Στην πολύ πετυχημένη εκδήλωση – συνάντηση των προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων που πραγματοποιήθηκε στην Verde.tec, ο διευθυντής του Myota.gr Χάρης Κουγιουμτζόπουλος παρουσίασε τους νέους ρόλους που καλείται να παίξει το Δημοτικό Συμβούλιο στην νέα εποχή για την ενίσχυση της τοπικής συμμετοχικής δημοκρατίας και τα νέα εργαλεία που διαθέτει.
Ο κ. Κουγιουμτζόπουλος ανέφερε στην αρχή ότι ελάχιστοι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πώς λειτουργούν και ποιες είναι οι διαδικασίες των δημοτικών συμβουλίων και αυτό έχει δύο επιπτώσεις.
Ο πρώτος είναι η αδυναμία των δημοτικών αρχών να εφαρμόζουν αναγκαίες πολιτικές.
Ο δεύτερος είναι η σταδιακή συρρίκνωση της εφαρμογής του άρθρου 102 του συντάγματος που αποδίδει στην Αυτοδιοίκηση το τεκμήριο των τοπικών υποθέσεων.
Ανέφερε επίσης ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί τα Ανώτατα εκπαιδευτικά ίδρυμα και συμβουλευτικοί οργανισμοί συνομολογούν ότι η συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο καλής διακυβέρνησης. Και η συμμετοχή των πολιτών είναι αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου διότι είναι ο πυρήνας των λειτουργιών του Δήμου. Ξεκινώντας από τις επιτροπές με την συμμετοχή των πολιτών και επεκτείνοντας την εξωστρέφεια στην διαβούλευση και την δημοσιότητα των αποφάσεων.
Αναφέρθηκε επίσης στις συνθήκες του Μάαστριχτ, και της Λισαβόνας, όπως και στο ψήφισμα της 24 Ιουνίου 2021, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην έκθεση αξιολόγησης του Καλλικράτη, όπου καθιερώνεται ως αναγκαία η αρχή της συμμετοχικής αυτοδιοίκησης,
Αναφέρθηκε και στα χρηματοδοτικά εργαλεία και στον όρο «πληθοπορισμός» (crowdsourcing), για την ανάθεση στην αχαρτογράφητη ψηφιακή κοινότητα, καθηκόντων/λειτουργιών που έως και σήμερα γινόταν από υπάλληλους. Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των δεξιοτήτων της τοπικής κοινωνίας είναι επίσης θεμελιώδες στοιχείο της καλής διακυβέρνησης. Και είναι ευθύνη και αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου να εμπλέξει τους πολίτες στις λειτουργίες του.
Τόνισε ότι μέχρι σήμερα η εικόνα ενός δήμου περιορίζεται παθητικά σε τομείς όπως η καθαριότητα, οι λακκούβες, ο φωτισμός ή τα πεζοδρόμια και ότι το άγχος των προέδρων των ΔΣ είναι να διεκπεραιώσουν τις συνεδριάσεις στο τυπικό τους κομμάτι. Όμως ο ρόλος των προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων είναι σήμερα πολύ ευρύτερος. Ο Δήμαρχος διοικεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά ο Πρόεδρος έχει την αρμοδιότητα να εξάγει αυτές τις αποφάσεις με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και την ευρύτερη δυνατή πληροφόρηση δημοτικών συμβούλων και πολιτών.
Π.χ. η κατανόηση του προϋπολογισμού και του συνόλου των αναγκών του δήμου και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του από τους πολίτες, είναι μείζον καθήκον ενός προεδρείου.
Αναφέρθηκε και στην ηλεκτρονική δημοκρατία που εγκολπώνει όλες τις τεχνολογικές καινοτομίες, οι οποίες λειτουργούν ως θετικός πόλος με στόχο την εδραίωση περαιτέρω των δημοκρατικών θεσμών, χωρίς το διαδίκτυο να αποτελεί το μόνο ενδιάμεσο μέσο. Ο πολίτης όμως χρειάζεται εκπαίδευση και συνεχείς δοκιμασίες για να φτάσουμε σε ένα θεμιτό αποτέλεσμα και αυτό πρέπει να είναι μέριμνα των προέδρων. Και βέβαια για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε εύκολα ανακτίσημα δεδομένα.
Παρουσίασε αρκετές ψηφιακές πρακτικές συμμετοχικής δημοκρατίας που χρησιμοποιούνται σε διάφορες κοινότητες και δημόσιες αρχές παγκοσμίως όπως Ηλεκτρονική διαβούλευση, οι ψηφιακές πλατφόρμες συζητήσεων, τα διαδικτυακά δημοψηφίσματα και οι ψηφιακές πλατφόρμες συλλογής ιδεών γύρω από τις οποίες αναπτύσσεται μια ολόκληρη επιστήμη στο digital marketing ειδικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παραδείγματα μπορείτε να βρείτε στο άρθρο μας που εξηγεί γιατί διοργανώσαμε αυτήν την εκδήλωση.
Και αναφέρθηκε βέβαια και στον κανονισμό λειτουργίας του ΔΣ που όπως είπε είναι η βίβλος που θα δώσει τον Οδικό Χάρτη μιας τέτοιας μετάλλαξης. Πολύ πέρα της εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών και του πρότυπου κανονισμού.
Η εύκολη ανάκτηση των θεμάτων, των αποφάσεων και των πρακτικών παρελθόντων συνεδριάσεων είναι το πρώτο σκαλί συμμετοχικότητας και αναβάθμισης του δημοτικού συμβουλίου. Δείτε εδώ τη σχετική πλατφόρμα
Και το δημοτικό συμβούλιο μέσω των αποφάσεών του παράγει εκατομμύρια μεταδεδομένα που πρέπει όμως να συλλεχτούν προτυποποιημένα. Δείτε και την εισήγηση του Παναγιώτη Κρανιδιώτη που συμμετείχε στην ομάδα κατασκευής της Διαύγειας και εξηγεί γιατί πρέπει να περάσουμε στα ανοιχτά και άμεσα ανακτήσιμα δεδομένα και στις προτυποποιημένες αποφάσεις
Για να μπορέσουμε σύντομα να αξιοποιήσουν και οι Δήμοι την Τεχνητή Νοημοσύνη με την οποία η Συμμετοχική Δημοκρατία αποκτά και νέα εργαλεία αλλά και νέα μεθοδολογία διαχείρισης και η καλή διακυβέρνηση αποκτάει ασύλληπτες δυνατότητες.
Δείτε το video της παρουσίασης