Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί σημείο αναφοράς στον Προσβάσιμο Τουρισμό.
Η Ελλάδα εκτός από πολιτισμό εξάγει και καινοτομία μέσω των SEATRAC στις παραλίες.
Η ελληνική αυτή πατέντα έχει τοποθετηθεί σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Λετονία, Κύπρο, Κροατία, Λιθουανία και θα ακολουθήσουν άμεσα περισσότερες χώρες. Στον Ελλαδικό χώρο έχουν τοποθετηθεί περισσότερα από 220 SEATRAC.
Ο προσβάσιμος Τουρισμός και η αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα πλέον αποτελεί προτεραιότητα της κεντρικής κυβέρνησης αφού η προσβασιμότητα και συμπερίληψη αποτελούν βασικό στοιχείο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου επισκέφτηκαν την πλέον αγαπημένη προσβάσιμη παραλία, αυτή της Γλυφάδας που διαθέτει δύο SEATRAC και συνιστά την πιο ολοκληρωμένη προσβάσιμη δομή σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το Υπουργείο Τουρισμού, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προωθεί τη δράση “Βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες – Ελλάδα 2.0” που αφορά την προσβασιμότητα στις παραλίες της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ και ήδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις από ενδιαφερόμενους Δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ωφελούμενοι της 100% επιδότησης είναι οι δήμοι και όλες οι παραθαλάσσιες επιχειρήσεις που έχουν παραχώρηση στον αιγιαλό, όπως ξενοδοχεία & ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, beach-bars, επιχειρήσεις εστίασης, κ.ά.
Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στις παραθαλάσσιες επιχειρήσεις να παρέχουν αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα σε άτομα με κινητικά προβλήματα, σύμφωνα με το νέο Νόμο 5092/4-4-2024 (Άρθρο 8), καθώς όλες οι πολυσύχναστες παραλίες της χώρας οφείλουν να διαθέτουν μηχανισμούς όπως το SEATRAC.
Όπως μας δήλωσε ο Ιγνάτιος Φωτίου, ένας εκ των εφευρετών του SEATRAC: «H TOBEA, Spin-off του Πανεπιστημίου Πατρών, συνεχίζει να εξελίσσει το SEATRAC και την αλυσίδα προσβασιμότητας στην παραλία, δίνοντας την δυνατότητα για αυτόνομο κολύμπι σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα εξάγει τεχνογνωσία και πολιτισμό σε θέματα προσβασιμότητας.»
Τι είναι το SEATRAC
Το SEATRAC κατασκευάστηκε για να λειτουργεί ως βοηθητικός εξοπλισμός για να δώσει σε άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα, τη δυνατότητα να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα όπως το κολύμπι, χωρίς καμία άλλη βοήθεια. Είναι μια καταχωρημένη πατέντα από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το 2012, δημιουργήθηκε η ΤΟΒΕΑ, τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Πατρών ώστε να σχεδιάζει και να κατασκευάζει προϊόντα για την καλύτερη ποιότητα ζωής των ΑμεΑ, όπως το SEATRAC.
Ο σχεδιασμός του είχε ως κύριο στόχο να είναι απλή η χρήση του για τον λουόμενο. Αποτελείται από τέσσερα βασικά μέρη: τον πύργο, το κάθισμα, τις ράγες και την κουπαστή. Τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια, για αυτό και το SEATRAC αποτελεί ένα τελείως αυτόνομο σύστημα. Το SEATRAC δουλεύει με τηλεχειρισμό. Όποιος θέλει να το χρησιμοποιήσει, πρέπει να έχει ένα τηλεχειριστήριο, το οποίο διαθέτει δύο κουμπιά: ένα κουμπί για τη θάλασσα, ένα για την ξηρά.
Ο σχεδιασμός του επίσης έχει ως στόχο οι Δήμοι και οι Περιφέρειες που το διαθέτουν στους πολίτες να έχουν ένα αξιόπιστο και μηχάνημα. Είναι συνδεδεμένο με ένα σύστημα τηλεδιάγνωσης, μέσω του οποίου 2 φορές την ημέρα, ενημερώνει τους κατασκευαστές του για την κατάσταση που βρίσκεται και προειδοποιεί για μια ενδεχόμενη βλάβη. Έτσι, όποιο θέμα προκύπτει λύνεται γρήγορα, καθώς η ομάδα των τεχνικών της εταιρίας σπεύδει άμεσα στο σημείο για να το διορθώσει.
Aυτονομία για άτομα με αναπηρία – Ολοκληρωμένη αλυσίδα προσβασιμότητας
Η αλλαγή που έκανε η ΤΟΒΕΑ και το SEATRAC σε αυτό που υπήρχε πριν το 2012, είναι ότι για τα άτομα με αναπηρία, η επαφή τους με τη θάλασσα πλέον είναι «αυτόνομη». Τα ΑμεΑ μπορούσαν και πριν να μπουν στη θάλασσα, αλλά με κανέναν τρόπο μόνοι τους. Η ομάδα της ΤΟΒΕΑ μέσα από την συνεχόμενη επαφή και επικοινωνία με ΑμεΑ εντόπισε τις ανάγκες τους. Εκτός από το SEATRAC έγινε ξεκάθαρο πως χρειάζονται επιπλέον υποδομές για να υπάρχει η καλύτερη εμπειρία στην παραλία. Η αλυσίδα αυτή περιλαμβάνει φυσικά το SEATRAC, διαδρόμους, προσβάσιμη ντουζιέρα, προσβάσιμο αποδυτήριο, προσβάσιμη τουαλέτα, χώρους σκίασης, τη σύνδεση με τα πεζοδρόμιο, σήμανση, θέσεις στάθμευσης.
Η ΤΟΒΕΑ δημιούργησε την ιστοσελίδα www.seatrac.gr όπου άτομα με αναπηρία από όλο τον κόσμο μπορούν να βρουν ζωντανή εικόνα, πληροφορίες υποδομών, διευθύνσεις και φωτογραφίες από τις προσβάσιμες παραλίες που έχουν εγκατασταθεί. Κάθε χρόνο εκατοντάδες ΑμεΑ τουρίστες ζητούσαν πληροφορίες για τις υποδομές. Είναι ένα καινοτόμο τουριστικό εργαλείο συνολικά στον ελληνικό τουρισμό, καθώς για πρώτη φορά έχουμε live εικόνα από δεκάδες παραλίες. Τώρα μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες και να επιλέξουν που θέλουν να περάσουν την διαμονή τους.