Οι αστοχίες του νόμου στοχοποιούν την Αυτοδιοίκηση και στην πυροπροστασία

Η καταγγελία ιδιοκτήτριας οικοπέδου στο Χαλάνδρι που ενώ το καθάρισε της επιβλήθηκε πρόστιμο αναδεικνύει για ακόμη μια φορά το πρόβλημα της κακής νομοθέτησης όπου τα σπασμένα τα πληρώνει η δημοτική αρχή.

Πρόκειται για καταγγελία ιδιοκτήτριας οικοπέδου εξ’ αδιαιρέτου που καθάρισε το δικό της κομμάτι σύμφωνα με τον νόμο 5075/2023 αλλά την επιβλήθηκε πρόστιμο από το Δήμο Χαλανδρίου σύμφωνα με το άρθρο 31.

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Χαλανδρίου αναφέρει ότι με αφορμή τα δημοσιεύματα που έχουν δει το φως τη δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία, ο Δήμος επέβαλε πρόστιμο σε «ακαθάριστο» χλοοτάπητα, ξεκαθαρίζονται τα εξής:

► Το πρόστιμο ΟΡΘΩΣ καταλογίστηκε στην ιδιοκτήτρια η οποία κάνει την καταγγελία. Ο καταλογισμός προστίμου αφορά τον συγκεκριμένο ΚΑΕΚ του οικοπέδου, του οποίου η ιδιοκτήτρια κατέχει ένα ποσοστό. Το οικόπεδο αυτό βρέθηκε στην αυτοψία που έγινε από την υπηρεσία του Δήμου, στις 16 Μαΐου 2024, ότι ήταν ακαθάριστο από την πλευρά που είναι αδιαμόρφωτο (πιστοποιείται από τη σχετική φωτογραφία που επισυνάπτεται). Όπως σαφώς ορίζει η Πυροσβεστική Διάταξη 20/2024, η επιβολή προστίμου σε αυτές τις περιπτώσεις αφορά ΟΛΟΥΣ τους ιδιοκτήτες και δεν διαμορφώνεται με βάση το ποσοστό ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου. Αναφέρεται συγκεκριμένα:
«Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο: α. Πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ».

Ετσι ο Δήμος Χαλανδρίου ορθώς εφάρμοσε τον παραλογισμό του νόμου. Οι υπηρεσίες του άλλωστε ήταν υποχρεωμένες να τον εφαρμόσουν. Όμως πια λογική θα μπορούσε να στηρίξει την επιβολή ενός προστίμου σε έναν πολίτη που συμμορφώθηκε με τον νόμο; Πως θα μπορούσε ο πολίτης να επιβάλει και στους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα δικά τους κομμάτια; Πως θα μπορούσε να επωμιστεί και να καθαρίσει και τα υπόλοιπα κομμάτια του οικοπέδου που δεν ανήκουν στην ιδιοκτησία του;
Και βέβαια η καταγγέλλουσα απευθύνεται και ρίχνει ευθύνη στον δήμο και όχι στον νομοθέτη.

Θυμίζουμε και την ανακοίνωση του Συνήγορου του Πολίτη