Αντίδραση της ΚΕΔΕ για νομοσχέδιο που αποσύρει και άλλες αρμοδιότητες από τους δήμους

Για νομοσχέδιο Ben Hour μίλησε ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Κωνσταντέλλος με το οποίο αποσύρονται κι άλλες αρμοδιότητες από τους δήμους και στο οποίο όπως ανέφερε η ΚΕΔΕ κλήθηκε να συμμετάσχει στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της βουλής μαζί με άλλους 37 φορείς και όχι πριν την κατάρτισή του.

Ο κ. Κωνσταντέλος αναφέρθηκε στους 4 τομείς (μέρη) του νομοσχεδίου οι οποίοι θίγουν και οι τρείς τους δήμους.

Ο πρώτος αφορά στην δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας Οργανισμού διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας που όπως είπε θα αποτελέσει πρόκριμα και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο δεύτερος αφορά στην δημιουργία μητρώου επιθεωρητών αυθαιρέτων που καταργεί τις ΥΔΟΜ.
Ο τρίτος αφορά στα Περιφερειακά Πολεοδομικά Σχέδια που υπερισχύουν των Τοπικών. Και ο τέταρτος το πρόγραμμα Απόλλων που καταργεί την δυνατότητα των δήμων να ιδρύουν Ενεργειακές Κοινότητες.

Στο θέμα της δημιουργίας Οργανισμού διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας περιέγραψε το νέο μοντέλο που το έχουν προτείνει οι Ολλανδοί και δημιουργεί μια ανώνυμη εταιρεία. Σημείωσε ότι υπάρχει δέσμευση του Υπουργού κυρίου Σκυλακάκη ότι αυτή η εταιρία θα παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου, αλλά όπως σημείωσε, όλες οι ανώνυμες εταιρείες μπορούν να αλλάξουν μετοχική σύνθεση ανά πάσα στιγμή. Ετσι είπε, οδεύουμε σε ένα πρόδρομο μοντέλο για να ισχύσει σε όλη τη χώρα, που θα οδηγήσει σε μία αύξηση της τιμής του νερού και σε μία ενδυνάμει είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στην διαχείριση.
Είναι λάθος ανέφερε και η ΚΕΔΕ ζήτησε να είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου καθώς το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να μπει τέτοιου είδους διαχείριση

Το δεύτερο κομμάτι του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στο οποίο αναφέρθηκε αφορά στα αυθαίρετα. Τόνισε ότι υπάρχει μία μεθοδευμένη διαδικασία εδώ και πολύ καιρό με τους επιθεωρητές δόμησης, με τα παρατηρητήρια υπό την υποστήριξη του ΤΕΕ και με λίστες με ιδιώτες επιθεωρητές που επιθεωρούν τα πάντα.
Τώρα φτιάχνεται ένα νέο μητρώο για τους επιθεωρητές αυθαιρέτων που είναι μία καθ’ αυτού τοπική λειτουργία και αρμοδιότητα. Μια αρμοδιότητα των δήμων που μεταφέρεται και αυτή κεντρικά μέσω ενός μητρώου και με πλατφόρμα για καταγγελίες.
Ο κ. Κωνσταντέλλος τόνισε ότι αυτή είναι μια κακή διαδικασία καθώς όπως είπε όταν βρεθεί κάποιος θα έρχεται και θα καταγγέλλεται στην θεμελίωση και θα πηγαίνει ο επιθεωρητής όταν θα έχει φτάσει η πολυκατοικία στα κεραμίδια.
Ετσι είπε καταργούνται οι ΥΔΟΜ και ουσιαστικά δεν θα έχουνε λόγο ύπαρξης αφου οι άδειες βγαίνουν ηλεκτρονικά, η δόμηση παρακολουθείται από τα μητρώα και τώρα μπαίνουν οι επιθεωρητές αυθαιρέτων άρα δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει ΥΔΟΜ

Η τρίτη αρμοδιότητα που αποσύρεται από τους δήμους είναι η θέσπιση των τα περιφερειακών πολεοδομικών σχεδίων με τα οποία δίνονται κατευθύνσεις οι οποίες είναι υποχρεωτικές και για τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια.
Τα περιφερειακά πολεδομικά όπως είπε θα δίνουν την κατεύθυνση των χρήσεων γής, των συντελεστών, του ύψους, των όρων δόμησης και όλης της τοπικής πολεοδομικής πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσει ένας δήμος. Ετσι είπε καταργείται και η γνωμοδοτική λειτουργία των δήμων και τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια.

