3 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα ποδηλάτου

Ο σωστός τρόπος να γιορτάζεις την παγκόσμια ημέρα του ποδηλάτου είναι να εγκαινιάζεις έναν ποδηλατόδρομο που ενώνει δύο σημαντικά σημεία της πόλης και να εξαγγέλλεις έναν άλλον για του χρόνου.
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν βρισκόμαστε σε αυτά τα επίπεδα και τη γιορτάζουμε κάπως αλλιώς.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Ιουνίου, προωθώντας τη χρήση του ποδηλάτου ως ένα βιώσιμο μέσο μετακίνησης, καθώς και ως έναν τρόπο βελτίωσης της φυσικής κατάστασης και της υγείας. Η ημέρα αυτή αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, υπογραμμίζοντας τη σημασία του ποδηλάτου τόσο για την κοινωνία όσο και για το περιβάλλον.

Η Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου καθιερώθηκε το 2018 από τα Ηνωμένα Έθνη, αντανακλώντας την ανάγκη για προώθηση της βιώσιμης μετακίνησης και των ευεργετικών επιδράσεων που έχει η χρήση του ποδηλάτου στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η απόφαση αυτή προέκυψε μέσα από την αυξανόμενη αναγνώριση του ποδηλάτου ως ενός σημαντικού εργαλείου για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Τα Οφέλη της Χρήσης του Ποδηλάτου

 1. Βελτίωση της Υγείας: Η χρήση του ποδηλάτου συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας, στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.
 2. Προστασία του Περιβάλλοντος: Η μετακίνηση με ποδήλατο μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων, συμβάλλοντας στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
 3. Οικονομικά Οφέλη: Η χρήση του ποδηλάτου είναι οικονομικότερη σε σχέση με τη χρήση αυτοκινήτου, μειώνοντας τα έξοδα καυσίμων, συντήρησης και στάθμευσης.
 4. Κοινωνική Σύνδεση: Η ποδηλασία προωθεί την κοινωνική σύνδεση και τη δημιουργία κοινοτήτων, καθώς οι ποδηλάτες συχνά συμμετέχουν σε ομάδες και εκδηλώσεις.

Η προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου συνδέεται στενά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ. Ειδικότερα, η χρήση του ποδηλάτου συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων που αφορούν την υγεία και ευημερία, την υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, και την κλιματική δράση.

Εκδηλώσεις και Δράσεις

Κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις και δράσεις σε όλο τον κόσμο. Αυτές περιλαμβάνουν ποδηλατικές διαδρομές, εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ασφαλή ποδηλασία, καμπάνιες ευαισθητοποίησης για τα οφέλη της ποδηλασίας και πολλά άλλα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου γιορτάζεται με ποικίλους τρόπους από τους δήμους σε όλη την Ευρώπη, προωθώντας τη χρήση του ποδηλάτου και ενθαρρύνοντας τους πολίτες να υιοθετήσουν ένα πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους οι ευρωπαϊκοί δήμοι γιορτάζουν αυτήν την ιδιαίτερη ημέρα:

