Ημερίδα Climathon Πεντέλη

Στα πλαίσια της εβδομάδας περιβάλλοντος και ποδηλάτου του Δήμου Πεντέλης , Το δίκτυο της AE4RIA, η Μονάδα Αειφόρου Ανάπτυξης – ΕΚ ΑΘΗΝΑ, και το Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την αιγίδα του Δήμου Πεντέλης διοργανώνουν το Climathon Πεντέλη το Σάββατο, 1η Ιουνίου 2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πεντέλης.

CLIMATHON ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Σάββατο, 1η Ιουνίου 2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πεντέλης

Πρόγραμμα
9:00 – 9:15 Check-in & Προσέλευση παρευρισκόμενων
9:15 – 9:30 ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ & ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Νατάσα Κοσμοπούλου, Δήμαρχος Πεντέλη
Καθ. Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Τεχνικό Πανεπιστήμιο Δανίας; Πρόεδρος European Association of Environmental Resource Economists, Διευθύντρια Μονάδας Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΚ ΑΘΗΝΑ, Πρόεδρος SDSN Global Climate Hub, Συμπρόεδρος SDSN Europe Δρ Δημήτρης Τσουκλερης Χημικος , Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Δήμου Πεντέλης

9:30 – 11:00 ΟΜΙΛΙΕΣ
Γιώργος Δημαράς, Πολιτικός Μηχανικός ,τ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Αναγκαίες : Αλλαγές στις Πόλεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής Κρίσης.
Νίκος Χρυσόγελος, Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης Δήμου Κλιματική: Κλιματική Κρίση και Διαδικασίες συμμετοχικού. σχεδιασ. Μετάβασης
Λευτέρης Λεβαντης, Δικηγόρος (MSc)- Νομικος Περιβαλλοντος Σύμβουλος Κλιματικής Μεταβασης : Κλιματική Διοίκηση και Κλιματική Μετάβαση στον Δήμο Πεντέλης
Κώστας Τσιλιφώνης, Χημικός Μηχανικός Σύμβουλος Κυκλικής Οικονομίας και Τοπικής Επιχειρηματικότητας : Ηλεκτροκίνηση και Κυκλική Οικονομία
Θοδωρής Μαυρογιώργης, ΜΣΜ Consulting, Συγκοινωνιολόγος MSc (Eng), MSc (Fin) Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ : «Η Βιώσιμη Κινητικότητα στον Δήμο Πεντέλης»
«Η χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων στο Δήμο Πεντέλης» απο την Διοικηση
11:00 – 11:30 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ CLIMATHON ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ
«Εισαγωγή στο Climathon» Λυδία Παπαδάκη, Υποψήφια Διδάκτορας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ερευνήτρια ΕΚ ΑΘΗΝΑ

«Παρουσίαση πρόκλησης»
κ. Λευτέρης Μανιαδάκης, ειδικός σύμβουλος στρατηγικής και ανάπτυξης του Δήμου & κ. Λευτέρης Λεβαντης

Το Climathon είναι ένα ideathon που επιδιώκει να προσελκύσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σε θέματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινότητα και αφορούν την κλιματική αλλαγή. Οι πολίτες με την καθοδήγηση των μεντόρων καλούνται να προτείνουν βιώσιμες και καινοτόμες λύσεις με στόχο τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Στην καρδιά της πρωτοβουλίας βρίσκονται οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες του Climathon σε κάθε πόλη, οι οποίοι υποστηρίζουν και προωθούν το κίνημα σε όλο τον κόσμο.

Δήμοι, επιχειρήσεις, σχολεία και πανεπιστήμια, ειδικοί και μη, νέοι και γονείς καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτό το ταξίδι συν-δημιουργίας νέων λύσεων.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπό την πίεση της κλιματικής αλλαγής χρειαζόμαστε φρέσκες και καινοτόμες ιδέες και δράσεις που αφορούν στη διαχείριση των πόρων και τη χρήση εναλλακτικών μέσων σε αστικά περιβάλλοντα με επίκεντρο το περιβάλλον και την κοινωνία. Ως εκ τούτου, φιλοδοξούμε να συνεισφέρουμε στην εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων για τις πραγματικές κλιματικές προκλήσεις. Η πρόκληση του Climathon Πεντέλης είναι: «Πως να κάνουμε τα κτήρια στην Πεντέλη πιο φιλικά στην χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων»

Στους νικητές θα δοθούν μια σειρά από δώρα και οι λύσεις τους θα δημοσιευτούν στα μέσα επικοινωνίας των διοργανωτών και του Δήμου, ενώ θα επικοινωνηθούν και σε άλλους δήμους, ώστε να αξιοποιηθούν από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Το ακριβές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπείτε εδώ: https://penteli.gov.gr/1-ο-climathon-δήμου-πεντέλης/, καθώς και στα social media Climathon Greece: Instagram (https://www.instagram.com/climathongreece/) και Facebook (https://www.facebook.com/ClimathonGreece).

Για να δηλώσετε συμμετοχή μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 2132050018 ή να στείλετε email με θέμα «Climathon» στο [email protected].