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε και στην μεταβίβαση του τέλους αυθαιρέτων από τους δήμους στο Πράσινο Ταμείο.
Υπήρχε και μια διάταξη όπως ενημέρωσε με την οποία τα πρόστιμα από τα αυθαίρετα πήγαιναν 25% στους δήμους, 25% στις περιφέρειες και 50% στο πράσινο ταμείο, αν και στην πραγματικότητα στους δήμους πήγαινε μόνο το 2,5%.
Με την νέα διάταξη του νομοσχεδίου το 25% θα πηγαίνει στο Υπουργείο Υποδομών για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές και το υπόλοιπο 75% στο πράσινο ταμείο. Το επιχείρημα του Υπουργείου όπως είπε είναι ότι έτσι θα φτάσουν περισσότερα στοχοποιημένα χρήματα στην αυτοδιοίκηση.
Θα φτιάχτούν 332 λογαριασμοί για να πηγαίνουν τα χρήματα κατευθείαν στους Δήμους. Όμως οι διατάξεις αναφέρονται σε χρήματα που αφορούν το πολεοδομικό ισοζύγιο σε μία πόλη για να αγοραστεί ή να απαλλοτριωθεί γη

Το τρίτο μέρους του νομοσχεδίου αφορά στην κατάργηση της δυνατότητας από τους δήμους να ιδρύουν Ενεργειακές Κοινότητες (πρόγραμμα Απόλλων) που το ανέλυσε ο Β΄Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου.

Ο κ. Παπαναστσίου αφού ανέφερε ότι το ενεργειακό κόστος είναι μείζονος σημασίας για τους δήμους και ενημέρωσε ότι έχουν γίνει εκτεταμένες συζητήσεις με το υπουργείο σημείωσε ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμη λύσεις ούτε για τις ΔΕΥΑ, ούτε για τους δήμους που έχουν προχωρήσει ήδη τις ενεργειακές κοινότητες.
Το επιχείρημα του υπουργείου είπε είναι ότι πολλοί δήμοι που δήλωσαν ότι θα κάνουν ενεργειακές κοινότητες δεν έκαναν τίποτα και άλλοι που ξεκίνησαν σταμάτησαν. Σημείωσε όμως ότι υπάρχουν πολλοί δήμοι αλλά και περιφέρειες που περιμένουν του όρους σύνδεσης και είναι καθόλα έτοιμοι με πλήρη φάκελο κατατεθειμένο. Ο λόγος που δεν δίνονται οι όροι είναι ότι τον ενεργειακό χώρο τον έχουν δεσμεύσει μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες. Αυτές υποστηρίζουν ότι μπορούν να συνδέσουν τις ενεργειακές κοινότητες των δήμων στο δικό του ενεργειακό χώρο «λες και είναι δικός τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου, θυμίζοντας ότι οι ενεργειακές κοινότητες των δήμων δεν θα πουλήσουν ρεύμα και δεν θα το κάνουν για κέρδος αλλά για την μείωση του κόστους. Από την ενέργεια κοινότητα του δήμου Αγρινίου ανέφερε, θα πάρουν δωρεάν ρεύμα δυόμιση χιλιάδες νοικοκυριά ευάλωτων ομάδων. Ανέφερε και την ευρωπαϊκή οδηγία να προηγηθούν οι ενεργειακές κοινότητες των ΟΤΑ που είναι κάτι που δεν έγινε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «ΑΠΟΛΩΝΑΣ» διευκρίνισε ότι για τους αστικούς δήμους φαίνεται καλό καθώς θα τους δοθεί δωρεάν το 50% του ρεύματος την στιγμή που δεν έχουν οικόπεδα για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά. Το άλλο 50% θα το αγοράζουν και θα πρέπει να γίνουν 13 περιφερειακές κοινότητες όπου το ρεύμα θα παράγεται σε άλλες περιοχές. Εξέφρασε όμως τις αμφιβολίες τους κατά πόσο θα προχωρήσει γρήγορα αυτή η διαδικασίας.
Το καλύτερο σενάριο ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου θα ήτανε η σύμπραξης των αστικών δήμων με αυτούς που έχουν οικόπεδα. Έτσι η πρόταση της ΚΕΔΕ είναι οι δήμοι που είναι έτοιμοι να το υλοποιήσουν να τους δώσουν τον ενεργειακό χώρο και οι άλλοι που επιθυμούν να μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα “Απόλλων”