 1. Ποδηλατικές Εκδρομές και Περιηγήσεις
  Πολλοί δήμοι οργανώνουν ποδηλατικές εκδρομές και περιηγήσεις σε διάφορες διαδρομές της πόλης ή της υπαίθρου. Αυτές οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και επίπεδα δεξιοτήτων, προωθώντας τη χρήση του ποδηλάτου ως καθημερινό μέσο μετακίνησης.
 2. Εκπαιδευτικά Σεμινάρια και Εργαστήρια
  Διοργανώνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια για την ασφαλή ποδηλασία, τη συντήρηση του ποδηλάτου και την κυκλοφοριακή αγωγή. Τα εργαστήρια αυτά προσφέρουν στους πολίτες πολύτιμες γνώσεις και συμβουλές για την καλύτερη χρήση του ποδηλάτου.
 3. Προγράμματα Κοινοτικής Συμμετοχής
  Πολλοί δήμοι προωθούν την κοινοτική συμμετοχή μέσω της διοργάνωσης διαγωνισμών και καμπανιών ευαισθητοποίησης. Οι πολίτες ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε δράσεις όπως η συλλογή χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς μέσω ποδηλατικών διαδρομών.
 4. Ενίσχυση Υποδομών για Ποδηλάτες
  Σε αρκετές πόλεις, οι δήμοι εκμεταλλεύονται την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου για να εγκαινιάσουν νέες ποδηλατικές διαδρομές, να βελτιώσουν τις υπάρχουσες υποδομές και να προωθήσουν προγράμματα κοινόχρηστων ποδηλάτων.
 5. Δράσεις Ευαισθητοποίησης για την Κλιματική Αλλαγή
  Πολλοί δήμοι συνδέουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου με δράσεις για την κλιματική αλλαγή, προωθώντας την ποδηλασία ως μέσο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και βελτίωσης της ποιότητας του αέρα.
 6. Ποδηλατικοί Αγώνες και Φεστιβάλ
  Οργανώνονται ποδηλατικοί αγώνες και φεστιβάλ που περιλαμβάνουν διάφορες δραστηριότητες, από αγώνες ταχύτητας και αντοχής μέχρι ποδηλατικές επιδείξεις και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Η πόλη του Άμστερνταμ, γνωστή για τη φιλικότητά της προς τους ποδηλάτες, οργανώνει μεγάλες ποδηλατικές περιηγήσεις και εκθέσεις ποδηλάτων, ενώ παρέχει δωρεάν επισκευές και ελέγχους ποδηλάτων.

Στην Κοπεγχάγη, διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, όπως ποδηλατικές διαδρομές σε αστικά και φυσικά τοπία, και εκδηλώσεις που προωθούν τη χρήση του ποδηλάτου μεταξύ των παιδιών.

Η Βαρκελώνη διοργανώνει εκδηλώσεις με κεντρικό θέμα την ποδηλασία, συμπεριλαμβανομένων ποδηλατικών διαδρομών σε ιστορικά σημεία της πόλης και ενημερωτικών σεμιναρίων για την ασφάλεια των ποδηλατών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου αποτελεί μια ευκαιρία για τους ευρωπαϊκούς δήμους να προωθήσουν τη χρήση του ποδηλάτου και να ενισχύσουν τις δράσεις τους για βιώσιμη μετακίνηση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών τους.

Στις 3 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο του Ημερών «Connecting Europe Days » (Συνδέοντας τις Ημέρες της Ευρώπης), η ΕΕ υιοθέτησε την Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για την Ποδηλασία, η οποία αναγνωρίζει το ποδήλατο ως ένα βιώσιμο, προσβάσιμο και οικονομικά αποδοτικό μέσο μεταφοράς, το οποίο προσφέρει σημαντικά οφέλη στην οικονομία της ΕΕ.

Οι 8 δεσμεύσεις της ευρωπαϊκής διακήρυξης για την Ποδηλασία

Η Διακήρυξη περιγράφει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, μεταξύ των οποίων:

Η ανάπτυξη ασφαλών και διασυνδεδεμένων δικτύων ποδηλασίας εντός των αστικών περιοχών
Προτεραιότητα θα αποτελέσει η υιοθέτηση και ενίσχυση πολιτικών και στρατηγικών για την ποδηλασία σε όλα τα σχετικά επίπεδα διακυβέρνησης. Επίσης σημαντική είναι και η ενθάρρυνση επιχειρήσεων, οργανισμών και ιδρυμάτων να προωθήσουν την ποδηλασία μέσω συστημάτων διαχείρισης της κινητικότητας, όπως κίνητρα για τη μετάβαση στην εργασία με ποδήλατο, την παροχή εταιρικών (e-)ποδηλάτων, κατάλληλων χώρων στάθμευσης και εγκαταστάσεων για ποδήλατα και τη χρήση υπηρεσιών παράδοσης με βάση το ποδήλατο.

