Στο ετήσιο Συνέδριο POLIS εκατοντάδες αυτοδιοικητικοί μπλεκόμενοι συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν λύσεις και πρωτοβουλίες κινητικότητας με την «ενεργητική κινητικότητα για όλους» και την «ανακατανομή του αστικού χώρου» να αναδεικνύονται σε δύο βασικά θέματα.
Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε από τις 29 έως τις 30 Νοεμβρίου στο Leuven (Βέλγιο), και υπογραμμίστηκε η ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
Μια παρουσίαση από το Mobiel 21 υπογράμμισε τον βασικό ρόλο της ενεργητικής κινητικότητας στη διευκόλυνση της κινητικότητας:
στη φλαμανδική περιφέρεια του Βελγίου (Φλάνδρα), δημιουργήθηκε το δίκτυο «fiets scholen» ή η «σχολείων ποδηλάτων» για να προσφέρει στους ανθρώπους την ευκαιρία να μάθουν τα μυστικά για την οδήγηση, επισκευή, αγορά ή ενοικίαση ποδηλάτου. Η Φλάνδρα είναι σε μεγάλο βαθμό επίπεδη και αρκετά πυκνοκατοικημένη, επομένως το ποδήλατο είναι συχνά μια φθηνή και αποτελεσματική λύση για να μετακινηθεί κανείς από ένα Α σημείο σε ένα Β. Το ποδήλατο όχι μόνο είναι για πολλούς, μια προσιτή λύση, αλλά και διδάσκοντας στους ανθρώπους πώς να ποδηλατούν με ασφάλεια το “fiets scholen” συμπεριέλαβε ομάδες που δεν αισθάνονταν άνετα με το ποδήλατο. Στην πραγματικότητα, από τα πάνω από 1.000 άτομα που οι σχολές ποδηλάτων έχουν διδάξει να κάνουν ποδήλατο, το 90% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες και από αυτούς τους συμμετέχοντες τα δύο τρίτα ανήκαν σε ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος.
Το ποδήλατο είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της κοινωνικής ενσωμάτωσης, ειδικά μεταξύ των ομάδων που ιστορικά έχουν παραγκωνιστεί στον πολεοδομικό σχεδιασμό. Η νέα Διακήρυξη της ΕΕ για την Ποδηλασία τονίζει αυτό το σημείο και καθορίζει σαφείς αρχές για να καταστήσει την ποδηλατική υποδομή πιο περιεκτική και ασφαλέστερη για όλους, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των παιδιών και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα.
Το MOBILITYACTION Bicycle Heroes – Youth Voices for Active Mobility είναι ένα άλλο εξαιρετικό παράδειγμα ενεργητικής κινητικότητας που προσφέρει μια νέα προοπτική στις λύσεις αστικής μετακίνησης. Η πρωτοβουλία συνεργάζεται με παιδιά ηλικίας 10-14 ετών στη Ρώμη (Ιταλία) για την επίλυση προκλήσεων αστικής κινητικότητας που σχετίζονται με το ποδήλατο. Η δράση εντοπίζει εμπόδια για την ποδηλασία και έξυπνες σχεδιαστικές λύσεις για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια, τα οποία στη συνέχεια κοινοποιούνται στο κοινό.
Στο μεταξύ, η ανακατανομή του αστικού χώρου εμφανίστηκε ως ένα άλλο σημαντικό θέμα στο συνέδριο της POLIS. Είτε ο χώρος μεταφέρεται από τα μηχανοκίνητα οχήματα στους ποδηλάτες μέσω της δημιουργίας νέων ποδηλατοδρόμων, είτε αυξάνοντας την επιφάνεια του πεζοδρομίου, είτε μειώνοντας τον αριθμό των θέσεων στάθμευσης για να αφήσει χώρο για περισσότερο πράσινο – κάθε αλλαγή έχει άμεσο αντίκτυπο στο μείγμα κινητικότητας στις πόλεις και πόλεις. Μια παρουσίαση από τη γερμανική περιφέρεια της Βάδης-Βυρτεμβέργης πρότεινε ένα νέο πλαίσιο για τις πόλεις με είκοσι πόλεις και δήμους που επιλέχτηκαν ως πιλότοι. Στους συμμετέχοντες δήμους παρασχέθηκε ειδικός προϋπολογισμός και τεχνογνωσία για να τις υποστηρίξουν στη συνδημιουργία μέτρων για την αναδιάρθρωση των κέντρων τους. Η ανακατανομή των χώρων στα κέντρα έγινε με τη χρήση προσωρινών εξοπλισμών δρόμου και παρουσίασε τον ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό. Αρκετά από αυτά τα σχέδια πρόκειται να τεθούν σε μόνιμη εφαρμογή στο εγγύς μέλλον.
Πολλές πόλεις και κωμοπόλεις κάνουν το άλμα για να ανακατανείμουν τον αστικό χώρο υπέρ της χρήσης των πεζών, της οδικής ασφάλειας και του πρασινίσματος, συμπεριλαμβανομένης της πρωτότυπης αναδιάταξης της κυκλοφορίας στην οδό Miarki στο Bytom (Πολωνία), μια πρόσφατα καταχωρημένη δράση κινητικότητας. Η πολωνική πόλη βελτίωσε τον χώρο για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, ενώ μείωσε τη μέση ταχύτητα των μηχανοκίνητων οχημάτων.
Το Συνέδριο POLIS ανέδειξε μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα κινητικότητας για το 2024, συμπεριλαμβανομένης της ενεργητικής κινητικότητας και του κοινόχρηστου αστικού χώρου, μεταξύ άλλων.
Για περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο κάντε κλικ εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το MOBILITYACTIONS κάντε κλικ εδώ.