Την Πέμπτη συγκέντρωση των εργαζομένων στις Περιφέρειες

Οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες όλης της Ελλάδος διοργανώνουν την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου – ώρα 12.00 Συγκέντρωση – Διεκδίκησης – Επίλυσης των αιτημάτων τους.
Την αντίστοιχη συγκέντρωση διοργανώνουν και οι εργαζόμενοι στην Αττικής στα Γραφεία της Περιφέρειας Συγγρού 15-Αθήνα.

«Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου όλοι οι εργαζόμενοι όλων των Περιφερειών βγαίνουμε στο δρόμο» αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους.
«Πραγματοποιούμε σε όλη τη χώρα συγκεντρώσεις έξω από τα κεντρικά κτήρια όλων των Περιφερειών – Περιφερειακών Ενοτήτων με πανό και συνθήματα και βροντοφωνάζουμε:
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ – ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ – ΜΕΣΑ & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΙΚΑΝΕΣ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ
ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

Για τη συμμετοχή μας αξιοποιούμε τη δίωρη άδεια από τη Συλλογική μας Σύμβαση ή την Στάση Εργασίας που προκηρύχτηκε από την ΑΔΕΔΥ την ίδια μέρα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια (σημειώνουμε ότι την Πανελλαδική κινητοποίηση της Ομοσπονδίας μας την είχαμε αποφασίσει από τις 19/1/24).
Δίνουμε δυναμικό παρόν. Από την συμμετοχή μας εξαρτάται η πορεία ικανοποίησης των βασικών μας αιτημάτων, που έχουμε στο διεκδικητικό μας πλαίσιο.»

Το διεκδικητικό πλαίσιο κατέθεσαν στον Περιφερειάρχη Αττικής οι εργαζόμενοι:

Σας καταθέτουμε το διεκδικητικό μας πλαίσιο, όπως αυτό έχει αποφασιστεί από τις μέχρι τώρα Γενικές μας Συνελεύσεις, χωρίς τις αναφορές στις εκτιμήσεις μας σε αιτίες, υπευθύνους και τις θέσεις μας για γενικότερα ζητήματα, για τα οποία ούτως ή άλλως παρεμβαίνουμε.
Τα παρακάτω αιτήματά μας είναι οικονομικά και θεσμικά και αφορούν όλες σχεδόν τις πλευρές της ζωής των εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής.
Σίγουρα για την ικανοποίηση αρκετών από αυτά απαιτούνται σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, στο πλαίσιο υλοποίησης μιας ανάλογης κυβερνητικής πολιτικής.
Αρκετά άλλα βέβαια σχετίζονται με τις επιλογές που θα ακολουθήσετε ως Περιφερειακή Αρχή, ως προς την καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών και τις εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων.
• Αυξήσεις 20% στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων.
• Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.
• Αποσύνδεση του μισθού από την αντιδραστική «αξιολόγηση» και στοχοθεσία. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη.
• Κατάργηση της διάκρισης στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, που προβλέπει ότι υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ ανεβαίνουν ένα μισθολογικό κλιμάκιο κάθε 2 χρόνια ενώ οι ΔΕ και ΥΕ κάθε 3 χρόνια. Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια υπηρεσίας.
• Κατάργηση του χαρατσιού της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας».
• Να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη η διετία 2016 – 2017 που έχει «παγώσει».
• Χορήγηση ελεγκτικού επιδόματος σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις υποστηρικτικές δομές των περιφερειών, δηλ και στις οικονομικές, διοικητικές υπηρεσίες, αφού κανένας ελεγκτικός μηχανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την αναγκαία στήριξη.
• Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και στη φοροληστεία.
• Πλήρης αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα.
• Πλήρης κάλυψη των εξόδων μετακίνησης όσων υπαλλήλων εκτελούν εξωτερική εντός ή εκτός έδρας υπηρεσία. Χορήγηση πάγιων οδοιπορικών για τις εντός έδρας κινήσεις. Προώθηση της σχετικής τροπολογίας, που έχουμε συντάξει. Απλοποίηση των δικαιολογητικών και των διαδικασιών για την κάλυψη και πληρωμή όλων των οδοιπορικών-εισιτήριων-και των αποζημιώσεων και εξαιρέσιμων για τις υπόλοιπες μετακινήσεις των υπαλλήλων, έγκαιρα, χωρίς καμιά καθυστέρηση, με κάλυψη από την αρχή κάθε χρονιάς για όλους.
• Αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και άμεση χορήγησή του χωρίς καμία περικοπή.
• Αναφορικά με την εκλογική αποζημίωση, η ΚΥΑ Εσωτερικών & Οικονομικών, που εκδίδεται πριν την διενέργεια εκλογών και αφορά την συγκρότηση των εκλογικών συνεργείων να δίνει τη δυνατότητα συγκρότησης με όλους τους υπαλλήλους χωρίς διακρίσεις, κατανέμοντας σε δύο διακριτές κατηγορίες:

  1. η μια με όλους τους υπαλλήλους που ανήκουν σε οργανικές μονάδες, που έχουν exofficio την αρμοδιότητα αυτή αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη ευθύνη που έχουν λόγω της συγκεκριμένης υπηρεσιακής τους ιδιότητας (όπως συμβαίνει και στο Υπουργείο Εσωτερικών) και
  2. η άλλη με όλους τους υπόλοιπους υπαλλήλους που λειτουργούν βοηθητικά σε όλη την εκλογική διαδικασία.
    Μέχρις ότου δοθεί αυτή η δυνατότητα από τη σχετική ΚΥΑ, να συνεχιστεί η διαδικασία για την δεύτερη κατηγορία μέσα από την κλήρωση.