Ενθάρρυνση μιας οικονομικά προσιτής και υγιούς κινητικότητας
Αυτή η δέσμευση περιέχει τη λήψη μέτρων για την καλύτερη πρόσβαση στην ποδηλασία για άτομα με αναπηρία ή άτομα με μειωμένη κινητικότητα, όπως και τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ενεργού κινητικότητας των ηλικιωμένων και τη συμβολή έτσι στην ενεργό γήρανση.

Δημιουργία περισσότερων και καλύτερων υποδομών για την ποδηλασία
Αυτή τη δέσμευση αποσκοπεί στο να αυξηθούν σημαντικά οι ασφαλείς και συνεκτικές υποδομές ποδηλασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα στόχος είναι η αύξηση των επιπέδων ασφάλειας με την παροχή επαρκούς χώρου στους ποδηλάτες και άλλους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, ιδίως με φυσικό διαχωρισμό των ποδηλατοδρόμων από τη μηχανοκίνητη κυκλοφορία, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο, ή με την εξασφάλιση ασφαλών ταχυτήτων σε μεικτή κυκλοφορία.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως η οδηγία (ΕΕ) 2022/542 του Συμβουλίου (ΕΕ L 107 της 6.4.2022, σ. 1) προβλέπει τη δυνατότητα για τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τις υπηρεσίες προμήθειας, ενοικίασης και επισκευής ποδηλάτων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών ποδηλάτων.

Τέλος προωθεί την ανάπτυξη σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά ποδήλατα στον πολεοδομικό σχεδιασμό και σε χώρους στάθμευσης ποδηλάτων.

Αύξηση των επενδύσεων και δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την ποδηλασία
Η ποδηλασία θα αντικατοπτρίζεται στις επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.

Βελτίωση της οδικής ασφάλειας και προστασίας
Στόχος να μειωθεί κατά το ήμισυ ο αριθμός των σοβαρών τραυματισμών στην ΕΕ έως το 2030 σε σχέση με τη βάση του 2020, χρησιμοποιώντας τον ορισμό της Διακήρυξης της Βαλέτας. Γι’ αυτό το λόγο σημασία θα δοθεί στη δημιουργία μιας συνολικής στρατηγικής για την οδική ασφάλεια.

Υποστήριξη θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας και ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής ποδηλατικής βιομηχανίας παγκόσμιας κλάσης
Η μεγαλύτερη διάδοση της ποδηλασίας σημαίνει περισσότερες τοπικές θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας και είναι επωφελής για την οικονομία της ΕΕ και τον κλάδο της ποδηλασίας, ενώ συμβάλλει επίσης στην επίτευξη των στόχων της βιομηχανικής στρατηγικής της ΕΕ.

Στήριξη της πολυτροπικότητας και του ποδηλατικού τουρισμού
Δέσμευση για πολυτροπικές λύσεις σε αστικές, προαστιακές και αγροτικές περιοχές καθώς και για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, με τη δημιουργία περισσότερων συνεργειών μεταξύ της ποδηλασίας και άλλων τρόπων μεταφοράς.

Βελτίωση της συλλογής δεδομένων για την ποδηλασία
Οι δεσμεύσεις αυτές πρόκειται να εφαρμοστούν σε διάφορα επίπεδα – σε επίπεδο ΕΕ, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό – ώστε να βελτιωθεί τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα των υποδομών ποδηλασίας σε όλα τα κράτη μέλη και να ενισχυθεί το ενδιαφέρον του κοινού για την ποδηλασία.

Ενημερωθήτε και απο την ιστοσελίδα της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Αστικής Ποδηλασίας

Διαβάστε και σχετικά άρθρα

Μέσω του Gov.gr η καταχώρηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) με στόχο την ευέλικτη διαχείρισή τους

Ο ισομοιρασμός του δημόσιου χώρου το θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2024