλα πάνε καλά οι δημότες θα πρέπει να αναμένουν τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη μέχρι να δουν την δημοτική αστυνομία να κυκλοφορεί στους δρόμους.
Η δημοσίευση της προκήρυξης σε ΦΕΚ αναμένεται εντός του Φεβρουαρίου ίσως και τον Μάρτιο και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους που θα ολοκληρωθεί μέσα σε 15 μέρες.
Μετά την προθεσμία που θα δοθεί για τις αιτήσεις, αναμένεται η διαδικασία των ενστάσεων και η προσωρινοί και οριστικοί πίνακες μέχρι και την προθεσμία δήλωσης αποδοχής. Στην συνέχεια θα έχουμε ορκωμοσίες, εκπαιδεύσεις κλπ. Αν όλα πάνε καλά με την διαδικασία που για πρώτη φορά γίνεται μέσω ΑΣΕΠ.

Όμως ο Γολγοθάς δεν σταματάει εδώ. Υπάρχει και το εμπόδιο της αποδοχής της θέσης από πλευράς των επιτυχόντων. Μάστιγα αποτελεί το φαινόμενο του να επιλέγονται εργαζόμενοι στους δήμους, αλλά τελικά να μην αποδέχονται την θέση ή και να την αγνοούν τελείως. Στην δεύτερη μάλιστα περίπτωση οι δήμοι τρέχουν και δεν φτάνουν για να τους βρουν και τους αναζητούν μέχρι και στο εξωτερικό για να τους αναπληρώσουν.

Οι καθαρές αμοιβές του νέου προσωπικού για τους δημοτικούς αστυνόμους ανέρχονται στα 900 ευρώ περίπου μαζί με τα επιδόματα. Από την στιγμή που θα κάνουν αίτηση μέχρι την δημοσίευση οριστικών πινάκων που μπορεί να γίνει και τον Σεπτέμβριο οι συνθήκες γι αυτούς έχουν συνήθως αλλάξει. Πολλοί έχουν βρει ήδη δουλειά στον ιδιωτικό τομέα με 14 μισθούς.
Για κάποιους άλλους η θέση που θα πετύχουν δεν είναι η πρώτη τους επιλογή και τα έξοδα μετεγκατάστασης μεγάλα. Υπάρχουν εντωμεταξύ και οι εγκυμοσύνες και οι ασθένειες.
Οι στατιστικές αναφέρουν ότι το 60% των επιτυχόντων φτάνει τελικά να αναλαμβάνει εργασία και τα νούμερα μειώνονται όταν πρόκειται για πτυχιούχους που έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές λύσεις.

Συμμετοχή στην προκήρυξη θα μπορούν να δηλώσουν μόνο όσοι είναι μεταξύ των 20 και 35 ετών.

Ως προς την κατανομή των θέσεων έχουν εγκριθεί:
Στο δήμο Αθηναίων με 181 θέσεις, στο δήμο Θεσσαλονίκης 80 θέσεις, στο δήμο Ηρακλείου Κρήτης 30, στο δήμο Θέρμης 20, στο δήμο Αχαρνών 16, στο δήμο Θερμαϊκού 15 και στον δήμο Χαλκιδέων 13 θέσεις.

12 θέσεις στους δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Πύργου, 11 θέσεις στους δήμους Αγίου Δημητρίου, Ελευσίνας, Κασσάνδρας και Κατερίνης, 10 θέσεις στους δήμους Αγρινίου, Δράμας, Εορδαίας, Θήρας, Κομοτηνής, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ναυπακτίας, Νεάπολης – Συκεών, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Ρεθύμνης και Φλώρινας και στους υπόλοιπους 111 δήμους αναλογούν από μία έως εννέα θέσεις.
Επίσης 213 θέσεις κατανέμονται σε άλλους 34 δήμους, μεταξύ των οποίων οι Πειραιώς (77 θέσεις), Χανίων (32) και Καλαμαριάς (15).

Δείτε εδώ την κατανομή σε όλους τους δήμους