Του Λεωνίδα Ιωαννίδη, Τοπογράφου Μηχανικού
(από Eφημερίδα Ευβοϊκή Γνώμη)
Ανακοινώθηκε σε τοπικά ΜΜΕ (όχι και ιδιαιτέρως πανηγυρικά) πως υπογράφτηκαν οι συμβάσεις εκπόνησης μελετών για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια -κοινώς ΤΠΣ- των επτά από τους οκτώ δήμους του νομού μας! Τα ΤΠΣ αφορούν όλη τη χώρα και η χρηματοδότησή τους με 400 εκατομμύρια γίνεται από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Πάω στοίχημα ότι, πλην ελαχίστων, κανείς δεν γνωρίζει τι είναι τούτα. Κατά τις προδιαγραφές τους, τα ΤΠΣ διέπονται από τις αρχές της βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης, η οποία περιλαμβάνει τις χωρικές, εδαφικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και αυτές που σχετίζονται με την ορθολογική οργάνωση του χώρου. Εντάσσουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό πρώτου επιπέδου στο σύνολο των επιπέδων του χωρικού σχεδιασμού, εναρμονιζόμενα με τον υπερκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό και παρέχοντας σαφείς κατευθύνσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό δευτέρου επιπέδου.
Ε…; Δεν καταλάβατε…; Μα είναι απλό! Κατά τη γνώμη μου συνοψίζεται στο ότι, ενώ σε όλες τις στοιχειωδώς πολιτισμένες χώρες τα ζητήματα χωροταξίας και πολεοδομίας έχουν λυθεί εδώ και αιώνες, εμείς ακόμα προσπαθούμε να ξεμπλέξουμε το κουβάρι που οι ίδιοι έχουμε δημιουργήσει με τις άπειρες νομοθετικές και εν πολλοίς ψηφοθηρικές ρυθμίσεις, σχετικές με τη δόμηση: Τις συνεχείς νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, τα μισερά σχέδια πόλεως, τα εκτός σχεδίου, τις αλλοπρόσαλλες χρήσεις γης, τους αργοπορημένους δασικούς χάρτες και άλλα πολλά, που δεκαετίες μάς αγχώνουν και μας στεναχωρούν.
- Advertisement –
Olympic Engineering
Ένα παράδειγμα. Ξυπνάς ένα πρωί και σου λένε: «Ξέρεις… εκείνο το χωραφάκι εκτός σχεδίου, το «άρτιο και οικοδομήσιμο», που αγόρασες χρυσάφι για να χτίσεις κάποτε το εξοχικό σου, μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν είναι πια οικοδομήσιμο, διότι η άσφαλτος που περνάει μπροστά δεν είναι δρόμος προ του 1923»!!!
Τα ΤΠΣ, λοιπόν, έρχονται να λύσουν τέτοια και πολλά άλλα οικιστικά προβλήματα. Υποτίθεται πως θα διορθώσουν τα λάθη και τις παραλείψεις που έχουν γίνει σε προηγούμενους σχεδιασμούς και ρυθμίσεις και θα βάλουν τάξη στα πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα. Δηλαδή, όσα δεν λύθηκαν τον τελευταίο αιώνα θα λυθούν τώρα;
Διάβασα με προσοχή όλα τα στάδια και τις προδιαγραφές των μελετών για την υλοποίηση των ΤΠΣ. Κατάλαβα ότι το μυστικό για να πετύχει το εγχείρημα και να μην τραβάμε εκ των υστέρων τα μαλλιά μας είναι ο κάθε δήμος να αντιμετωπίσει εξαιρετικά σοβαρά τις διαδικασίες που προβλέπονται. Διότι τα ΤΠΣ υπερισχύουν και μπορούν ν’ αλλάξουν κάθε άλλον υπάρχοντα σχεδιασμό, όπως τα σχέδια πόλεως, το οδικό δίκτυο, τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης, το γενικό πολεοδομικό σχέδιο κλπ.
Ενδιαφέρομαι για ΚουφώματαΕνδιαφέρομαι για Κουφώματα
Ωστόσο, εγώ, στην 40ετή καριέρα μου, έχω συναντήσει ελάχιστους δήμους που να προχωρούν με ζέση τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Αντιθέτως, οι περισσότεροι δήμαρχοι προσπαθούν να αποφύγουν τέτοια ζητήματα. Αιτία είναι η άγνοια των ίδιων επί τόσο εξειδικευμένων θεμάτων, αλλά κυρίως -και δυστυχώς- των υπηρεσιών τους, και η ανασφάλεια που γεννά ετούτη η άγνοια. Επίσης, το πράμα δε φέρνει ψήφους – μάλλον κόβει. Δικό μας παράδειγμα: Η εφαρμογή του σχεδίου πόλης στη Συνοικία Η΄ καρκινοβατεί εδώ και 5 χρόνια. Τυχαίο;
Άρα, τα ΤΠΣ, για να μην εξελιχθούν σε φιάσκο, πρέπει να αντιμετωπιστούν με ένταση από ανθρώπους με βαθιά γνώση των πολεοδομικών θεμάτων. Σε κάθε δήμο να δημιουργηθεί σοβαρή ομάδα παρακολούθησης των μελετών των ΤΠΣ, με παράλληλη εξέταση προτάσεων των φορέων της πόλης, όπως το Επιμελητήριο, οι σύλλογοι μηχανικών, δικηγόρων κλπ., καθώς και των αιτημάτων/προβλημάτων πολιτών που αφορούν τον σχεδιασμό αυτόν. Αλλιώς…