Πρότυπο Αυτοδιοικητικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας

default

Το Πρότυπο Αυτοδιοικητικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας του ΣΠΑΥ άνοιξε και επίσημα τις πύλες του, το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Μαΐου 2024, με τα εγκαίνια του να γίνονται παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και πλήθους παρουσιών από την κεντρική πολιτική σκηνή και την αυτοδιοίκηση.
Οικοδεσπότης εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, ο Πρόεδρος του και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος που με μεγάλη ικανοποίηση και χαρά παρουσίασε μια δομή που καινοτομεί και πρωτοπορεί στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

«Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα. Μια δομή που είχαμε εξαγγείλει πριν από λίγα χρόνια, αναλαμβάνοντας τη Διοίκηση του Συνδέσμου και που όμοια της δεν υπάρχει στην Ελλάδα, υλοποιήθηκε και πλέον παίρνει τη θέση της στην συλλογική προσπάθεια για την πολιτική προστασία ενισχύοντας και επικουρώντας το έργο όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η δομή έρχεται να συμβάλλει στο κοινό πεδίο επιστημονικής έρευνας, μελέτης του περιβάλλοντος, εκπαίδευσης και διαχείρισης κρίσεων, εξασφαλίζοντας στους συμμετέχοντες τα εφόδια που είναι απαραίτητα για την προστασία του τόπου μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντάτος.
Και επεσήμανε ότι η καινοτομία του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι η δημιουργία πρότυπης δομής που βασίζεται σε 3 κεντρικούς πυλώνες: Εκπαίδευση, Τεχνολογία, Έρευνα καθώς μέσα από ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (εθελοντικές ομάδες, στελέχη Πολιτικής Προστασίας Δήμων, φορείς, ιδιώτες) αλλά κυρίως εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές θα μπορούν να επιμορφώνονται και να ευαισθητοποιούνται καθημερινά για την προστασία του Υμηττού και εν γένει για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης που αυτή τη στιγμή αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Η δομή ξεκινά και θα λειτουργεί για την εκπαίδευση των μαθητών, εθελοντών και στελεχών της πολιτικής προστασίας σε περιβαλλοντικά θέματα και δασικής προστασίας.
Εκκινώντας η εκδήλωση των εγκαινίων έγινε ξενάγηση στους χώρους του πολυόροφου κτιρίου όπου στεγάζεται το Πρότυπο Αυτοδιοικητικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας του ΣΠΑΥ, επί της οδού Μπουμπουλίνας 3 στην Αργυρούπολη Αττικής σε χώρο που δωρεάν έχει παραχωρήσει για τον ιερό αυτό σκοπό ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης.

Η δομή διαθέτει τις εγκαταστάσεις του Σύγχρονου Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του Σ.Π.Α.Υ., Αίθουσα Συνεδριάσεων, Χώρους Εργασίας Έρευνας και διασύνδεσης με τα Πανεπιστήμια, Χώρους Στάθμευσης Οχημάτων, καθώς επίσης και Ξενώνες που θα μπορούν να φιλοξενούν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση φοιτητές, ερευνητές και αποστολές Δήμων, Φορέων και Εθελοντικών Ομάδων από όλη την Ελλάδα.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν από κοινού ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας, ο π. Υπουργός και Βουλευτής Τάκης Θεοδωρικάκος, πλαισιωμένοι από το πλήθος των αυτοδιοικητικών που έδωσαν δυναμικό παρών.

Τα εγκαίνια ολοκληρώθηκαν με τις τοποθετήσεις των ομιλητών που δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τη δομή και έδωσαν τα συγχαρητήρια τους στον ΣΠΑΥ και στον Πρόεδρό του, ενώ επίσημα ανακοίνωσαν και τη στήριξή τους στα επόμενα βήματα, τόσο του ΣΠΑΥ όσο και του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων.

Η παρουσία σε μία κομβική στιγμή για την αυτοδιοικητική πολιτική προστασία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, του π. Υπουργού Εσωτερικών και Βουλευτή Τάκη Θεοδωρικάκου, των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ραλλίας Χρηστίδου, ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής Παύλου Χρηστίδη, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια και των Διοικητών των ΠΣ που πλαισιώνουν τον Υμηττό, του καθηγητή και υποψήφιου Ευρωβουλευτή Γιάννη Μανιάτη και πλήθους Δημάρχων και αιρετών από όλη την Ελλάδα «αποδεικνύει ότι προχωράμε χωρίς κομματικές αγκυλώσεις αλλά με το κοινό όραμα και στόχο που δεν είναι άλλο από την προστασία του δασικού μας πλούτου», επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος ευχαριστώντας θερμά για την ανταπόκριση το σύνολο των Δημάρχων του ΣΠΑΥ καθώς και των 138 ιδρυτικών Δήμων μελών του Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων που παρευρέθηκαν και στην Γενική Συνέλευση που ακολούθησε. Φυσικά, δεν αποτέλεσαν εξαίρεση στις ευχαριστίες οι άγρυπνοι φρουροί, οι εθελοντές καθώς όλοι μαζί συνθέτουν μια αλυσίδα, μια δυνατή ομάδα!

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χρήστος Θεοδωρόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος, ο καθηγητής Ευθύνης Λέκκας, ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Σταύρος Σαλαγιάννης, πλήθος αυτοδιοικητικών, εθελοντών και εκπρόσωποι φορέων.