• Είναι επιτακτική η ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων επιστημονικού, τεχνικού και βοηθητικού με κάλυψη της μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό, για όλες τις οργανικές θέσεις, ενάντια στην εντατικοποίηση και την υποστελέχωση, που αποτελεί εκτός των άλλων και όχημα για να δικαιολογείται και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.
• Επαναφορά και για την Αττική της ρύθμισης του άρθρου 219 του ν. 4555/2018 για τις «μετακινήσεις» των υπαλλήλων και για τις τοποθετήσεις.
• Η πλήρης εφαρμογή των όρων υγιεινής και ασφάλειας, σύμφωνα με τον ν. 3850/2010, την 43726/2019 ΚΥΑ και το ΠΔ 398/1994 για τους εργαζόμενους σε οθόνες οπτικής απεικόνισης. Χορήγηση ΜΑΠ- προληπτικές εξετάσεις, δημιουργία και στελέχωση ΕΣΥΠΠ σε κάθε Π.Ε., προσλήψεις τεχνικού και γιατρού εργασίας με μόνιμη σχέση εργασίας. Να γίνουν Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου για όλους τους χώρους εργασίας και κάθε θέση εργασίας. Να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποτίμησης σε χρήμα των ΜΑΠ των ετών 2019, 2020, 2021, 2022 και 2023 που δεν χορηγήθηκαν στους δικαιούχους.
• Κτήρια και χώροι εργασίας κατάλληλοι, με συνεχή καθαριότητα καθώς και φύλαξη, όπου χρειάζεται. Με προτεραιότητα να επιλυθούν τα ζητήματα που αφορούν τη στέγαση των υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, Αιγάλεω, 3ου ορόφου Συγγρού 80-88, Λαϊκών Αγορών.
• Εφαρμογή της νομικής κάλυψης σε όλους τους υπαλλήλους, που διώκονται κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, με προπληρωμή δικηγόρου επιλογής μας.
Αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στις Τεχνικές υπηρεσίες, τόσο κατά την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων τους, όσο και με τις ποινικές & αστικές ευθύνες που φορτώνονται.
Δημιουργία κατάλληλα στελεχωμένου νομικού γραφείου για τις τεχνικές υπηρεσίες, την Δ/νση Πολιτικής Γης κλπ υπηρεσίες ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη νομική βοήθεια στη σύνταξη εγγράφων εισηγήσεων σε ενστάσεις, αιτήσεις θεραπείας, προσφυγές εργολάβων, αγωγές κλπ.
Δεν υπάρχει τεχνικός υπάλληλος με «χρεωμένους» δρόμους για επιτήρηση, που να μην έχει οδηγηθεί σε δικαστική αίθουσα.
Ζητάμε να αλλάξει όλο το καθεστώς ποινικής ευθύνης των τεχνικών υπαλλήλων για την εποπτεία των δρόμων και μέχρι τότε ζητάμε να καλούν οι Εισαγγελείς τους Περιφερειάρχες, που σύμφωνα με τον Καλλικράτη είναι οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών των Περιφερειών. Και να καταθέτουν για το αν υπάρχουν παραλείψεις των υπηρεσιών και των υπαλλήλων και να εξηγούν τι έχουν κάνει για να εξαλειφθούν αυτές.
• Εξοπλισμό των υπηρεσιών με όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά μέσα και σύγχρονο τεχνικό και μηχανολογικό εξοπλισμό για όλες τις αναγκαίες εργασίες. Χορήγηση υπολογιστικών και σχεδιαστικών προγραμμάτων για τις Τεχνικές κ.α. υπηρεσίες, πρόσβαση σε κωδικοποιημένη νομοθεσία.

• Άμεση προκήρυξη όλων των θέσεων ευθύνης με αντικειμενικά κριτήρια. Σταμάτημα των αδιαφανών διαδικασιών αναθέσεων.
Συμμετοχή των αιρετών στα Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων. Κατάργηση του αντιδραστικού πλαισίου της αξιολόγησης.

• Επέκταση της ρύθμισης για την κάλυψη των κατασκηνωτικών εξόδων και στα ζητήματα της κάλυψης των αναγκών σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για όλα τα παιδιά των συναδέλφων.
• Να σταματήσουν οι αναθέσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών των Περιφερειών. Να καταργηθούν οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί. Καμιά εκχώρηση δημόσιας περιουσίας, περιουσίας των Περιφερειών. Καμιά μεταφορά αρμοδιότητας χωρίς πόρους και προσωπικό. Οι υπηρεσίες να ασκούν πλήρως τις αρμοδιότητες κοινωνικού τους χαρακτήρα. Να σταματήσουν οι σχεδιασμοί για ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των ΟΤΑ. Όχι στη διεύρυνση του «φοροεισπρακτικού ρόλου» των Περιφερειών.
Πλήρης κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Περιφερειών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων, σύγχρονες υποδομές, κοινωνικές, αθλητικές, πολιτιστικές δομές κλπ.
Όχι σε αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στους ΟΤΑ.
• Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατάργηση του νόμου ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης. Κάλυψη των απωλειών σε εφάπαξ και συντάξεις.
• Αντιμετώπιση της ακρίβειας, κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και στις υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη κατοικία που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής της λαϊκής οικογένειας και δεν εκμισθώνεται.