Αλλαγές και συμπληρώσεις και στην λειτουργία των Δημοτικών Επιτροπών φέρνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών» που εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Εισάγεται πρόβλεψη για την περίπτωση που η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου δεν ορίσει για οποιοδήποτε λόγο υποψήφιο για τη θέση του αντιπροέδρου της δημοτικής επιτροπής. Στην περίπτωση αυτή, εκλέγεται αντιπρόεδρος προερχόμενος από την πλειοψηφία.
Επίσης εισάγεται πρόβλεψη για την αναπλήρωση του Προέδρου καθώς με τις αλλαγές που επέφερε ο ν.5056/2023 (Α’ 163) ο αριθμός των μελών της δημοτικής (πρώην οικονομικής) επιτροπής στους μικρότερους δήμους μειώθηκε. Συγκεκριμένα, στους δήμους των οποίων τα δημοτικά συμβούλια αποτελούνται από έως 19 μέλη, η δημοτική επιτροπή είναι πλέον 5μελής αντί 7μελής. Συνεπώς, σε περίπτωση απουσίας του Προέδρου της Επιτροπής, η ισχύουσα ρύθμιση προβλέπει τη συνεδρίαση παρουσία τεσσάρων μελών, με προεδρεύοντα τον Αντιπρόεδρο ή το μέλος με τις περισσότερες ψήφους. Επειδή, όμως, η λήψη αποφάσεων με τέσσερα μόλις μέλη, ενδέχεται να καταστεί δυσχερής, καθώς η ψήφος του προεδρεύοντος δεν υπερισχύει, εισάγεται πρόβλεψη ώστε στις περιπτώσεις απουσίας του Προέδρου αυτός να αναπληρώνεται ως προς τη συμμετοχή του από αναπληρωματικό μέλος της πλειοψηφίας, αλλά όχι ως προς την άσκηση των καθηκόντων του προέδρου, για την οποία διατηρείται η ισχύουσα πρόβλεψη.
Συγκεκριμένα το Άρθρο 54 αναφέρει:
Αντιπρόεδρος δημοτικής επιτροπής – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 74 ν. 3852/2010
Στην παρ. 6 του άρθρου 74 του ν. 3852/2010 (Α’ 87), περί εκλογής αντιπροέδρου δημοτικής επιτροπής, προστίθενται τρίτο και τέταρτο εδάφιο και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Η επιτροπή στην πρώτη συνεδρίαση μετά από την εκλογή της εκλέγει μεταξύ των μελών της, με φανερή ψηφοφορία, τον αντιπρόεδρο, ο οποίος προέρχεται από τη μειοψηφία. Δικαίωμα ψήφου στην περίπτωση αυτή έχει και ο πρόεδρος της επιτροπής. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν αποδεχθεί το αξίωμα του αντιπρόεδρου ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας ή αυτός παραιτηθεί και δεν αποδέχεται το αξίωμα του αντιπροέδρου άλλος δημοτικός σύμβουλος προερχόμενος από τη μειοψηφία, τότε εκλέγεται αντιπρόεδρος μέλος της δημοτικής επιτροπής που προέρχεται από την πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση και μέχρι την πλήρωση της θέσης του αντιπροέδρου η δημοτική επιτροπή λειτουργεί νόμιμα.».
Και το Άρθρο 55 αναφέρει
Αναπλήρωση προέδρου και τρόπος συνεδρίασης δημοτικής επιτροπής –Τροποποίηση τίτλου, παρ. 2 και 7 άρθρου 75 ν. 3852/2010
- Ο τίτλος του άρθρου 75 του ν. 3852/2010 (Α’ 87), περί λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 75
Λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής». - Στην παρ. 2 του άρθρου 75 του ν. 3852/2010 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, μετά από τη φράση «το μέλος της επιτροπής το οποίο» προστίθεται η φράση «προέρχεται από την πλειοψηφία και», β) στο τέλος της παρ. 2 προστίθεται εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Αν απουσιάζει ή κωλύεται ο πρόεδρος της επιτροπής, προεδρεύει ο αντιπρόεδρος και, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του αντιπροέδρου, το μέλος της επιτροπής το οποίο προέρχεται από την πλειοψηφία και έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους. Σε περίπτωση ισοψηφίας δεν υπερισχύει η ψήφος του αντιπροέδρου ή του μέλους της επιτροπής που προεδρεύει λόγω απουσίας ή κωλύματος του αντιπροέδρου. Αν απουσιάζουν ή κωλύονται τακτικά μέλη, καλούνται τα αναπληρωματικά με τη σειρά της εκλογής τους. Αν απουσιάζει ο πρόεδρος της επιτροπής, αναπληρώνεται ως προς τη συμμετοχή του στην επιτροπή από αναπληρωματικό μέλος της πλειοψηφίας κατά τη σειρά εκλογής τους.». - Η παρ. 7 του άρθρου 75 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι δημόσιες και διεξάγονται: α) δια ζώσης στο κατάστημα της έδρας του δήμου, ή β) με τηλεδιάσκεψη, με κάθε πρόσφορο μέσο ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ή γ) με μικτό τρόπο, διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη. Η επιτροπή μπορεί με την πλειοψηφία του συνόλου των μελών της να αποφασίζει να συνεδριάζει κατά περίπτωση σε άλλο κατάλληλο οίκημα της έδρας, αν κρίνει ότι το δημοτικό κατάστημα είναι ακατάλληλο. Μία (1) τουλάχιστον συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής τον μήνα διεξάγεται υποχρεωτικά δια ζώσης στο κατάστημα της έδρας του δήμου, με εξαίρεση τους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους. Η επιτροπή με πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) των μελών της και με αιτιολογημένη απόφαση, η οποία απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση, μπορεί να συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών.».