Αντίδραση για την εκχώρηση της καθαριότητας σχολείων σε ιδιώτες

katharistries

Η προοδευτική διακυβέρνηση του Δήμου Αθηναίων είναι η πρώτη σε όλη τη χώρα που ανοίγει την «κερκόπορτα» εισόδου των εργολάβων στα σχολεία αναφέρει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες με ανακοίνωσή της.
Η αντίδραση ήρθε για την προκήρυξη διαγωνισμού και βάζει ένα μεγάλο προβληματισμό στην Αυτοδιοίκηση.
Η ιδιωτικοποίηση στην καθαριότητα δεν είναι συμφέρουσα για του δήμους και για αυτό ακριβώς το λόγο έχει δημιουργηθεί και το παγκόσμιο κίνημα του remunicipalization. 1.500 πόλεις της Αμερικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας που είχαν εκχωρήσει την καθαριότητα σε ιδιώτες είτε σπάνε τις συμβάσεις, είτε δεν τις ανανεώνουν και προσπαθούν να στήσουν από την αρχή δημόσιο σύστημα.

Όπως διαπιστώθηκε:
Οι ιδιωτικές υπηρεσίες γίνονται πιο ακριβές με το πέρασμα του χρόνου και δυσβάσταχτες για τους χρήστες.
Οι επιχειρηματίες βρίσκουν παραθυράκια στις συμβάσεις με την εμπειρία που αποκτούν και είτε προσφέρουν χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες, είτε απαιτούν πρόσθετα ποσά. Το κόστος πολλαπλασιάζεται σε περίπτωση που παρουσιαστούν νέες ανάγκες.
Παραβιάζονται εργασιακά δικαιώματα.
Δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικές προδιαγραφές
Δεν γίνονται επενδύσεις για νέες τεχνολογίες και δεν συντηρούνται οι υποδομές.
Οι υπηρεσίες αποξενώνονται από το αντικείμενο χωρίς καμία δυνατότητα ανάταξης.

Η ΚΕΔΕ έχει τοποθετηθεί κατηγορηματικά και επανειλημμένως για το θέμα.

Οι δήμαρχοι όμως στην Ελλάδα έχουν άμεσο πρόβλημα. Οι όγκοι αυξάνονται, τα κόστη μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις των πολιτών πολλαπλασιάζονται. Ελλειψη προσωπικού, καινοτομίας και εκσυγχρονισμού.
Το AI, τα ανοιχτά δεδομένα και η Επιχειρησιακή Νοημοσύνη θα τους έλυναν τα προβλήματα, αλλά δεν μπορούν να το αντιληφθούν.

Δεν είναι αλήθεια ότι ο κ. Δούκας ανοίγει πρώος την «κερκόπορτα», πολλοί δήμοι το έχουν κάνει ήδη.

Ετσι φτάνουμε στην ανακοίνωση της Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε
«ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΕΡΓΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ»
Η Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε απέστειλε σήμερα επιστολή στο Δήμαρχο Αθηναίων, ζητώντας του να αποσύρει άμεσα το διαγωνισμό για την ανάθεση έργου καθαριότητας σχολικών μονάδων σε εργολάβους, με την εκτιμώμενη αξία του έργου αποτιμάται στα 978.211,20€ (!).
Πρόκειται για μια απαράδεκτη και επικίνδυνη για τα συμφέροντα 15.500 εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα πράξη, εργολαβοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας των σχολικών μονάδων, καθώς η προοδευτική διακυβέρνηση του Δήμου Αθηναίων είναι η πρώτη σε όλη τη χώρα που ανοίγει την «κερκόπορτα» εισόδου των εργολάβων στα σχολεία, υπονομεύοντας τον υπερεικοσαετή αγώνας χιλιάδων καθαριστριών του κλάδου που παλεύουν να συνεχίσουν να απασχολούνται στο -όσο το δυνατόν- ασφαλές περιβάλλον της εργοδότησης των Δήμων.
Μια τέτοια ενέργεια για εμάς ως δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, τα δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία των σχολικών καθαριστριών και τις 15.500 σχολικές καθαρίστριες της χώρας, συνιστά “casus belli” και η άμεση αγωνιστική αντίδρασή μας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Καλούμε τον κ. Χάρη Δούκα να αποσύρει άμεσα τον απαράδεκτο διαγωνισμό και να φέρει άμεσα για συζήτηση το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, προκειμένου να παρασχεθούν δημόσια εξηγήσεις για τους λόγους που εκχωρούνται σε ιδιωτικά συμφέροντα θέσεις εργασίας για τις οποίες το νομοθετικό πλαίσιο χορηγεί τη δυνατότητα απευθείας προσλήψεων για κάθε νέο διδακτικό έτος, με ισχυρή μάλιστα μοριοδότηση των υφιστάμενων σχολικών καθαριστριών/στων.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε
Λεωφόρος Κηφισίας 44, Μαρούσι
[email protected]
κιν.6944811451, 6973391770