Διαδικτυακή Ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή από την ΠΟΕ ΟΤΑ

Διαδικτυακή Ημερίδα, με Θέμα, «Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια. Η περίπτωση των Ο.Τ.Α.: Επιπτώσεις-Αντιμετώπιση-Μέτρα και Μέσα Προστασίας», θα πραγματοποιήσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. την ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2024, (από τις 10.30 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ.) στα Γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24-Αθήνα). Η επίκαιρη αυτή Διαδικτυακή Ημερίδα πραγματοποιείται με αφορμή το φετινό θέμα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (Δ.Ο.Ε.) για την «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ» που αφορούσε «στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια».
Σκοπός της Διαδικτυακής Ημερίδας είναι, η περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων των Δήμων, μέσω της επικαιροποίησης γνώσεων και δεδομένων που αφορούν σε επαγγελματικούς κινδύνους οι οποίοι επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή (θερμική καταπόνηση, υπεριώδης ακτινοβολία, ατμοσφαιρική ρύπανση, ακραία καιρικά φαινόμενα, έντομα-φορείς διαβιβαστές μεταδιδόμενων ασθενειών). Η Διαδικτυακή Ημερίδα απευθύνεται σε όλο το προσωπικό των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. και ιδιαίτερα στις κατηγορίες των πιο εκτεθειμένων εργαζόμενων, (υπαίθριες εργασίες, πολιτική προστασία κ.λπ.) αλλά και στους εμπλεκόμενους με την Επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια στους Δήμους (Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, Ιατροί Εργασίας και Τεχνικοί Ασφαλείας).

Στην Ημερίδα έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν ως εισηγητές και ομιλητές οι:
• ΓΟΥΡΖΟΥΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ : Δρ. Ακτινοφυσικός, Υπουργείο Εργασίας-Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας.
• ΖΑΓΟΡΑΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Ηλεκτρολόγος, Τεχνικός Ασφαλείας σε Δήμους.
• ΘΑΝΑΣΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ: Ειδικός Ιατρός Εργασίας, MD, MSc, MPH, PhD. Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος (Ε.Ε.Ι.Ε.Π.).
• ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ: Ειδικός Ιατρός Εργασίας. Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (Δ.Π.Θ.), Διευθυντής Εργαστηρίων Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος Τμήμα Ιατρικής Δ.Π.Θ. Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας.
• ΝΤΟΥΝΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ: Καθηγητής Επαγγελματικής-Περιβαλλοντικής Υγείας. Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
• ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ: Υγιεινολόγος-Επόπτης Δημόσιας Υγείας. Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης. Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας.
• ΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος, Ηλεκτρονικός. Τεχνικός Ασφαλείας, Επιστημονικός Υπεύθυνος ΕΞ.Υ.Π.Π.
• ΣΕΡΚΕΔΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ: Ειδικός Επιθεωρητής Ασφάλειας και Υγείας. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας. Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας.
• ΣΚΡΙΜΙΖΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Διευθυντής Μεθόδων Πρόγνωσης, Έρευνας και Μετεωρολογικών Μοντέλων. Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.).
• ΣΤΟΪΜΕΝΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια και Πρόεδρος Επιτροπής «Vision Zero». Πρόεδρος ΟΣΕΤΕΕ, Γραμματέας Υ.Α.Ε. της Γ.Σ.Ε.Ε.
• ΦΛΟΥΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: Καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Συντονισμός:
• ΜΑΚΡΥΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ: Υγιεινολόγος-Επόπτης Δημόσιας Υγείας, ΜPH, c.PhD. Συντονιστής της Γραμματείας Υγιεινής και Ασφάλειας της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας.
• Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., για θέματα Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας: Θανασιάς Ευθύμιος, Μακρυνός Γιώργος, Ντουνιάς Γιώργος.

Η Διαδικτυακή Ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στο YOUTUBE (poeota.gr):
https://www.youtube.com/channel/UCcjF8XQWPkXFtXJD5gwKT_w/
Σχετικός σύνδεσμος θα υπάρχει στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας (www.poeota.gr) και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook).

Κατά την διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης, θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής ερωτημάτων, που θα αποσταλούν στο e-mail: [email protected] και που θα απαντηθούν από τους συμμετέχοντες στη Διαδικτυακή Ημερίδα.

ΓΙΑΤΙ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ «ΘΕΜΕΛΙΩΔΟΥΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ!

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Νίκος Τράκας Γιάννης Τσούνης