Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας. Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού για μαθητές Λυκείου

Η Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας είναι μια εταιρεία επαγγελματικού προσανατολισμού που από το 2004 έχει ως  σκοπό να βοηθά μαθητές Λυκείου, μέσω της επιλογής κατάλληλων σπουδών, να γίνουν επαγγελματικά ευτυχισμένοι! 

Μεταξύ άλλων, σχεδιάζει και υλοποιεί πρωτοβουλίες μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής σημασίας, ώστε μέσα από τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τη συμβουλευτική των νέων, να επιτύχει την αρμονικότερη σύνδεσή τους με την εγχώρια / τοπική αγορά εργασίας.

Η αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από σημαντικότατες αλλαγές με την έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI, Machine Learning κ.α.) και αλλάζει συνεχώς σε όλους τους τομείς. Νέα επαγγέλματα αναδύονται συνεχώς και άλλα αλλάζουν ριζικά ή σταματούν να υπάρχουν. Η επόμενη δεκαετία αναμένεται να αποτελέσει ένα εντελώς νέο περιβάλλον εργασίας, σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Η παιδεία της χώρας μας χαρακτηρίζεται, επίσης, από συνεχείς αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, τόσο στη Β/θμια όσο και στην Γ/θμια εκπαίδευση. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η κατάργηση των ΤΕΙ, η αναβάθμιση των Ι.Ε.Κ., η έλευση των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων, η ενίσχυση των Δημοσίων Πανεπιστημίων, η αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης κ.α., αποτελούν γεγονότα-σταθμούς στην εξέλιξη της παιδείας της χώρας μας και στη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας.

Οι μαθητές/τριες καλούνται, μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεχών αλλαγών, να κάνουν πολύ σημαντικές επιλογές για τη ζωή τους, σε μια πολύ ευαίσθητη ηλικία (εφηβεία, πανελλαδικές εξετάσεις, συνεχώς μεταβαλλόμενο σχολικό περιβάλλον), χωρίς την απαιτούμενη πληροφόρηση, αλλά και συμβουλευτική σταδιοδρομίας.

Η αναντιστοιχία των υψηλών επαγγελματικών ενδιαφερόντων των μαθητών λυκείου και των αναπτυσσόμενων κλάδων της αγοράς εργασίας αποτελεί εμπόδιο για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Orientum «Τα Επαγγελματικά Ενδιαφέροντα Ελλήνων Μαθητών & Μαθητριών: 2012-2021» στους τομείς αιχμής της ελληνικής οικονομίας, όπως π.χ. η πληροφορική, ο τουρισμός, η φύση & γεωργία, η ναυτιλία κ.ά., οι μαθητές λυκείου εμφανίζουν πολύ χαμηλά ενδιαφέροντα!

Στόχος του Προγράμματος

Το πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού για Δήμους που έχει σχεδιάσει η Orientum έχει στόχο:

  1. Να καλύψει την ανάγκη των μαθητών για έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση για το εκπαιδευτικό σύστημα της Β/θμιας εκπαίδευσης, για τα Πανεπιστημιακά τμήματα και για τις ευρύτερες επιλογές σπουδών τους μετά το Λύκειο.
  2. Να βοηθήσει τους μαθητές να εξερευνήσουν τα επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα και να τα συνδέσουν με τις σπουδές και την αγορά εργασίας. 
  3. Να ενημερωθούν οι μαθητές και οι γονείς τους από εξειδικευμένους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού και να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις ομαδικής συμβουλευτικής, ώστε να εμπνευστούν και να σχεδιάσουν τα επόμενα ακαδημαϊκά / επαγγελματικά τους βήματα.

Η σημασία αυτής της πρωτοβουλίας για έναν Δήμο

Ο Δήμος με αυτή την πρωτοβουλία:

  • Δραστηριοποιείται ενεργά στο θέμα της έλλειψης πληροφόρησης και συμβουλευτικής που προβληματίζει την συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών Λυκείου και των γονέων τους, προσφέροντας τους μια πρακτική λύση στο φλέγον αυτό ζήτημα.
  • Δίνει τη δυνατότητα σε οικονομικά ασθενέστερους μαθητές να λάβουν βοήθεια που δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ατομικά. Έτσι, γίνεται μέτοχος στο μεγάλο πανελλαδικό πρόγραμμα της Orientum «Κανένα παιδί χωρίς επαγγελματικό προσανατολισμό».
  • Δημιουργεί έναν «χάρτη» επαγγελματικών ενδιαφερόντων των μαθητών του δήμου, ξεκινώντας έτσι την προσπάθεια σύνδεσης της τοπικής μαθητικής κοινότητας με τα τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής, τις Σ.Α.Ε.Κ. (τα πρώην Ι.Ε.Κ.) και τις τοπικές επιχειρήσεις.

Ωφελούμενοι

Από την υλοποίηση του παρόντος προγράμματος θα προκύψουν ποικίλα οφέλη:

  • Για τους μαθητές Λυκείου: θα ενημερωθούν για θέματα που τους απασχολούν στην καθημερινότητά τους και δεν μπορούν να βρουν εύκολα απαντήσεις. Θα αισθανθούν ότι ο Δήμος είναι αρωγός σε βασικά θέματα που τους προβληματίζουν.
  • Για τους γονείς των μαθητών Λυκείου: θα διαπιστώσουν ότι ο Δήμος τους προσφέρει βοήθεια έμπρακτα για ένα θέμα που τους απασχολεί στην καθημερινότητά τους… ότι τα παιδιά τους είναι μπερδεμένα, δεν διαβάζουν και βιώνουν συνεχές άγχος και αβεβαιότητα, χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να τα βοηθήσουν. 
  • Για τους εκπαιδευτικούς των Λυκείων: αποκτούν πρόσβαση σε υλικό και πληροφορίες που ανανεώνονται καθημερινά και τους ρωτούν οι μαθητές τους, χωρίς οι ίδιοι να έχουν οργανωμένη υποστήριξη από το επίσημο κράτος.
  • Για το Δήμο: θα ενισχύσει τις προσπάθειες που ήδη κάνει για αναβάθμιση της καθημερινότητας των μαθητών και των οικογενειών τους, θα υποστηρίξει δράσεις που θα λάβουν μεγάλη δημοσιότητα και θα εμπλέξουν όχι μόνο την μαθητική νεολαία, αλλά και την τοπική αγορά εργασίας και θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα – σταθμό στην ιστορία του.

Συμμετέχοντες

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα:

  • Μαθητές από 16 έως 18 ετών του Δήμου (τάξεις Α’,Β’ & Γ’ Λυκείου)
  • Γονείς / οικογένεια των μαθητών
  • Εκπαιδευτικούς / καθηγητές μέσης εκπαίδευσης 
  • Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων

Case Study

Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού Δήμου Γλυφάδας

Η μεγαλύτερη εκδήλωση Επαγγελματικού Προσανατολισμού που έγινε ποτέ σε Δήμο

Δήμος Γλυφάδας: Χίλια δωρεάν Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε μαθητές